Passat - Czy warto kupic ???

04 Mar 2009, 11:32

Planuje zakup jakiegos kombi za okolo 18 tys. Myslalem o Passacie B5 z instalacja gazową. Zalezy mi aby byl oszczedny i w miare malo awaryjny. Nie wykluczam równiez Diesla.
Rocznie robie okolo 15 tys. km.
driver1988
Nowicjusz

04 Mar 2009, 14:46

Przy takich przebiegach daruj sobie diesla. Koszt zakupu wyższy, a radość z jazdy niższa. Musiałbyś robić z 10 tys km więcej w ciągu roku, żeby było warto. Passat jest dobry, jeśli nie przeszkadza Ci fakt, że jest tak popularny, że aż nudny ;)

Pomyśl nad Toyotą Avensis albo Hondą Accord. Niestety, w przypadku Accorda zostaje Ci tylko V generacja (do '98 roku), bo VI nie była produkowana w wersji kombi, a do VII musiałbyś dołożyć conajmniej drugie tyle. A szkoda, bo samochody naprawdę dobre.
Goccolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Przysucha

04 Mar 2009, 16:59

Goccolo napisał(a):Przy takich przebiegach daruj sobie diesla. Koszt zakupu wyższy, a radość z jazdy niższa.

a jezdziles dieslem, ze tak mowisz?
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

04 Mar 2009, 18:03

No własnie!
Jazda dobrym dieslem,to żaden dyskomfort..!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2009, 18:11

Dokładnie jak kolega wyżej. Takim dieslem bez gazu z pierwszego biegu ruszysz a benzyną raczej nie bardzo.
Poza tym diesel ciągnie ładnie od najniższych obrotów a benzyna jak przymuli to nic z tego.
stasiowski121

04 Mar 2009, 18:14

1.9 dieselki to bardoz udane silniki w tych passacikach.ostatnio jezdzi dużo b5 po naszych drogach.wyglada na to że to jest samochd godny polecenia.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

04 Mar 2009, 19:49

ja w tej cenie wybralbym np astre 2 passat jest juz nudny
artek1993
Początkujący

04 Mar 2009, 20:12

Nabiłem kilka tysięcy Toyotą Avensis 2.0 D4D 2006r. więc wiem o czym mówię.

A sam mam Focusa TDDI...

EDIT: OK, muszę po części zwrócić dieslom honor - iCDTI Hondy to czysta poezja :D Chciałbym też bryknąć się D4D 2.2 Toyoty.

Ale w omawianym Passacie kultura pracy diesli nie urzeka, bliżej jej do mojego Focusa niż do D4D.
Goccolo
Nowicjusz

05 Mar 2009, 10:43

a czy polecilybyscie mi Vectre B po liftingu z gazem ? slyszalem ze Ecotec to troche za bardzo lubi olej ale czy te Vectry tez tak maja ?
driver1988
Nowicjusz

05 Mar 2009, 15:37

Nie mam takiego ale znajomy ma i chwalił mi się że jaki diesel opla by niebył to i tak bedzie brał olej, bo nie są one dopracowane.Z benzynami też tak jest ale juz lepiej bo są żywotniejsze.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

05 Mar 2009, 17:17

Mój tata miał Vectrę 2.2 DTI (2001r.) i nie brała oleju. Ogólnie fajny silnik - bardzo dynamiczny i oszczędny. Tylko ta kultura pracy...
Goccolo
Nowicjusz

24 Paź 2009, 07:08

witam wszytskich :) interesuje mnie passat z 2006 2.0 TDI, 170 KM i full bajerow w sobie. Chcialabym zeby ktos mi doradzil na co mam zwrocic uwage przy kupnie, jak sprawdzic silnik zeby jakiegos bubla nie kupic
gela-23
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

24 Paź 2009, 08:24

Kolego wyżej. Ja zbytnio nie lobię naszpikowania elektryką czasami jest jak coś z elektryki się sypie to trudno do tego dojść. A co do teg bubla jak kolega to ujął sprawdż książkę serwisową i udaj się do autoryzowanego salonu VW niech oni dokonają oględzin.
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2009, 13:36

gela-23 napisał(a):witam wszytskich :) interesuje mnie passat z 2006 2.0 TDI, 170 KM i full bajerow w sobie. Chcialabym zeby ktos mi doradzil na co mam zwrocic uwage przy kupnie, jak sprawdzic silnik zeby jakiegos bubla nie kupic
Najpierw Kolego dowiedz się jakich napraw dokonasz poza ASO VW-gena,małżeństwo z takim samochodem może ci obrzydnąć dość szybko,no chyba że dobrze zarabiasz i stać cię na ASO praktycznie przy każdej awarii,jeśli już to celuj w silniki Diesla oznaczone symbolem PD(pompowtryskiwacze),unikaj silnika 2.0 common rail zwłaszcza z roku 2006,auto ogólnie wysoko ocenione ,Mondeo z tych roczników jednak i tak wyżej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)