Passata 2.0 tdi 140 4motion 2006r - kilka pytań

07 Sty 2014, 17:35

Witam wszystkich
Niedawno kupiłem sobie Passata 2.0 tdi 140 4motion 2006r 120 tyś przebieg i mam parę pytań które mie bardzo zastanawiają
1. Przy jeździe na odcinku 140 km z Gdańska do Ostródy z prędkością 120/140 spalanie mam około 8L czy to normalne. Wczesniej jeździłem tą samą drogą Touranem 1.9 130KM Chip i palil mniej ?
2. Prędkość maksymalna do jakiej sie rozpędza to 180 km/h?
3. Czy na przykład jesli turbina bedzie uszkodzona to mogą byc takie objawy, na przykład na 5 biegu jesli mam około 80 km/h i dodam raptownie gazu potrafi mi delikatnie przez chwile szarpać aż sie troche rozpędzi
Wcześniej jeździłem Touranem 1.9 tdi 105 KM i zrobiłem chip na 130KM i wydaje mi się że chyba touran lepiej się zbierał niż passat
Bardzo proszę o wasze opinie czy to normalne
A co do paliwa to leje verve jesli ma to jakis wpływ
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Mariusz

Jeśli ktoś ma problem, pytania - mogę pomóc jak zabrać się do tematu reklamy samochodowej, zmiany koloru aut
galeria/oklejanie-samochodow-zmiana-koloru-auta-a237.htm
Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 88
Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 0- 0-1997
Auto: VW PASSAT
Silnik: 2.0 tdi 140 4x4
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Sty 2014, 09:44

Nie ma nikogo mądrego na forum :?:
Pozdrawiam
Mariusz

Jeśli ktoś ma problem, pytania - mogę pomóc jak zabrać się do tematu reklamy samochodowej, zmiany koloru aut
galeria/oklejanie-samochodow-zmiana-koloru-auta-a237.htm
Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 88
Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 0- 0-1997
Auto: VW PASSAT
Silnik: 2.0 tdi 140 4x4
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Sty 2014, 10:58

Aplikator napisał(a):Przy jeździe na odcinku 140 km z Gdańska do Ostródy z prędkością 120/140 spalanie mam około 8L czy to normalne. Wczesniej jeździłem tą samą drogą Touranem 1.9 130KM Chip i palil mniej ?

120 a 140 to już jest różnica około litra w spalaniu ale ogólnie może tyle palić przy tej prędkości. Musisz wziąć pod uwagę to że masz jeszcze napęd na dodatkową oś której w Touranie nie było.

Aplikator napisał(a):Prędkość maksymalna do jakiej sie rozpędza to 180 km/h?

Trochę mało wydaje mi się że powinna być około 200km/h.

Aplikator napisał(a):Czy na przykład jesli turbina bedzie uszkodzona to mogą byc takie objawy, na przykład na 5 biegu jesli mam około 80 km/h i dodam raptownie gazu potrafi mi delikatnie przez chwile szarpać aż sie troche rozpędzi

Może jeszcze nie mieć swojego momentu obrotowego i poniżej 2tyś. obrotów trochę się męczy :) ale warto zajrzeć do turbiny i sprawdzić czy nie jest mokra. Może ci błędów nie wyświetlać ale już być na wykończeniu. A i takie dodawanie raptowne gazu na niskich obrotach może szybko załatwić sprzęgło z dwumasem :)

Aplikator napisał(a):Wcześniej jeździłem Touranem 1.9 tdi 105 KM i zrobiłem chip na 130KM i wydaje mi się że chyba touran lepiej się zbierał niż passat

Bardzo możliwe że mogłeś mieć większy moment obrotowy i inne odczucie podczas przyspieszania.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    [D] BMW 320i e46 / Lexus IS 200 / Mercedes C200 W203
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochody z segmentu D - nadwozie sedan - napęd na tylne koła - silniki benzynowe do 2l o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - rok produkcji modeli ok. 2000r. Wytypowane modele ...