Passat b5 96rok pobiera prąd

23 Lis 2021, 16:01

Witam w passacie coś kradnie mi prąd, na wyłączonym zapłonie ma w granicach 300ma gdzie w efekcie przy nowym akumulatorze po 3 dnich postoju nie odpala. Sprawdzane bezpieczniki i nic nie wykazało, odłączenie radia tez nie pomogło. jedno co zauważyłem a właściwie usłyszałem to trzeszczenie z okolicy zegarów przy kierownicy po włożeniu naładowanego akumulatora, przy rozładowanym lub odłączonym czegos takiego nie ma, jakby jakieś spięcia.
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

23 Lis 2021, 16:21

Bezpieczniki wyjmowales po kolei i patrzyłeś na pobór prądu? Nic się nie zmieniało?
balans napisał(a):jedno co zauważyłem a właściwie usłyszałem to trzeszczenie z okolicy zegarów przy kierownicy po włożeniu naładowanego akumulatora, przy rozładowanym lub odłączonym czegos takiego nie ma, jakby jakieś spięcia.
To ciekawe być może jest tam jakiś problem ale to najlepiej by było wyciągnąć zegary i posłuchać czy to w nich czy gdzieś głębiej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2021, 11:17

balans napisał(a):na wyłączonym zapłonie ma w granicach 300ma gdzie w efekcie przy nowym akumulatorze po 3 dniach postoju nie odpala.

30mA to jak najbardziej prawidłowy pobór prądu. Dla jasności dopowiem, że 30mA to na mierniku 0,03A. A 300mA to 0,3A.
W starszych samochodach przyjmuje się, że pobór prądu z aku to do 50 mA, a w nowszych może to być między 50 a nawet 80 mA.
Więc jeżeli jest to 0,03A, to coś tu jest raczej z aku. Zabrać do domu, naładować do pełna i zostawić na dwa, trzy dni. I będzie wiadomo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2021, 11:25

Tak bezpieczniki wyjmowałem po kolei i mierzyłem nic nie wykazało. Co do wyniku pomiaru nie pomyliłem się i wynosi 300ma czyli 0,3a. Akumulator juz zaliczył kilka ładowań do pełna teraz na dłuższy postój ściągam kleme i jest ok.
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

25 Lis 2021, 10:56

Tak więc 300MA to dużo. Jeżeli jesteś na 100% pewny, że powyjmowałeś wszystkie bezpieczniki, to pozostaje jeszcze alternator albo rozrusznik.
Dopytam jeszcze dla pewności - podczas pomiaru drzwi były zamknięte, lampki w środku nie świeciły się, radio było wyłączone?
Można jeszcze się pokusić o demontaż zegarów i wypięcie wtyczek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Actros a’la Swanski - "Truck & Art"
    Nowy Actros jest znany nie tylko ze swoich osiągów i niskiego spalania, ale również z drapieżnego wyglądu i nowoczesnego designu. Paweł "Swanski" Kozłowski postanowił dodatkowo podkreślić te cechy pojazdu, ozdabiając ...