Passat czy A4?

29 Gru 2010, 15:57

Dobra wybrałem kilka BMW , możemy iść drogą eliminacji . Auta szukałem z maxymalnym przebiegiem 120.000 i do 50.000 z małym hakiem . Nie wszystkie są dizle , ale chyba jak dam jakąś benzyne to nie zaszkodzi . Aut jest 9.
Pierwsze :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nieopłacony . Dizel , przyzwoity przebieg , wyposażenie też fajne .
II :
Teraz benzyna , auto bardzo ładne . Wyposażenie taki sobie , podgrzewane fotele są , ale gościu nie napisał ile poduch powietrznych , i klima manualna . Fajny kolor tapicerki .
III :
Tylko 4 letnie auto , mały przebieg , wyposażenie dobre. Tylko cena brutto 55k ....
IV :
To wydaje się być jedno z ciekawszych . Sprowadzone zarejestrowae , przebieg tylko 80k .
V :
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ten też ciekawy , rok w polse bardzo mały przebieg , dobrze wyposażony . Silnik benzynowy może byś jakoś zaakceptował ;) ;
VI :
Znowu benzyna , znowu sprowadzony , znowu całkiem mały przebieg , ponad rok w Polsce i wyposażenie słabe .
VII :
Ciekawy kolor inny niż poprzednie auta . Nawet ciekawie wygląda .
VIII :
Podobnie jak poprzednicy , tylko wreszcie Dizel sie trafił .
IX :
Ostatni bardzo ciekawy okaz . Na gwarancji do lutego , przebieg prawie 120.000 i wybiega troche ponad 50.000 zł . Serwisowany cały czas w ASO . Wydaje mi sie że auto w 100% zgodne z opisem .
Dobra troche tego podałem , teraz wybieraj które najbardziej Ci sie podobają , albo podawaj jakieś inne przykłady .Poczytaj dobrze opisy tych aut , bo ja tak z grubsza przeglądałem. Może koledzy troche pomogą wybrać . ;)
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask

29 Gru 2010, 16:13

Co do E90 - często i gęsto handlarze chcą wcisnąć wersję 122km sprzedając ją jako 163km, dlatego obowiązkowo trzeba spisać i rozkodować numer VIN, wiem też, że pod maską idzie jakoś rozróżnić te silniki, ale nie pamiętam jak. Druga sprawa - za 50 - 55tys to chyba bezpieczniej będzie kupić jakąś podstawową benzynę, są stosunkowo oszczędne itp. Diesel w tej cenie chyba ciężko będzie dostać dobrą sztukę.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Gru 2010, 16:31

W Motorze nowym i niedawno w Auto Świecie było E90 . Jeśli bedzie Cie coś interesować to napiszę , chyba ze masz te gazetki . W motorze napisali też że lepiej szukać benzyny , i polecają 318i 2.0 , i 320i . Są mniej dynamiczne niż diesle , ale tak jak kolega wyżej napisał mogą być mniej zajeżdżone . Jak ktoś sprzedaje diesle to zawsze może starać sie wcinąć Nam że to diesel , i ze jest nie do zajeżdżania i takie głupoty . Należy unikać najtańszych turbodiesli ;) .
Podobno benzyny z bezpośrednim wtryskiem uchodzą za bezawaryjne .
Teraz pomyśl , czy wolisz benzyne , którą są w lepszym stanie i w większości mają mniejsze przebiegi , czy diesle troche bardziej zajeżdżone , ale sporo dynamiczniejsze ?
Miloszek
Początkujący

29 Gru 2010, 16:43

Najbardziej odpowiada mi 1,4 i 9 opcja:) Ten z Polski też jest niesamowity, ale jego cena wykracza poza mój budżet. Poza tym wolę pozostać przy silniku diesla. A co do tego czwartego, to też wydaje mi się, że jest niezły. Wracając do tego czwartego: jest on sprowadzony z Belgii- dlaczego ludzie nie chcą właśnie takich aut kupować? Czy są one wyklepane? Może wszystkie mają liczniki przekręcone? Możecie mi to wytłumaczyć. Oglądałem te samochody i chyba jednak wrócę do tego co podałem wcześniej: [link do oferty na Allegro wygasł] - dobrze wyposażony, rok 2007, ale przebieg tylko 54 tys;/ sam nie wiem. i jeszcze jedno: [link do oferty na Allegro wygasł] te 2 puki co najbardziej mi się podobają.

