PASSAT B5 2,5 V6 - Dziwna praca silnika po wymianie rozrządu

20 Mar 2010, 13:53

Passat b5 1999 r. silnik 2,5 v6. Ostatnio wybrałem się na wymianę rozrządu po wymianie zadzwonił do mnie mechanik i poprosil abym przyjechal - mowi ze przez pierwsze 30 min po wymianie rozrządu auto jezdzilo normalnie, natomiast pozniej cos sie zepsulo i samochod jezdzi jak traktor, wogole nie ciagnie i pracuje superglosno, tak jak by nie palil na wszystkie gary.

Mechanik mi powiedzial, ze rozrząd jest ustawiony idealnie i podejrzewa ze padła pompa wtryskowa - mowi ze VAG wyswietla cos w stylu przekroczony max kat wtrysku i nie da sie tego przestawic. Co sądzicie o takiej diagnozie?
henryhard
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław
  • 20 Mar 2010, 13:58

henryhard napisał(a):Co sądzicie o takiej diagnozie?

Wg.mnie zle ustawili kąt wtrysku pompy i dlatego tak chodzi..
    Być moze ze przestawione jest o ząbek na pompie wtryskowej...Nie wiem czy w B5
    mozna regulować kąt wtrysku pompą..Podejrzewam ze raczej nie bo mechanik by Ci
    to zrobil i nie zawracal głowy...Czy ten fachura jest godny zaufania... :?: :?: :sad:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

20 Mar 2010, 15:20

W tym silniku łatwo sprawdzić czy pompa jest ustawiona OK.
    Z lewej strony w bloku na dole jest wkręcona zaślepka a za nią w wale otwór do blokowania.
    Koło pasowe pompy ma otwór na bolec. Kąt wtrysku można regulować na kole pasowym pompy.
    Pompa co prawda jest dość awaryjna w tych silnikach ale tu jakiś błąd popełnił ten co to
    składał. Pompa najczęściej tak pada, że nie odpalisz. Sprawdź kabelek od wtrysku sterującego.
    Przez wymianę rozrządu rozumiesz wymianę paska rozrządu, rolki i napinacza?
    Czy były wymieniane wałki rozrządu, które się w tym silniku szybko wycierają?
    Ostatnio edytowany przez andrzej_124 20 Mar 2010, 18:05, edytowano w sumie 2 razy
    andrzej_124
    Stały forumowicz

20 Mar 2010, 16:00

Z tego co się orientuje to był wymieniony kompletny rozrząd
    henryhard
    Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

20 Mar 2010, 16:26

henryhard napisał(a): to był wymieniony kompletny rozrząd

Jak pisałem wczesniej musi być niewłasciwie ustawiony lub faktycznie padała pompa..
    Ale jezeli miałes wcześniej wszystko ok to raczej zły montaz rozrządu... :sad:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

02 Maj 2010, 19:11

Hej
    chciałbym się dowiedzieć czy zrobiłeś ten silnik bo ja mam ten sam!!
    I też miałem problemy !!!
    Pompę wtryskową sprawdza się i ustawia Vagiem
    sebas_31
    Nowicjusz

Miejscowość: Leszno
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Turbo 1972
      BMW Turbo to pierwszy samochód koncepcyjny zbudowany przez firmę BMW. Nowoczesny projekt pierwszego na świecie sportowego samochodu promującego bezpieczeństwo – który nie był tylko bazą testową dla nowych ...