Passat B6 2.0 TDi

24 Sty 2009, 15:11

Witam, może ktoś mi powiedzieć czym różni się passat 8-mio zaworowy od 16-sto zaworowego? Jest jakaś duża różnica między tymi silnikami ? ;-)

Pozdrawiam
sik0ra
Nowicjusz

24 Sty 2009, 17:18

a różni się bo w 16 zaworowym na jeden cylinder przypadają 2 zawory dolotowe i 2 wylotowe tzw podwójne zawory oczywiście daje to większą moc
Glizda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2009, 18:50

A który silnik jest lepszy? Który lepiej wybrać?
sik0ra
Nowicjusz

24 Sty 2009, 21:00

sam nie miałem okazji mieć silnika 16 zaworowego ale trochę słyszałem o tym więc raczej polecam te silniki
Glizda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2009, 23:11

Jakosc napelniania silnika cylindrow ladunkiem ma bezposredni wplyw na moc i sprawnosc silnika i w znacznej mierze zalezy od oporow przeplywu gazow przez zawory. Opory te mozna zmniejszyc przsez powiekszenie powierzchni przeplywu przy otwatych zaworach. I dlatego stosuje sie wieksza ilosc zaworow.
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power Grand Prix 2012 - Olsztyn
    W Sobotę 26 maja Olsztyn zamienił się w nocną stolicę streetracingu. Kilkadziesiąt aut z kilkusetkonnymi silnikami ścigało się na ulicy Lubelskiej w Olsztynie obok Makro. Na NIGHT POWER Grand Prix chyba nikt się nie nudził. ...
    Seria GR - specjalne sportowe edycje modeli Toyoty
    Japońscy fani Toyoty są już przyzwyczajeni do specjalnych sportowych edycji modeli tej marki, opracowywanych choćby przez TRD czy Modellistę. Jednak tym razem największy producent samochodów w ich kraju naprawdę o ...