Passat czy A4?

26 Gru 2010, 02:22

Witam;) Chcę kupić samochód do 50 tys. ale nie wiem co wybrać: zastanawiałem się na audi a4 lub passatem. Najlepiej, gdyby rocznik był min. 2005 no i przebieg taki w miarę tj. ok 100 tys km. Zależy mi na tym, by dużo nie palił, wiec jakiś diesel do 2.0 pojemności byłby chyba najlepszym rozwiązaniem. Co byście wybrali? Proszę też o jakieś propozycje;) Pozdrawiam i proszę o pomoc!

[ Dodano: 26 Grudzień 2010, 01:22 ]
Aha i jeszcze jedno: chcę kupić sedana, a nie kombi;)
gggrzesiekkk
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

26 Gru 2010, 12:09

Przecież to jeden pies. Ja bym wybrał Audi, bo ma trochę lepsze wykonanie, blachy i wygląd. Aczkolwiek za tą kasę to może lepiej Passata...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Gru 2010, 13:52

Chyba jednak Audi.
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

26 Gru 2010, 14:38

Jeden grzyb ale Audi ładniejsze
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

26 Gru 2010, 14:54

Z podanych to wybrał bym A4. Z innych propozycji to Accord VII 2.2 I-CTDI, Mazdę 6 w dieselku w bardzo ładnym wyposażeniu i stanie też można dostać.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Gru 2010, 16:43

Dzięki za odpowiedzi:) skoro lepsze będzie audi to podałem 2 propozycje, no i jeszcze jedna mazda. Możecie ocenić te auta i ewentualnie dodać jakąś swoją propozycje? [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
I jeszcze jedno: co sądzicie o BMW:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
gggrzesiekkk
Nowicjusz

26 Gru 2010, 18:05

Ja osobiście brał bym Passata , dlaczego ? Otóż mój Ojciec ma i nic w nim , ale to nic w nim nie robił - środek nie do zniszczenia , jak nówka , natomiast rok młodszą A4 ma znajomy i jest średnio z niej zadowolony , ponieważ już coś w zawieszeniu robił... i wydał ok. 400 zł...
Ja jestem zdecydowanie za Passkiem !
Pan Pikus
Początkujący

Miejscowość: Nibylandia

26 Gru 2010, 19:42

Audi za 50tys zł z 2006r lub nowsze ? :shock: zgroza mnie bierze co to może być za g.. zapomnij lub kup i weź kartę stałego klienta w ASO lub jakimś innym warsztacie .Nikt ci przy zdrowych zmysłach nie sprzeda za taką kasę takich aut ,no chyba że miały wypadki lub mają baardzo dużo km (oczywście u nas cofnięte)
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

26 Gru 2010, 19:43

Pan Pikus napisał(a):Ja osobiście brał bym Passata , dlaczego ? Otóż mój Ojciec ma i nic w nim , ale to nic w nim nie robił - środek nie do zniszczenia , jak nówka , natomiast rok młodszą A4 ma znajomy i jest średnio z niej zadowolony , ponieważ już coś w zawieszeniu robił... i wydał ok. 400 zł...

Straszne, coś porobił w zawieszeniu, 400 zł i już auto gorsze. Może po gorszych drogach jeździł. Mój sąsiad rok temu kupił Passata kilkuletniego i mówi, że żałuje zakupu.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2010, 19:47

i nie szukaj paska ,Audi z tych roczników z silnikiem 2.0 TDI ,masz duze szanse trafić na bardzo awaryjny egzemplarz silnika
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

26 Gru 2010, 19:48

havoc napisał(a):
Pan Pikus napisał(a):Ja osobiście brał bym Passata , dlaczego ? Otóż mój Ojciec ma i nic w nim , ale to nic w nim nie robił - środek nie do zniszczenia , jak nówka , natomiast rok młodszą A4 ma znajomy i jest średnio z niej zadowolony , ponieważ już coś w zawieszeniu robił... i wydał ok. 400 zł...

Straszne, coś porobił w zawieszeniu, 400 zł i już auto gorsze. Może po gorszych drogach jeździł. Mój sąsiad rok temu kupił Passata kilkuletniego i mówi, że żałuje zakupu.

Napisałem ok.400 zł - dlatego , bo znam tylko cene naprawy a cene części nie znam a z tego co wiadomo często cena części jest droższa niź cena naprawy
Pan Pikus
Początkujący

Miejscowość: Nibylandia

27 Gru 2010, 16:35

Witam .
Ja też się zastanawiam nad kupnem BMW E90 albo Audi A4 .
I wcale nie prawda że jak kupić E90 za 50.000 to na 100% będzie "po przejściach" .
Czytałem sporo na temat tego auta , właściciele są bardzo zadowolenie , ogólnie auto zbiera bardzo dobre opinie . W automaniaku było porównanie A4 z BMW E90 (tylko pa face liftingu) , i Pan Maznas powiedział że bardziej podoba mu się BMW , pod każdym względem . Opinia Maznasa nie jest oczywiście decydująca . Niektóre BMW mają podanie w aukcjach numer VIN więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby sprawdzić , a potem można jechać oglądać. Albo prosić od sprzedawcy VIN. ;)
Sam będe szukał BMW E90 na wiosne ,więc jak terasz będziesz ogladał jakieś BMW , to mógłbyś napisać wrażenia ;) l
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask

27 Gru 2010, 17:04

Audi A4 i Passat to jedno i to samo auto, przy czym Passat jest większy w środku, a w Audi masz do wyboru mocniejsze silniki (jeśli celujesz w jakieś mocniejsze modele, ale na to 50tys. zł to trochę za mało). Co do wykonania, materiałów itp to zależy - wypasiony Passat jest znacznie fajniejszy od gołego Audi. Za 50tys. zł wybrałbym Passata - masz szansę na nowszy rocznik, mniej wyeksploatowany, większy w środku. A jeśli interesuje cię klasa premium to zamiast wydawać pieniądze na Audi, lepiej kupić BMW E90 które jest zwyczajnie lepsze od Audi :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

28 Gru 2010, 16:24

W takim razie co sądzicie o tych BMW, które podałem w poprzednim poście?
gggrzesiekkk
Nowicjusz

28 Gru 2010, 16:29

Ta pierwsza to strach myśleć co to będzie za złom jak po 3 latach 1/3 ceny... druga to ogłoszenie wygasło. Ta trzecia może być warta obejrzenia, ale przebieg śmiesznie niski, więc pewnie kręcony.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW