PASSAT B6 : SKOK OBROTÓW

05 Maj 2013, 14:30

Witam

Szukałem tego tupu usterek na różnych forach lecz na żadnym nie znalazłem odpowiednika.

Mianowicie moim problem jest skok obrotów przy przyśpieszaniu. Już kiedyś wykryłem ten problem lecz ni stąd ni zowąd problem sam zniknął. Teraz od około miesiąca jest on nieustannie. Myślałem że przegląd z wymianą filtrów i olei pomoże, myliłem się ;/

Problem polega na tym że od 3 biegu jadąc spokojnie i chcąc przyspieszyć po wciśnięciu pedału gazu "do dechy" pojawia się drastyczny skok obrotów lecz samochód nie reaguje i jedzie dalej swoim tempem dopiero po kilku sekundach obroty spadają i samochód zaczyna przyśpieszać.

Zupełnie nie mam pojęcia co może być przyczyną ;/ Do tej pory przypuszczałem że któryś filtr jest zabrudzony nie jest zły przesył i kontakt, ale po wymianie filtrów nadal problem się pojawia

Prosiłbym o wszelkiego rodzaju porady

DANE AUTA :

PASSAT B6
1.9 TDI 105KM
165000 Km
exi24
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 08 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Passat B6
Silnik: 1.9 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Maj 2013, 14:34

Ale słychać że silnik wchodzi na te obroty czy to tylko obrotomierz tak reaguje? Jak słychać to = przeniesienie napędu = silnik - skrzynia czyli dokładniej = dwumas - sprzęgło. Sprzęgło się ślizga...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

05 Maj 2013, 14:38

tak słychać że silnik i obrotomierz idzie w górę ale prędkościomierz niestety nie
exi24
Nowicjusz

06 Maj 2013, 18:54

To raczej już Ci odpowiedziałem ale nie śpiesz się z bez sensownym zrzucaniem skrzyni bez pewności... Masz możliwość nagrania tego zdarzenia w BEZPIECZNY sposób??? Bo jak nie to będzie więcej roboty ale będzie można to sprawdzić bez filmu...
Vermin
Stały forumowicz

06 Maj 2013, 23:21

tak mam postaram się to zrobić na dniach :)
exi24
Nowicjusz

10 Maj 2013, 16:20

O to filik nagrany dziś po południu ;) najpierw na 4 biegu potem na 5 ;)

http://www4.zippyshare.com/v/81310824/file.html
exi24
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Najszybsza taksówka w Pradze - Skoda Fabia R5
    Zespół ŠKODA Motorsport uczcił najbardziej udany sezon w swojej historii w spektakularnym stylu. Tuż przed Świętami Bożego Narodzienia fabryczny kierowca ŠKODY Jan Kopecký, sprezentował przypadkowym ...

19 Maj 2013, 18:25

exi24 napisał(a):O to filik nagrany dziś po południu ;) najpierw na 4 biegu potem na 5 ;)

Ok, miałem trochę problem żeby widzieć obrotomierz i prędkościomierz na raz ;). Ale już mam praktycznie pewność. Już nie nagrywaj ale zrób dwa testy - Bez kontroli trakcji spróbuj bardzo szybko i ostro ruszyć. - Wrzuć 5 bieg przy 50 km/h i wciśnij gaz do dechy. Przy obu napisz co się stało. A nie czuć zapachu spalenizny??? Nic takiego??? Jeśli przy obu testach silnik wejdzie na obroty, a nie będzie napędzać samochodu to niestety musimy zrzucić skrzynię i na 99,9% zmienić okładziny sprzęgła i sprawdzić dwu mas. Ale napisz jeszcze jak wyszły testy. Zobaczymy ;). Ewentualnie - Nic dziwnego nie dzieje się z pedałem sprzęgła??? Ile jest płynu hamulcowego i w jakim stanie jest ten płyn??? Jak długo już jeździsz na tym płynie hamulcowym??? Nie jest zapowietrzone sprzęgło??? Oleju w silniku Ci nic nie ubyło ostatnio (nie bój się :)))??? Tylko nie rób tych testów jeden po drugim! I nie rób ich dużo! Żebyś na tym sprzęgle jeszcze do warsztatu dojechał ;).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz