30 Gru 2010, 11:53
Ja jeżdżę VW na pompie R5 i również wiem jak brzmi. Słyszałem też kilka razy E39 TDS'a z odległości dwóch metrów więc również wiem jak ten brzmi. Jaka różnica w dźwięku pisałem wyżej, więc nie widzę sensu dalszej polemiki z Tobą na ten temat. A co do 1.9 TDI i porównania z zetorem czy ursusem to grubo przesadzasz.
Stare 1.9 TDI 1Z w miarę zadbane przykładowo z A4 chodzi o wiele lepiej niż wspomniany przez Ciebie ursus czy cokolwiek innego równie leciwego, tego mi już nie wmówisz, bo albo nie jeździłeś takimi ciągnikami jakie wspominasz, albo nie słyszałeś w miarę zadbanego 1.9 TDI chociażby z Golfa IV czy A4. Poza tym w domu mam Case 5140 Maxxum na R6 więc wiem jak brzmi, bez porównania nawet do jakiegoś Zetora 16145 czy podobnych, a co dopiero do 1.9 TDI.
Że brzmi jak stary ursus to możesz powiedzieć o leciwym MB 190 2.0D, który w rzeczywistości klekocze dość porównywalnie do C-360, lub 300D bo ten silnik w rzeczywistości montowany był w maszynach rolniczych (m.in w kombajnach) Claas.
Dalszego sensu rozmowy z Tobą nie widzę, bo pojęcia o silnikach w ciągnikach rolniczych z tego co widzę za wielkiego nie masz.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."