Passat b5 fl VS audi a4 b6

15 Lip 2010, 11:08

Witam Was.
Mam taką ogromną prośbę do Was, mianowicie, jak większość tutaj piszczących chcę zmienić samochód.
Kwota do 35tys max
Są 2 samochodu do wyboru, samochód sprowadza nam znajomy rodziny, wiec żadne komisy, allegro czy inne...
No to do rzeczy ;)
1 samochód to Passat b5 fl jak w temacie z Belgii rocznik 2002 (z tym,że szyby tylne ma 2001,ponoć kwestia nadprodukcji szyb i wykorzystanie ich w późniejszych latach) szyby z przodu już 2002, co więcej mogę powiedzieć silnik 1.9 disel ale nie pamiętam dokładnie, choć wiem,że to bardzo ważne, tak czy owak samochód po udokumentowanym przebiegu 170tys książeczki, tify itp, po wymianie rozrządu itp, cena już z opłaceniem około 27tys.
2 samochód, (i tu o nim wiem dużo mniej,bo cena jest dużo większa i muszę się zastanowić czy gość ma mi go sprawdzać pod kątem kupna) wczoraj dostałem telefon, że jest audi a4 rocznik 2004, z tym, że samochód ma przejechane 140tys silnik ? pewnie 1,9 2.0 :( ale to wszystko będę wkrótce wiedział, tylko muszę wybrać czy cena 39tys ze wszystkimi opłatami jest osiągalną, i ta cena po przemyśleniu byłaby osiągalna, tyle, że czy WARTO? stąd moja prośba do Was, doradzcie, czy warto dopłacać do audi, (wiadomo, że marka kosztuje), jak z awaryjnością itd itp... Z góry wielkie dzięki :)
Trochę się rozpisałem, ale jutro muszę dać odp, wiec zdam się na Wasze doświadczenie ;)
matekw99
Nowicjusz

Miejscowość: PL

15 Lip 2010, 16:59

W tym przypadku faktycznie przepłacasz za markę. Audi jest przecież marką należącą do Volkswagena więc ja bym nie płacił za koła na masce tylko kupił tańszego Passata. Poza tym cena tego VW nie jest zbyt okazyjna jak na 2002 rok.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Lip 2010, 18:12

no to teraz mam mega mętlik :/ mnie też się wydaje ze 27tys za tego passata jest dużą kwotą, tylko że mniej więcej jestem pewny, że nie muszę do niego dokładać, rozrząd tak jak pisałem wymieniony,opłaty itp sprawy...
pytałem go o passata z 2005, ponoć niesamowicie ciężko go dostać z przebiegiem poniżej 200tys, no i cena też rzekomo przekracza 30tys
wydawało mi się, sprawdzając oferty samochodów na allegro,mobile itp ze cena, gdyby ta audi faktycznie miała taki przebieg i rok oscyluje sie w granicach 40tys ...
a może jakieś inne propozycje samochodu rodzinnego do 35 tys? nie kombi, skoro te 2 wyżej wymienione nie są godne uwagi...
matekw99
Nowicjusz

15 Lip 2010, 21:08

Kierunkowskaz napisał(a):Poza tym cena tego VW nie jest zbyt okazyjna jak na 2002 rok.

Wy nie patrzcie na allegro i ceny tamtejsze to nie będziecie głupot pisać.27 tyś to śmieszna cena i na pewno samochód nie jest bezwypadkowy.
inic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 22:01

za 2002 rok cena dobra na pewno będzie to comfortline, Passat z 2005 to wersja B6 do 35.000 nie warto szukać, to są praktycznie te same samochody tylko audi o niebo lepiej wygląda. Sam się zastanawiam nad tymi dwoma plus mondeo i vectra i jak na razie VW ma 60% a Audi 40%.
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Lip 2010, 22:05

inic, naucz się czytać ze zrozumieniem ;) koledze kierunkowskaz chodziło o to ze passat jest za drogi jak na 2002 i cenę 27tys, innymi słowy, że można go kupić taniej, jakbyś miał jeszcze dalej problemy ze zrozumieniem ;) a porównanie cen z allegro i mobile ma na celu mniej więcej przybliżenia wartości samochodów (wiem, zresztą jak każdy jakie są tam wały) :)

[ Dodano: 15 Lipiec 2010 ]
no kamyl uważasz że to dobra cena 27tys za 2002? ja zacząłem trochę popierać Kierunkowskaz z tego względu, że może faktycznie to trochę sporo jak za taki rocznik, może udałoby sie za tą cene wyciągnąć passata 2004...passat b6 idzie od połowy 2005 wiec te po FL można jeszcze kupić z początkiem 2005 ;) tym bardziej ze nie ma szans kupić jakiegoś w dobrym stanie passata b6 poniżej 40tys :( kurcze audi- tak, wygląda super, ale to nie o to chodzi nie dość ze 39tys by nas to wyszło, ale jak sie ma użytkowanie, to jest najważniejsze :) i czy warto dać za niego te pieniądze,gdyby faktycznie okazało się ze jest taki przebieg itp ;)
matekw99
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...

