Passat B6 Pobór prądu na postoju 1,35 A

04 Kwi 2020, 08:56

Witam. Posiadam Passat B6 2008 rok 1,6 MPI 102 KM z instalacją gazową. Mam z problem z poborem prądu na postoju (1,35 A). Po każdym powrocie do garażu - po 30 minutach, lub dłużej- sprawdzam pobór prądu i albo jest 0,01 A (ok) lub zdarza się co jakiś czas 1,35 A (jest zle). Nie ma znaczenia czy samochód jest zamknięty pilotem czy nie. Aby przerwać pobór należy wykonać różne czynności np.:
1.otworzyć którekolwiek dziwi choć nieraz pomaga otwarcie dopiero dwóch
lub
2. zamknąć lub otworzyć pilotem samochód
lub
3. włączyć zapłon i wyłączyć - bez odpalania
lub
4. odpiąć na chwilę akumulator
Wszystko działa bez zarzutu.
Jedna anomalia zdarzyła się ostatnio.
Samochód zamknięty pilotem, pobór 1,35 A , otworzyłem pilotem i otworzyłem i zamknąłem przednie dziwi pasażera (bo zaraz by się sam uzbroił) kontrolka w drzwiach kierowcy migała (jakby samochód był zamknięty pilotem :shock: )po otworzeniu tylnych drzwi za kierowcą kontrolka zgasła. Po odczekaniu kilku minut pomiar - 0,01 A.
Przy takim poborze po nocy akumulator rozładowany.
Może ktoś ma pomysł w czym tkwi problem. Proszę o pomoc.
Gracjello24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: volkswagen B6
Silnik: 1.6 MPI ,102KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Kwi 2020, 09:55

Próbowałeś nie włączać alarmu i sprawdzać czy pobór prądu spada po jakimś czasie do poprawnego?
Tu trzeba by było eliminować po kolei różne systemy, być może któryś z nich się nie usypia za każdym razem i przez to powstaje problem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Kwi 2020, 13:14

Na pewien czas odłączyłem syrenę - bez zmian. Wyjmowanie po kolei bezpieczników też nic nie dało ( gdzieś tam spadło 1,05 A). Natomiast nie wiem jak nie włączać alarmu?
Gracjello24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2020, 11:41

1.35A przy 12.5V to daje nam 17W. lampki wszystkie się wyłączają? I te w kabinie i ta w bagażniku? Odłącz radio - bardzo często świrowaniu z poborem prądu jest winne radio.
Żeby nie włączać alarmu, a zamknąc auto, czasem wystarczy zamknąć drzwi kluczykiem. Nie przy wszystkich autoalarmach tak jest, ale warto spróbować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2020, 12:59

Jak już pisałem pobór zdarza się bez względu na to czy zamknę samochód pilotem czy go nie zamknę.
Zapinałem rygiel w drzwiach kierowcy ręcznie (bez zatrzaskiwania dziwi) co dawało mi dostęp do wnętrza - samochód "widział" wszystkie drzwi zamknięte. Podczas ubytku prądu sprawdziłem całe oświetlenie - bagażnik, schowek, nad przysłonami przeciwsłonecznymi. Odłączałem również radio, panel klimatronika, dmuchawę, pompę paliwa pod tylną kanapą oraz przekazniki z lewej strony poniżej kierownicy - nic to nie daje. Aby przerwać pobór należy wykonać różne czynności np.: 1.otworzyć którekolwiek dziwi choć nieraz pomaga otwarcie dopiero dwóch lub 2. zamknąć lub otworzyć pilotem samochód lub 3. włączyć zapłon i wyłączyć - bez odpalania lub 4. odpiąć na chwilę akumulator
Gracjello24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2020, 21:33

W takim razie warto by się przyjrzeć modułowi komfortu, w którym jest sterownik centralnego. Bo wygląda na to, że to on jest tu winny.
Zastanawia mnie jeszcze jedno
Gracjello24 napisał(a):Wyjmowanie po kolei bezpieczników też nic nie dało

Każdy obwód w samochodzie, oprócz alternatora, jest zabezpieczony bezpiecznikiem. Więc prąd musi spadać przy wyjmowaniu bezpieczników. Wyjmuj wszystkie i nie wkładaj ich z powrotem. Prąd musi spaść.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...

07 Kwi 2020, 08:05

Faktycznie wyjmowałem po kolej kolejne bezpieczniki i po pomiarze wkładałem na miejsce. Po wyjęciu któryś dwóch sztuk pobór nieznacznie spadł.
Na chwilę obecną musimy poczekać z poszukiwaniami bo samochód jest u mechanika - być może on coś znajdzie.
Gracjello24
Nowicjusz
Awatar użytkownika