Pasta do zębów receptą na parujące szyby

07 Paź 2009, 21:25

Witam,

w ostatnim "motorze" był tekst że pasta do zębów dla dzieci może być pomocna w problemie parujących szyb. Na zdjęciu było widać naniesioną pastę od wewnętrznej strony szyby.

Artykuł był bardzo krótki, i nie wyjaśniał jak to zastosować. Czy ktoś robił coś takiego u siebie w samochodzie? Mam straszny problem u siebie z parującymi szybami i chciałbym spróbować tej metody.
sqizzy1
Początkujący

07 Paź 2009, 21:34

lepiej jest poszukac przyczyny parujacych szyb czyli wilgoc. zapchane przewody odprowadzajace wode z szytberdachu nie zmieniany filtr przeciwpyłkowy. zle przerabiana klimatyzacja?? lepiej poszukac przyczyny parowania szyb bo nie jest normalnym zjawiskiem to ze szyby paruja. a pasta do zebów warto sprobowac tylko wez to wyczysc chłopie
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

15 Paź 2009, 15:08

też miałem problem z parującymi szybami ale wymieniłem filtr przeciwpyłkowy(kabinowy) i po sprawie
Artak20
Nowicjusz

Miejscowość: Centrum

15 Paź 2009, 23:03

Problem z pasta jest taki, że owszem ona pomaga, ale po jakimś czasie masz ładny tłuszcz pod słońce.

Szukaj przyczyny. Nie ma tez co panikować, to normalne, że po tym jak wsiadamy do auta to szyby zaparują, ważne, żeby dmuchawy sobie z tym radziły.
Sprawdź filtr kabinowy (lub inaczej: przeciwpyłkowy), sprawdź czy faktycznie działa włączanie obiegu zamkniętego/otwartego powietrza (czasami lampeczka się pali, ale mechanizm nie działa), czy masz klimę w aucie. Próbuj wysuszyć auto w środku. Najlepiej postawić do ogrzewanego pomieszczenia, pootwierać drzwi i niech schnie. Wyjmij dywanik od pasażera z przodu i poszoruj ręką po podłodze, czy jest ona wilgotna i np. lepka. Jeżeli tak to przepuszcza nagrzewnica i ten płyn paruje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Paź 2009, 09:10

Pastą do zębów,to można doczyścić zmatowione plastikowe szkła reflektorów.
Brat to robił w swoim Focusie i efekt był pozytywny.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2009, 14:33

Pierwsza czynność to sprawdzenie i ewentualna wymiana filtrów. Można także zastosowac preparaty typu anti fog, czy fox, które radzą sobie równie dobrze i sa dedykowanymi produktami.

Jeżeli chodzi o pastę i reflektory to nie wiem jaki jest efekt, ale zwykła pasta tempo do reflektorów daje super efekt.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe systemy miejskie we Włoszech wdrożone przez Kapsch
    Firma Kapsch TrafficCom, specjalizująca się w innowacyjnych rozwiązaniach z zakresu telematyki transportu, wygrała kolejne trzy przetargi na przygotowanie oraz wdrożenie inteligentnych systemów zarządzania ruchem miejskim ...