Passat czy A4?

29 Gru 2010, 23:51

Brzmi inaczej, klekot wyraźnie słyszalny ale o innej barwie, czy lepszej? Nie powiedziałbym, zapraszam do odsłuchu mojej rzędowej piątki również na pompie. Nie miałem okazji posłuchać obu samochodów wraz, ale z tego co kilka razy ostatnio się przysłuchałem to w rzeczywistości mniej natarczywy, o innej barwie dźwięku ale jednak klekot i to nie taki znów cichy zwłaszcza że nie był już zimny a samochód był wyraźnie zadbany.
Biorąc pod uwagę, to iż to już leciwa konstrukcja generalnie jednak wypada całkiem nieźle pod względem osobistej kultury, jednak konstrukcje 15 - letnie JTD mają ją na wyraźnie wyższym poziomie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

30 Gru 2010, 01:20

Mechanic napisał(a):To prawda,diesle BMW są o wiele trwalsze niż Audi,myslę ze to dobry wybór. A osiągi również maja znakomite,nieważne w jakim modelu. Na który ostatecznie padł wybór?

No jutro będę dzwonił i się pytał o to BMW: [link do oferty na Allegro wygasł]
Jak coś to pojadę ze znajomym mechanikiem zobaczyć na to autko! Może nie będzie aż tak źle:) Przy okazji mam pytanie: na co zwrócić szczególną uwagę patrząc na ten samochód?
Chętnie też spytam o to autko: [link do oferty na Allegro wygasł]
gggrzesiekkk
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

30 Gru 2010, 11:14

Kolego stasiowski121 mówiąc, że brzmi jak ciągnik rolniczy to każdy który to czyta ma na myśli to co jest najpopularniejsze w Polsce czyli jakieś stare ursusy, ewentualnie nowwsze troszke zetory itp. Wątpię czy twoje pierwsze skojarzenie z ciągnikiem rolniczym to nowe marki typu John Deere czy Fendt a nie stary dobry ursus, więc uważam że porównanie jest jak najbardziej na miejscu, tym bardziej że jeżdzę audi na pompowtryskach więc chyba wiem jak brzmi(a 2,0 tdi to rozwinięcie 1,9)
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

30 Gru 2010, 11:53

Ja jeżdżę VW na pompie R5 i również wiem jak brzmi. Słyszałem też kilka razy E39 TDS'a z odległości dwóch metrów więc również wiem jak ten brzmi. Jaka różnica w dźwięku pisałem wyżej, więc nie widzę sensu dalszej polemiki z Tobą na ten temat. A co do 1.9 TDI i porównania z zetorem czy ursusem to grubo przesadzasz.
Stare 1.9 TDI 1Z w miarę zadbane przykładowo z A4 chodzi o wiele lepiej niż wspomniany przez Ciebie ursus czy cokolwiek innego równie leciwego, tego mi już nie wmówisz, bo albo nie jeździłeś takimi ciągnikami jakie wspominasz, albo nie słyszałeś w miarę zadbanego 1.9 TDI chociażby z Golfa IV czy A4. Poza tym w domu mam Case 5140 Maxxum na R6 więc wiem jak brzmi, bez porównania nawet do jakiegoś Zetora 16145 czy podobnych, a co dopiero do 1.9 TDI.

Że brzmi jak stary ursus to możesz powiedzieć o leciwym MB 190 2.0D, który w rzeczywistości klekocze dość porównywalnie do C-360, lub 300D bo ten silnik w rzeczywistości montowany był w maszynach rolniczych (m.in w kombajnach) Claas.
Dalszego sensu rozmowy z Tobą nie widzę, bo pojęcia o silnikach w ciągnikach rolniczych z tego co widzę za wielkiego nie masz.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

30 Gru 2010, 14:43

Też nie widzę sensu dalszej rozmowy.
Widać, że coś takiego jak "przenośnia"(lub jak wolisz"metafora") nie istnieje.
I co ma do tego tematu TDS jak gadamy o zupełnie innych silnikach.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

31 Gru 2010, 00:53

I co grzesiek zdecydowałeś się na coś ? ;)
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
    Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...