[ Dodano: 29 Grudzień 2010, 15:50 ]
Miloszek: Tak naprawdę nie zależy mi na dynamice lecz na niezawodności. Jednak kupując samochód kieruję się głównie spalaniem! Jaka jest różnica w spalaniu diesla i benzyny? Czytając raporty spalania w obu silnikach znalazłem informacje, że benzyna spala średnio ok 1,5 litra więcej. Możecie mi powiedzieć czy to prawda? jeżeli spalanie benzyny nie przekroczy 7 litrów, a diesla będzie wynosić ponad 6 to biorę benzynę:)
gggrzesiekkk
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Gru 2010, 16:55

50 tys to budzet na e90 5-6 letnie ze 122 konnym dieslem.
a te co podales to wiekszosc ma wypadkowa przeszlosc, albo mocno zanizony przebieg(w niemczech za 10k euro mozna dorwac sztuki z przebiegiem 300k km+) realna cena za zadbana 3ke w tej budzie w Niemczech to ok. 14-15 tysiecy euro.
A ten z Polski ladny, i dopoki nie bedziesz sobie zdawac sprawy ze jak ktos dal za auto 140 tys to nie sprzeda go po 3 latach za 40 tys i bedziesz wierzyc w jakies smieszne przebiegi nie kupisz dobrego auta :wink: bmw to drogie samochody i niezle trzymaja cene :wink:
za 50 tysiecy kupisz piekna mazde 6- jezeli zalezy Ci zeby auto bylo mlode(3 lata) i mialo rozsadny przebieg. BMka w dieslu to imo co najmniej budzet 10k w gore :mrgreen: po co sie masz denerwowac :?:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Gru 2010, 18:34

W pismach motoryzacyjnych piszą że za 50.000 spokojnie można szukać E90 zadbanego . najlepiej byłoby zadzwonić do pana Adama Kornackiego co o tym myśli ;D .
Grzesiek , napisałeś że oglądałeś te samochody . Ale oglądałeś w realu czy na necie ?
JerzyB
Z tym przebiegiem powyżej 300.000 to przesadziłeś troche , tak źle to nie ma . Za 12€ spokojnie znajdzie sie auto z przebiegiem ze 3 razy mniejszym niż 300.000 . Chyba ze w Niemczech też kręcenie liczników jest tak powszechne jak w Nas ;D.
Np. Znalazłem E90 , 110k przebiegu , benzynka 318i , tylko że 129KM . Wersja AVANTAGE , koleś chce niecałe 12.000 € .
BMW E90 , 43.000 przebiegu , 2005 rok , 11.599 € ;) . Nie wiem jak wiarygodne są to auta , ale nie jest tak tragicznie jak napisałeś .
p.s Teraz kurs euro wynosi :
1 euro = 3,96671307 złotego polskiego ;) .
Miloszek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...

