Passat B6 martwe piksele wyświetlacza komputera?

02 Sty 2020, 11:04

Witam serdecznie, mam problem z wyświetlaczem w moim Passacie, parę dni temu pojawiła się na nim niewielka plamka, która z czasem zaczęła się rozrastać, dziś wygląda tak:
Zdjęcie

Czy to są tzw. martwe piksele? Czy konieczna będzie też wymiana zegarów? Ile (łącznie z robocizną) może to kosztować i czy jest to sprawa na już, bo może skutkować czymś poważniejszym, czy będzie tylko kuło w oczy? :)
Hellvard
Nowicjusz

02 Sty 2020, 12:20

Hellvard napisał(a):Czy konieczna będzie też wymiana zegarów?
Tak, tu nic nie poradzisz i zostaje tylko wymiana. Ta widoczna plama na wyświetlaczu FIS będzie się z czasem powiększała.
Hellvard napisał(a):może skutkować czymś poważniejszym, czy będzie tylko kuło w oczy?
Będzie kuło w oczy i z czasem może się rozlać ta plama na prawie cały wyświetlacz.
Hellvard napisał(a):Ile (łącznie z robocizną) może to kosztować i czy jest to sprawa na już
Najlepiej kupić drugi licznik bo samego FISa chyba tak łatwo nie kupisz. Później przekładka i korekta przebiegu na taki jak masz obecnie. Koszty to w zależności czy będziesz sam to robił czy też zlecisz komuś. Tu wiem że zmieniali na tzw. biały licznik czyli wyświetlacz jest czarny a informacje na nim świecą na biało. Koszt trochę większy ale z tymi wyświetlaczami nie było takich problemów.

Najczęściej te martwe piksele pojawiają się od tej górnej kreski na środku wyświetlacza i wędrują w dół.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Sty 2020, 12:36

Cichy77 napisał(a):Tu wiem że zmieniali na tzw. biały licznik czyli wyświetlacz jest czarny a informacje na nim świecą na biało. Koszt trochę większy ale z tymi wyświetlaczami nie było takich problemów.
Wymieniali całe liczniki i jest to do zrobienia ale wtyczka nie pasuje i potrzebna będzie przejściówka lub druga opcja to przełożenie pinów we wtyczce (jest to do zrobienia). trzeba tylko znaleźć kogoś ogarniętego kto się tego podejmie i będzie wtedy dobrze zrobione.

Tu masz nowy wyświetlacz i wystarczy rozebrać licznik i go podmienić [link do oferty na Allegro wygasł]
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...