Passata B5 1.9TDI 2000r. Specyfikacja oleju

15 Sie 2007, 22:49

Witam szanownych forumowiczów.Mam problem bo nie wiem jakie specyfikacje powinien mieć olej silnikowy do passata B5 1.9TDI 2000r.Auto kupiłem w UK,chciałbym wymienić olej,poprzedni właściciel nie miał ksiązki serwisowej ani instrukcji do tego samochodu.Jeśli ktoś zna te specyfikacje prosiłbym o podanie.Pozdrawiam.
ulster
Nowicjusz

18 Sie 2007, 12:12

wlej normalny olej silnikowy a tak apropo ja bym wlał LOTOS-a
Life is good
tomik666
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kambodża

18 Sie 2007, 20:26

A co to znaczy "normalny"?Chyba nie to,że do silników o zapłonie iskrowym wlewasz olej przeznaczony do silnika z zapłonem samoczynnym(diesla) i odwrotnie?
Do silnika TDi nalezy wlać olej o kategorii API - CC,CD,CE lub jesli jest turbo to CF,CL.W sklepach spotkasz raczej oleje uniwerslane,przeznaczone zarówno do silników diesla jak i benzynowych.Wówczas oznaczenie bedzie np. SJ/CF - SJ dla silnika benzynowego,a CF dla diesla.Chyba,że kategoria jest oznaczona po europejsku - ACEA(CCMC),to szukaj z oznaczeniem PD1 lub PD2.Chyba,że połakomisz się na oleje energooszczędne,to są one oznaczone ECI - oszczędność paliwa powyżej 1,5%;ECII - oszczędnośc paliwa powyżej 2,7%;i ECIII - oszczędność paliwa powyżej 3,9%.Ale oleje z tą klasyfikacją to oleje syntetyczne lub półsyntetyczne.A co do klasy lepkości wg SAE,to jezeli nie wiesz jaki olej jest obecnie wlany,to niestety musisz wlać 15/40.
Np. Mobil Super 15/40 API - SJ/CF.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sie 2007, 11:18

Dzięki MotoAlbercik! ale konkretnie chodzi mi o specyfikacje volkswagenowskie,cos na tą mode: VW 505 OOO.Nie wiem czy dobrze napisałem tych oznaczeń jest troche i chodzi mi o ten rodzaj specyfikacji oleju do mojego diesla.Pozdrawiam.
ulster
Nowicjusz

25 Sie 2007, 21:56

Obecnie nie ma znaczenia marka samochodu.Wazne tylko jest to,że to diesel,ponieważ dla silników benzynowych są inne specyfikacje olejów,a dla diesli inne.Są tez oleje uniwersalne,przeznaczone dla obu silników.Tak więc szukaj oznaczeń dla diesla,tak jak pisałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...