29 Gru 2010, 19:05

Ale mówiłem o dieslach. Na benzynke nawet ok 46-7 wystarczy. Te przeloty(300 i wiecej) są dieslowskie
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Gru 2010, 19:23

A wiecie może jakie jest spalanie takiej 318 w benzynie?
gggrzesiekkk
Nowicjusz

29 Gru 2010, 19:53

JerzyB , zwracam honor ;)
Zależy spalanie jakiego 318i . Może być 129km i 143km .
129km , pali średnio około 8,2 l
143km , pali średnio 7,4l .
Ten 143km pali mniej , ale on jest chyba z bezpośrednim wtryskiem . Takie silniki są dostępne tylko po liftigu , czyli minimum 2008 rok .
Silnik godny uwagi to 320i , 150km . Pali średnio 8,6l .
Jest jeszcze 320i ale po liftingu , ma więcej koni i mniej pali , ale po :
1. Po liftingu auata będą na pewno droższe , bo nowsze
2. Serwisowanie takiego silnika jest droższe ;) .

p.s. Jeśli sie gdzieś pomyliłem prosze o poprawki . ;)
Miloszek
Początkujący

29 Gru 2010, 19:57

O to jednak dużo więcej niż 318d;/ Te palą z tego co wiem max 7 litrów.
gggrzesiekkk
Nowicjusz

29 Gru 2010, 20:10

One średnio palą po 5l . Jest różnica , i to spora , jeszcze teraz Bóg wie jak t będzie z tymi cenami benzyny .....
Musisz się porządnie zastanowić , może rzeczywiście lepiej się rozejrzeć za Passatem albo A4 .
Myśli , to będziemy szukać dalej ;) .
Miloszek
Początkujący

29 Gru 2010, 20:18

Diesle BMW są zdecydowanie bardziej trwałe niż audi i VW dlatego w przypadku bmw opłaci się dorzucić te kilka tysięcy jeżdząc około 15 tys rocznie, w audi i VW nie opłaci się gdyż 1,9 tdi jest za słaby, 2,0 tdi to straszne badziewie, i swoją pracą przy zimnym silniku przypominają ciągniki rolnicze :mrgreen: BMW chodzi cichutko, nie wiem jak ten mniejszy diesel ale ten 163 KM to po prostu rakieta jak na warunki polskich dróg.
Kwota którą dysponujesz jest jednak trochę mała ale diesel 122 KM za jakieś 52,53 tysiące powinno się udać kupić
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

29 Gru 2010, 22:30

To prawda,diesle BMW są o wiele trwalsze niż Audi,myslę ze to dobry wybór. A osiągi również maja znakomite,nieważne w jakim modelu. Na który ostatecznie padł wybór?
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Gru 2010, 22:49

koczas napisał(a): i swoją pracą przy zimnym silniku przypominają ciągniki rolnicze

Bardzo bym się cieszył gdyby tak było, bo ciągniki rolnicze teraz mają wysoką kulturę i jakość, spełniają normy emisji spalin Euro 4, Tier 3 itd. Więc bez obrazy ale chyba nie wiesz jak brzmi taki diesel o mocy np. 260 KM z Fendta z dwiema turbosprężarkami i z 4 zaworami na cylinder. Ten 6-cylindrowy, 4-zaworowy silnik wyposażony jest w system wtryskowy Common Rail wspierany jest przez wysokiej jakości zewnętrzny system recyrkulacji spalin AGRex. 1482 Nm momentu obrotowego i jednostkowe zużycie paliwa wynoszące 198 g/kWh Bazą wysokociśnieniowego systemu wtryskowego Common Rail z ciśnieniem wtrysku do 1600 bar są dwie pompy wtryskowe niezależnie smarowane olejem. Więc chyba nie wiesz kolego za wiele o kulturze obecnych ciągników.

BTW słyszałem ostatnio kilka razy E39 TDS'y i nie klekocze to wcale mniej niż mój T4, tyle, że nieco inaczej, ale równie wyraźnie więc nie wiem skąd takie porównanie. Jakością i owszem, wyprzedza VW ale klekotem - wątpię.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Gru 2010, 23:42

No tak, ale TDS wyszedł na rynek prawie 20 lat temu. Brzmi jednak i tak 100x lepiej niż TDI na pompie, wystarczy postawić obok dwa auta i posłuchać. Kultura pracy rzędowej szóstki jednak jest znacznie wyższa.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW