Passat b5 czy laguna II

07 Mar 2011, 22:37

witam interesuje mnie kupno samochodu i waham się pomiędzy Passatem B5 1,9tdi lub 1,8 benzyna + LPG rocznik ok 98(który rodzaj paliwa będzie lepszy??) a laguna II 1,9tdi rocznik 01-02, oba te auta mają być w kombi.Samochód ma służyć do przewozu rożnych rzeczy(dlatego w kombi)
mieszkam na wsi więc latem jakieś owoce na skup itp a czasem coś innego. cena ok 12 tys . Proszę o rady który wg was będzie lepszy chodzi mi również o jak najmniejsze spalanie jak i również awaryjność i ceny części. Proszę o rady i za każda bardzo dziękuje bo na pewno się przyda.
dambed15
Nowicjusz

Miejscowość: poniatowa

07 Mar 2011, 22:42

Ja jestem za Passatem,Laguna II z lat 2001-2003 ma nie najlepszą opinie (często nazywana jest królowoą lawet) a co do silnika to zależy ile rocznie będziesz robił km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Mar 2011, 22:46

https://www.forumsamochodowe.pl/autko-na ... t11873.htm - poczytaj :)
Za 12 tys. raczej passata b5 zadbanego nie znajdziesz... może ewentualnie z Audi a6 C4 lub Audi 100? O Legunie się nie wypowiem, bo nie znam... Ewentualnie z trochę mniejszych samochodów (choć i tak pokownych) Polecam Volvo V40, silnik TDi bardzo oszczędny i praktycznie bezawaryjny, a benzynki ładnie się gazują. Primera - też fajny samochodzik z dobrymi silnikami.
tudziu
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

07 Mar 2011, 22:46

Auto nie będzie robić jakiś wielkich tras od czasu do czasu może się trafić jakiś dalszy wyjazd ale to niezbyt często
dambed15
Nowicjusz

07 Mar 2011, 22:47

Ja bym poszukał czegos innego. Laguna jest awaryjna a Passat będzie starszy, z większym przebiegiem.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

07 Mar 2011, 22:51

To myśle że benzyna Ci wystarczy.Ja bym sie jeszcze porozglądał tak jak kolega wyżej napisał,za Primerą [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...
    Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 generacji
    Na noworoczny test do naszej redakcji trafił ciągnik siodłowy Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 najnowszej generacji w wersji z 510-konnym silnikiem i kabiną GigaSpace. Ciągnik połączyliśmy z chłodnią do przewozu ...

07 Mar 2011, 22:52

z tego co się orientuje a ostatnio przeglądam sporo ofert i myślę że znajdę Passata w tej cenie i bdb stanie wiadomo ze przy każdym zakupie należy go sprawdzić ja stacji diagnostycznej w celu upewnienia się jego stanu
dambed15
Nowicjusz

07 Mar 2011, 22:54

No z początku produkcji powinieneś coś znaleść.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2011, 22:55

każdy ma inny gust ja osobiście nie jestem zwolennikiem nissana chodzi mi również o wygląd auta a Passat wydaje mi się że ma ładny wygląd nawet w kombi., a w tej cenie 98r powinienem kupić bez problemu
dambed15
Nowicjusz

08 Mar 2011, 07:04

auto "transportowe" ? polecam Omegę kombi
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Mar 2011, 08:22

chodzi o to ze waham się pomiędzy tymi dwoma modelami nie interesują mnie żadne omegi czy inne,po przeglądaniu zdecydowałem się na te dwa i z pośród nich będę chciał coś wybrać
dambed15
Nowicjusz

08 Mar 2011, 08:25

Za te pieniądze nie kupisz Passata z 98roku nawet w benzynie,góra będzie to 97.
Barol
Awatar użytkownika

08 Mar 2011, 08:37

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] myślę że jak poszukam to na pewno znajdę ten rocznik a jeszcze istnieje taka możliwość że mam sporo znajomych którzy zajmują się sprowadzaniem takich aut, w tej cenie coś na pewno będzie
dambed15
Nowicjusz

08 Mar 2011, 09:37

Polecam najpierw zobaczyć auto a nie sugerować sie najtańszymi sztukami na allegro :wink: ten Passat z linku ma strasznie zaniżoną cene.I poraz kolejny osoba która wierzy że nawet z Niemiec za grosze przywiezie :roll:
Barol
Awatar użytkownika

08 Mar 2011, 09:48

Passat B5 w dieslu z 99roku za 11900zł dobre :lol: za tą kase możesz sobie kupić co najwyżej takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003