Passat B3 - Ogromne spalanie

10 Lut 2013, 23:40

Witam, od jakiegoś czasu mój samochód ma spory apetyt i trochę już opadają mi ręce bo tak naprawdę nie wiem co może być nie tak. Spalał jakieś 15 litrów/100 i choć starałem się temu coś zaradzić to niewiele to pomogło.
Wymieniałem uszczelkę pod głowica, głowice tez sprawdzałem i jest ok, wymieniałem sonde lambde, pierścienie wymieniałem
Morus
Obserwowany

Auto: Passat B3
Silnik: 1.8 94KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lut 2013, 11:28

Nie kojarzę silnika, ale warto by było sprawdzić jakie wartości podaje do komputera czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Może być tak, że za małe i silnik cały czas chodzi na ssaniu. Na rozgrzanym silniku obroty nie podchodzą czasami pod 1500 - 2000 jak silnik pracuje na luzie? Podczas jazdy nie ma problemu z przyśpieszaniem? Silnik nie szarpie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lut 2013, 13:59

własnie silnik lekko szarpie tak jakby czasem nie palił na świece, jest bardzo zamulony jak dodaje gazu a obroty na luzie nie są podwyższone
Morus
Obserwowany

Auto: Passat B3
Silnik: 1.8 94KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Gran Turismo Polonia Light / relacja
    W dniach 13-16.09.2009 odbyła się wersja ,,Light" najlepszego motoryzacyjnego eventu w Polsce o nazwie ,,Gran Turismo Polonia" która odbyła się w czerwcu tego roku. Ten event miał być bardziej kameralny. Bez rozgłosu, ...