PassatB5, AudiA6, BMW39, Merc E - proszę o pomoc w wyborze.

18 Mar 2008, 19:31

Witam!
:D Jest to kolejny temat rodzaju "Co kupić?". Sorka, ale samochód to poważna sprawa, więc się też dobrze zastanawiam żeby najlepsze kupić.
Interesuje mnie duży, rodzinne Kombi, wszystkie w okolicy rocznika 2001, wybrałem sobie następujące:
1. Mercedes Benz E- klasa kombi (W210)
2. BMW e39 seria 5 Touring po FaceLifcie od 2001
3. VW Passat b5 Variant po FaceLifcie
4. Audi A6 Avant

Prosiłbym o pro i contra dotyczące tych ww samochodów. Najlepiej by było gdyby ktoś kto chciałby się podzielić opinią dot. tych wozów skopiował tą listę i po myślniku napisał co o nich sądzi. Także chciałbym wiedzieć który z pozycji 2-4 jest największy(wiem, żę MB E klasa jest raczej największa z wszystkich).

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc!
Nikolaj :)
nikischlicki
Nowicjusz

19 Mar 2008, 10:04

Więc tak Mercedes E klasse duże autko , ale wiadomo mercedes bardzo go rdza bierze . Bmw E39 również duże rodzinne autko , ale taka rada nie polecam tych BMW z silnikiem 2.5 TDS bardzo awaryjne . Passat wiadomo solidne autko ekonomiczne i raczej się nie psujące tylko lać i jeździć . No i Audi A6 na pewno masz prestiż jeżdżąc takim autem jest ono bardzo przestronne i mało awaryjne , ale nie polecam w audi skrzyni automatycznej
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

19 Mar 2008, 15:07

Dzięki za pomoc. Czy BMW e39 będzie podobnych rozmiarów jak Passat? Bo słyszałem że A6 jest trochę mały.
Pozdro
nikischlicki
Nowicjusz

19 Mar 2008, 18:30

passat b5 lub audi a6 avant ale raczej avant bo bardziej luksusowe i większe w końcu avant to kombi jeżeli będziesz brał volkswagena to polecam silnik 1.9tdi 130km jeden z najlepszych silników w dziedzinie diesla.awarie w passacie to awarie skrzyni najczęściej chociaż i tak strasznie rzadko a awarie audi to ponoć awarie elektroniki wiem od znajomego passat jest tym gorszy bo złodzieje kradną dużo takich ale audi także jest często kradzione.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

19 Mar 2008, 20:31

Nie wiem mistrzu skąd masz to info, ale ja od mechaników i od samych pasjonatów VW wiem, że 1.9 TDI 130 KM wcale nie jest taki najlepszy. Bardziej solidne są wersje 90 KM i 110 KM.

Jeżeli możesz to zweryfikować, to bardzo bym prosił.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...

19 Mar 2008, 20:41

tak jest najlepsze sa 90 i 110KM :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

20 Mar 2008, 12:14

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odp.

Mam jeszcze jedno pytanie: W związku z tym, że ma to być samochód rodzinny chciałbym wiedzieć który jest największy pod względem bagażnika ale także miejsca dla pasażerów.

Pozdro
nikischlicki
Nowicjusz

20 Mar 2008, 12:34

Audi A6 kombi
długość:4,79m
szerokość:1,81m
wysokość:1,47m
pojemność bagażnika:455l a po rozłożeniu siedzeń 1590l

BMW E39 kombi
długość:4,80m
szerokość:1,80m
wysokość:1,44
pojemność bagażnika:410l a po rozłożeniu siedzeń 1525l

Mercedes E kombi
długość:4,85m
szerokość:1,82m
wysokość:1,50m
pojemność bagażnika:690l a po rozłożeniu siedzeń 1950l

Passat kombi
długość:4,68m
szerokość:1,74m
wysokość:1,49m
pojemność bagażnika: 495l a po rozłożeniu siedzeń 1545l

Z tego co tu widać mercedes e jest największym autkiem . Dane posiadam z katalogu auto świat
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 12:41

ale czy 90 lub 110 będzie tak dynamiczne jak 130km chyba nie a te informacje o awaryjności to akurat pojedyncze przypadki od znajomych.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

20 Mar 2008, 12:56

Jasne, że nie będą tak dynamiczne jak 130 KM. Pytanie tylko, czy 110 KM w Passacie to tak mało?
Moim zdaniem 110 KM w zupełności wystarczy, chyba, że ktoś chce koniecznie ciągle urządzać sobie wyścigi spod świateł, a w trasie nie może ścierpieć, że ktoś go wyprzedza.

A co do niezawodności. Rozmawiałem z mechanikami i ludźmi, którzy uwielbiają Passaty (takich co ich nie przekonasz, że BMW może być lepsze) i oni sami to potwierdzają.

Bardziej awaryjny nie znaczy awaryjny. 1.9 TDI 90 KM i 110 KM to silnik który, jeżeli będziesz go normalnie traktował jest niemal nie do zajechania.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 13:07

A co tak ogólnie powiecie o Audi A6, bo jest moim faworytem. CZy jest dużo mniejszy od Passata? Jak to jest z silnikami?
nikischlicki
Nowicjusz

20 Mar 2008, 15:04

podałem ci parametry tych aut audi jest większe od passata
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 18:38

Dzięki za parametry:)

Czy ktoś może poleca jakiś dobry silnik? Wolałbym benzynę, bo jadę często do niemiec i chce zieloną plakietkę Umweltzone, ale może ktoś się orientuje czy Audi dostaje w wersji Diesel także 4 (zieloną)
nikischlicki
Nowicjusz

25 Mar 2008, 20:08

Witam!
Już wczesniej na innym temacie sie pytalem jak to jest z plakietką ekologiczną w niemczech. Gdzie ją można dostać w niemczech? Mam polskie papiery. Który to jest numer? POMOCYYYY
nikischlicki
Nowicjusz