15 Lip 2010, 22:27

[quote="matekw99"]inic, naucz się czytać ze zrozumieniem ;) koledze kierunkowskaz chodziło o to ze passat jest za drogi jak na 2002 i cenę 27tys, innymi słowy, że można go kupić taniej,....

Naucz się czytać ze zrozumieniem.Kup od niemca (osoby prywatnej) takiego passata,opłać i zarejestruj to zobaczysz ile powinien naprawdę kosztować taki samochód w dobrym stanie i z takim przebiegiem.Operujecie cenami polskich handlarzyn i oczywiście jak piszesz można takiego kupić i za 22 tys. tyle że to będzie WASH & GO.Poza tym passat z 2002 roku diesel i 170 tys....hehehe.Dobre.
inic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 22:54

witam a ile spala vw pasat 1.9 tdi 130 km przy oszczędnej jeździe tok do 120 ?
rumek19.88
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

15 Lip 2010, 23:01

inic hmm znów nie czytasz ze zrozumieniem, bo ja w żadnym poście nie napisałem, że można takiego kupić za 22tys ;) nie wsadzaj komuś słów w usta, których nie powiedział niczym Pani Kempa do Tuska w komisji hazardowej ;) samochody są sprawdzone w autoryzowanych servisach poprzez nr VIN (chyba, że sie mylę i faktycznie nie da się sprawdzić przebiegu, wiec może ktoś mnie z tego błędu wyprowadzi)
reasumując inic jeżeli dobrze Cie zrozumiałem to mimo wszystko polecasz tego passata, aczkolwiek uważasz że i tak pewnie jest bity czy przekręcony ;) dzięki za opinie ;)
Ostatnio edytowany przez matekw99, 15 Lip 2010, 23:02, edytowano w sumie 1 raz
matekw99
Nowicjusz

15 Lip 2010, 23:01

matekw99 napisał(a): cena już z opłaceniem około 27tys.

Faktycznie duzo za duzo.... :!: :!: Za ten rocznik.... :?: :?: Mój znajomej kupił w bardzo dobrym stanie rocznik 2004 za 24.000.-/do oplat/Autko w bardzo dobrym stanie jezdziło w firmie,przebieg 185.000.-/autentyk-sprawdzone w serwisie.../.. :sad:

[ Dodano: 15 Lipiec 2010 ]
matekw99 napisał(a):(chyba, że sie mylę i faktycznie nie da się sprawdzić przebiegu, wiec może ktoś mnie z tego błędu wyprowadzi)

Oczywiściee po warunkiem ze sa serwisowane...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

15 Lip 2010, 23:10

kurcze no właśnie zacząłem sie zastanawiać czy coś nie zbijać z ceny jeśli chodzi o tego passata, choć jakby nie patrzeć, Twój kolega po opłatach wymianie rozrządu itp zapłacił koło 28tys, co nie zmienia faktu ze rocznik i tak 2 lata młodszy niż ten mój ...grr juz sam nie wiem co myśleć... a co uważasz na temat tego audi? i jeszcze bym zapytał o tą jette którą masz, ale widze po KM, że nie masz tej najnowszej wersji :P bo jakby nie patrzeć niby klasa niżej od passata, ale bardzo ciekawy samochód jeśli chodzi o te roczniki 2005 wzwyż
matekw99
Nowicjusz

16 Lip 2010, 07:16

...i za 22 tys ( tam jest "i" ). Przeczytaj jeszcze raz i skup się. Co do samego samochodu.Cena jest niska i należy mu się przyjrzeć dokładnie.Naprawdę zadbany passat z tego roku z tym silnikiem i z takim przebiegiem bedzie kosztował w granicach 30 tys albo i lepiej.Co do tego za 24 tys w dobrym stanie i z małym przebiegiem.Cóż mogę powiedzieć? Hehehe....tyle tylko.Nie wiem na jakim świecie żyjecie.Kolego on ma 400-500 tys przebiegu !!!
inic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Lip 2010, 08:37

inic napisał(a):Hehehe....tyle tylko.Nie wiem na jakim świecie żyjecie.Kolego on ma 400-500 tys przebiegu !!!

Widzę ze szanowny kolega pobieral nauki chyba u samego Kaszpirowskiego i wiecej widzi nisz wie... :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

16 Lip 2010, 10:01

inc. oj tam oj tam ;) teraz został sprzedany od strzała passat 2000r FL z 300tys przebieg za 20.400zł samochód z taxi, udokumentowane tifami,vinami itp nie wszyscy są oszustami ;) przynajmniej, miejmy nadzieje... dobra Panowie ta polemika (jeżeli można ją tak nazwać) do niczego nie prowadzi...mniej więcej dowiedziałem sie coś o passacie, a co z tym audi??? gdyby faktycznie tutaj przebieg był taki mały 2004r i 39tys, warto??? czy lepiej zainwestować w coś innego?
matekw99
Nowicjusz

16 Lip 2010, 10:48

30 tys za 2002 to jest przegięcie sam ostatnio znalazłem kilka modeli z 2004 do 33000 i było w czym wibierać

[ Dodano: 16 Lipiec 2010 ]
a 1,9 TDI 130 w trasie max 6,5 l
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005