Passat B5 po nagrzaniu szarpie

19 Sie 2008, 21:31

Witam .To mój pierwszy post na tym forum myślę że nie ostatni ale aby nie w tym dziale :D :D j
a więc tak jak bardzo się nagrzał samochód i wyłączyłem zapłon na kilkanaście minut to po ponownym odpalaniu tak jakby nie mógł wejść na obroty i nie palił na wszystkie cylindry ...ale potem po parokrotnym prze gazowaniu wszystko wróciło no normy.Po jakimś czasie gdy jechałem na gazie zaczęło go trochę szarpać to go mocniej prze gazowałem kilkakrotnie po czym gaz wystrzelił......i od tej chwili to już prawie cały czas go muliło i szarpał.Diagnoza którą postawił mechanik to cewka....
Zdziwiło mnie to gdyż parę miesięcy wstecz została wymieniona gdyż auto nie paliło po deszczu na wszystkie gary.
a więc tak wymieniłem cewkę ,gazownik wymienił mi filtr gazu wyregulował instalację gazową i już się cieszyłem że jest wszystko ok
jeździłem kilka dni robiąc dziennie parę kilometrów i auto się nawet nie nagrzało do końca a dzisiaj pojeździłem więcej nagrzało się i znowu gaz znowu wystrzelił i znowu szarpie na benzynie jak ostatnio
co jest ???bo już mam normalnie dość///////
jak potem przejechałem na luzie z górki ok 1 km i silnik się schłodził to znowu szedł w miarę normalnie.....co to jest ,macie jakieś sugestie>>>>???bo ja już nie mam koncepcji ...
z góry dziękuje za odpowiedzi

• 22 Sie 2008, 14:48

Sprawdź:
    - stan płynu chłodzącego (poziom i jakość, czy nie ma w płynie oleju);
    - stan oleju (poziom i jakość, czy nie ma w oleju chłodziwa);
    - przepływomierz przy filtrze powietrza;
    - układ dolotu powietrza do silnika (czy nie ma nieszczelności, czy nie lapie lewego powietrza);
    - przewody WN i świece - bardzo ważne przy LPG;
    - rozdzielacz zapłonu (dobrze go osusz wewnątrz, sprawdź, czy styki nie są już wypalone!);
    - postaraj się zczytać błędy z komputera (niekoniecznie w ASO, bo tam chore ceny mają).
    Jeśli to nie pomoże - uratuje Cię już tylko ASO, Wróżka, albo ktoś, kto lepiej się zna...

;)
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990