Passat B5 1.9 TDI 110KM Problemy z odpalaniem

04 Lut 2012, 09:11

Witam .
Problem zaczął się rok temu od cieknącej pompy i musiałem dłużej kręcić rozrusznikiem - pompa została uszczelniona a objawy zostały do dziś . Auto było kilka razy u różnych mechaników i nie padła żadna diagnoza . Komputer nic nie wykazuje, wymienione zaworki na filtrze , a problem istnieje :)
Latem odpala po kilku sekundach kręcenia a zimą od -6 stopni nie ma szans na odpalenie...
Filmowiec
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 1981
Auto: Passat B5 110KM

04 Lut 2012, 11:44

Zacząłbym od świec żarowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Lut 2012, 23:11

Przestawiony/zle ustawiony rozrzad moze powodowac problemy z rozruchem.

Co za pompa byla uszczelniana? Popa wody? Jak od tamtego czasu masz te problemy, to bardzo prawdopodobne ze to wlasnie rozrzad, mechanik grzebiac przy pompie mogl go przestawic...

Glowica czy jej uszczelka sa wykuczone? Kompresje sprawdzales?

Jak ci auto potrzebne do jezdzenia, to mozesz je sprobowac odpalac przy pomocy samostartu czy nawet plaka(tak, tym srodkiem do plastikow), tylko ze lepiej to naprawic, niz dobijac silnik regularnym uzywaniem samostartu.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

05 Lut 2012, 21:47

Tak myślę nad tym problemem i przypomniałem sobie o czymś,pisałem już to dawno temu,warto byłoby to sprawdzić.Te silniki są tak zaprogramowane,że rozrusznik musi mieć odpowiednie obroty by silnik odpalił.Latem dobrze kręci,zimą gorzej ,z oczywistych względów! Wystarczy tylko przeprogramować sterownik silnika tak, by wielkość obrotów nie miała wpływu na odpalanie silnika,i problem znika.Dlatego mechanicy nie są w stanie zdiagnozować przyczyny,jedynie ASO VW!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...