Passat czy Mondeo

20 Sty 2010, 20:57

To już ost temat jaki zakładam :) wiem że było ich kilka ale za każdym razem eliminowałem auta aż w końcu zostały tylko dwa typy :) Jak wiadomo ma to byc auto do 19 tys min 2000r,mało awaryjne itp.Nie kombi,auto na 5 lat.Silniki jakie myśle to w passacie 1.9tdi 110 koni lub Pb 1.8 20v 125koni i się lpg wrzuci,niestety mam mały wybór opcji bo starszego niż 2000r nie kupuje napewno a na młodszego nie starczy kasy.Mondeo 2.0 tddi 115koni lub 1.8-2.0 pb i tak samo gazik :)
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

20 Sty 2010, 21:20

Biorąc pod uwagę ilość, ulepów, przystanków i innych rzeźb szukałbym obu aut i kupił to, które pierwsze znajdziesz w dobrym stanie. Sam tak zrobiłem tzn. oglądałem Astry, Focusy i Corolle - po 3 miesiącach trafiłem znośnego Focusa i kupiłem.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Sty 2010, 16:10

Ale bardziej na co się nastawiać?nikt więcej sie nie wypowie?
rustin
Aktywny

21 Sty 2010, 20:35

Wiesz zapewne że Mondeo będzie młodsze, mniej zajeżdżone być może ale musisz obadać go dokładnie jak każde inne auto.
Passat - tutaj pisać wiele nie potrzeba, uważaj żeby nie naciąć się na szrota z wycofanym licznikiem ( choć tego zapewne za te pieniądze nie unikniesz), poskładanym z kilku innych wypicowany na sprzedaż.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

21 Sty 2010, 21:58

Proszę o wypowiedz starych zgredów :) a nie 'nowych' znawców
Bardzo ładnie to napisales,ja tez mam juz tych "ekspertów"dosyć.Nie wymieniam ale oni wiedza ze o nich mowie.Moze zaczną w koncu wiecej czytac a mniej bzdur pisać.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

21 Sty 2010, 22:11

Oj kolego nade mną, rzekłeś świętą prawdę. Teraz nic mądrego nie da się dowiedzieć na tym forum. A szkoda bo niegdyś miało renomę.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać akumulator dla samochodu?
    Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza żywot akumulatora samochodowego. Jego zużywanie się w wyniku eksploatacji to naturalny proces. Przychodzi moment, kiedy trzeba dokonać wyboru i wymienić bezużyteczny akumulator na nowy. Na ...

21 Sty 2010, 22:23

[quote="stasiowski121"]Oj kolego nade mną, rzekłeś świętą prawdę. Teraz nic mądrego nie da się dowiedzieć na tym forum. A szkoda bo niegdyś miało renomę.[/quote

Nie mogę sie nie zgodzić,ale boli.uff
Ostatnio edytowany przez milutki5, 21 Sty 2010, 22:24, edytowano w sumie 1 raz
mimi
milutki5
Aktywny

21 Sty 2010, 22:24

stasiowski121 napisał(a):Passat - tutaj pisać wiele nie potrzeba

tzn? czyli nastawiać się bardziej na mondeo wnioskuję?
ps. napisałem tak bo jak czytam wypowiedzi nowych userów to az cos w środku mi się robi i mam ochotę im na wrzucać :) ale sie powstrzymuję i wogole nie pisze.
rustin
Aktywny

21 Sty 2010, 22:29

Wybór należy do Ciebie. Ford wiadomo, nieco gorsza jakość blach ale dramatyzować nie ma co, akurat dziś na parkingu obok mojego VW stał Passat B5 nie wiem który rocznik ale musiał być nieźle wyrżnięty w tył bo rudą miał na klapie, w miejscu łączeń zderzaka z nadwoziem, na błotniku z lewej strony.
Ja gdybym kupował zapewne wziąłbym Forda, mam zaufanie co do Mondeo, a silnik w który celujesz jest optymalnym rozwiązaniem.
Lepiej kupić rok czy dwa starszego Forda a rzeczywiście zadbanego to masz gwarancję bezproblemowej jazdy. Do tego to zawieszenie... Cóż ja wziąłbym zapewne Mondeo, Ewentualnie jeszcze Avensis.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Sty 2010, 22:33

Nie jestem co prawda "starym zgredem" na tym forum, ale jako użytkownik audi a4 powiem, że po zakupie passata za 19 tys prawie na pewno będzie trzeba zainwestować w przednie zawieszenie - jest ono w passatach z lat 1997 - 2005 identyczne jak w moim audi czyli składa się z 8 aluminiowych wahaczy (po 4 na każde koło) i kiepsko znosi nasze dziurawe drogi. Za komplet trzeba zapłacić 1200 - 1600 zł w przypadku zamienników, koszt w aso przekroczy 3000zł. To moim zdaniem najsłabszy punkt passata. Co do mondeo nie wypowiadam się bo nigdy nie jeździłem, pozdrawiam
tom_rs
Nowicjusz

Miejscowość: nakło nad Notecią

21 Sty 2010, 22:37

O dziękuję kolego, zapomniałem dodać o aluminiowym zawieszeniu w Passacie i zainteresowaniu i złodziei.
Pozdrawiam.
P.S nie jesteś straym zgredem ale nie piszesz głupot po forum a takich się tutaj ceni.

[ Dodano: Czw Sty 21, 2010 21:37 ]
O dziękuję kolego, zapomniałem dodać o aluminiowym zawieszeniu w Passacie i zainteresowaniu i złodziei.
Pozdrawiam.
P.S nie jesteś starym zgredem ale nie piszesz głupot po forum a takich się tutaj ceni.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Sty 2010, 22:44

rustin napisał(a):tzn? czyli nastawiać się bardziej na mondeo wnioskuję?
ps. napisałem tak bo jak czytam wypowiedzi nowych userów to az cos w środku mi się robi i mam ochotę im na wrzucać ale sie powstrzymuję i wogole nie pisze.

Rozumiem.ok.

Ja polecam jednak paska.Silnik 1,9tdi 110 koników .Jezdzilem takim 2 lata.No lepsz by był 130(bardziej dynamiczny).Solidna mocna konstrukcja,przestronne i ergonomiczne wnętrze.Całkiem duża nizawodność.No moze z wyjątkiem przedniego zawieszenia(wahacze),które ma problemy na polskich drogach.Ale z drugiej strony mało które auto 7-9 letnie da radę 30 tys km.rocznie gonić bez inwestowania.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

21 Sty 2010, 23:23

Mk3 jak dla mnie lepsze od Passata ale trzeba pamiętać ,ze w moim przekonaniu obydwa samochody są niezbyt udane ale to mondeo przynajmniej dla mnie zaczęło wyprowadzać koncern forda na prostą. Samochód jak każde mondeo jest bardzo komfortowy , bezpieczny i duży. Ale awarie kół zamachowych i innych pierdół psują piękny wizerunek tego Modelu.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

21 Sty 2010, 23:41

Awarie kół zamachowych i innych pierdół nie są domeną tylko i wyłącznie Mondeo ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

22 Sty 2010, 17:15

hmm więc będe szukał mondeo w ostateczności jak się trafi dobry passat to jego,ale on bedzie dwa lata starszy wiec jakies 30-60tys wiecej przebiegu a to chyba dużo prawda?
rustin
Aktywny