Passat czy Mondeo

22 Sty 2010, 21:07

Powiem Ci tak:
Na to że tam 60 tyś więcej to nie patrz bo jeśli jest zadbany to warto i tak czy to Passat czy Mondeo, reszta to kwestia gustu.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Sty 2010, 01:36

A ja Ci powiem tak.

też miałem dylemat i zakładałem kilka postów na ten temat. kryteria co do auta miałem bardzo podobne. samochodu szukałem 4 miesiące. zastanawiałem się czy kopić lagune, passata, toledo, leona, mondeo. Wybrałem Mondeo. Trafiłem model z 2002 r 2.0 TDCI 130km. GHIA i za żadne skarby nie wymienił bym go na inny wcześniej szukany samochód. Wygodny, komfortowy, super warunki jezdne, w mieście pali 6.6l/100. chcesz się pościgać? proszę bardzo! 2000rmp i uzyskuje jakieś 70%mocy 3000rmp 90% mocy. od 0 do 100 9.9s katalogowo. mi udało się pocisnąc 9.6s. ale nie to jest najlepsze. najlepsze jest to że auto jeżeli chodzi o układ jezdny i kierowniczy jest jednym z najlepszych w swojej klasie. zresztą musisz się przejechac żeby tego doświadczyć. tak więc z czystym sumieniem polecam mondeo. tylko jest jedno "ale" . Chcesz żeby mondeo Ci służyło? to musisz o niego dbać! kupisz silnik TDCI? to nie dbaj o to że na "NO NAME STACJI BENZYNOWEJ" mają rope 5gr tańszą. bo zaoszczędzisz na 10litrach 5 zł ale pewnego dnia mogą ci paśc wtryski i bedziesz musiał wyłożyć 1400zł. życzę przemyślanego i udanego zakupu.
Boże chroń mnie przed fałszywymi przyjaciółmi,
z wrogami sam sobie poradze...
danstan
Nowicjusz

23 Sty 2010, 19:14

danstan napisał(a):zaoszczędzisz na 10litrach 5 zł

Raczej 50 gr ale reszta tego co piszesz to prawda ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

23 Sty 2010, 21:37

Zależy co cenisz w samochodzie? Podobno oba samochody dobrze trzymaja sie zakretow i nerownych drog.
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka

23 Sty 2010, 22:55

Tak w ogóle to sorry że się wypowiedziałem w Twoim temacie, patrząc na moją obecną ilość postów i datę utworzenia konta jestem "nowym znawcą" :mrgreen:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 23:18

No właśnie, co się stało?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2010, 06:46

Bez ogródek mówiąc przekonałem się że nie ma sensu pisać cokolwiek bo ja nie uważam że włoskie auta są złe a japońskie Bogiem. Dlatego gdzie się nie wypowiedziałem to zaraz było że to "padaka" jak podałem coś innego niż rodem z japonii więc szkoda mi było klawiatury i nerwów na czytanie obrażających postów praktycznie jeden za drugim to usunąłem konto ale jak pewnego dnia wszedłem tak z ciekawości tutaj i zobaczyłem jakie bzdety pisze ten kolega o którym mowa to nie wytrzymałem i założyłem od nowa. I jestem z powrotem :D Obrażanie jednak dalej było a jak brakło argumentów po konfrontacji Alfy i Civica na autocentrum.pl to że jestem oszust i już dawno bana powinienem dostać. Ot cała historyja ;) Aktualnie olewam gościa. Zwisa mi co sobie myśli, ja nie mam sobie nic do zarzucenia. Nie przeszkadza mi że jestem "nowym znawcą", myślę że da się ze mną tutaj wytrzymać. :razz:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2010, 14:01

Pewnie, że się da ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2010, 14:11

stasiowski121... klasyczne zmartwychwstanie..!
:smile:
Ale naprawdę miło Cię znowu "zobaczyc"
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Sty 2010, 08:52

A co do tematu to o radzicie? przyszły mrozy i jestem bardziej za PB :) Ost moja mowila że moze kupic astre g bo za te pieniadze bedzie 2003r i wtedy mniejszy przebieg ale te silniki w nich strasznie biora olej więc odpada.Ale to tak samo tyczy się mondeo,bedzie młodsze o 2 lata od paska wiec chyba brac forda??ktos pytal o avensisa nie podoba mi sie po prostu,a wiecej samochodów nie ma jakos w tej cenie ładnych.Co cenia w autach?bezawaryjność,w miarę oszczędność i trwałość.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

25 Sty 2010, 09:13

rustin napisał(a):przyszły mrozy i jestem bardziej za PB :)

Nie bardzo wiem co ma jedno do drugiego? ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 09:46

Co z tego że przyszły mrozy jak niektóre disle mają podgrzewacz ropy ;p
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka

25 Sty 2010, 10:03

no własnie nie które :) bo mam w domu jettke z 88r z przebiegiem 450 tys na lpg 300zrobione i dzisiaj przy minus 25 odpalila od strzała można powiedzieć.A mój klekot nie zachętnie :) ale mniejsza z tym skupmy się na temacie.Jak narazie jestem bardziej za za fordem.
rustin
Aktywny

25 Sty 2010, 20:02

Witam.Jesli chodzi o auto ktore by bylo dobre dla ciebie to ja ci polecam audi 6 2.5 Tdi. Osobiscie mam paska b5 kombi diezel 110 km.i jestem bardzo z niego zadowolony
Komfort na 5
spalanie na 5
wyglad na 5
wnetrze +wyposarzenie na 5
Zawieszenie natomiast no na 3.
Jesli kupisz jakie tam zdecydujesz to Kup tylko Diezel a przekonasz sie ze nie pozalujesz
jocer5
Nowicjusz

Miejscowość: Polaniec

25 Sty 2010, 20:06

Kolego ty akurat mało wiesz o motoryzacji jeżeli polecasz silnik 2.5tdi ale dlaczego to nie będę się wypowiadał,a diesla mam więc wiem.Więc za radę dzięki
rustin
Aktywny