Pasta polerska na pierwszy kontakt - polerka mechaniczna

16 Lip 2019, 16:10

Witam jaka pastę polecacie na pierwszy kontakt z polerka mechaniczna ?? Chciałbym powyciągać rysy i odświeżyć lakier. Pozdrawiam
edek341
Nowicjusz

16 Lip 2019, 16:56

Ja polecam Wurth P10 lub P20. Pasta dobrze współpracuje z amatorską ręką szybko nablyszcza powierzchnie i jest śliska co.powoduje łatwość podczas polerowania. P10 jest bardziej scierna, której użyć? W zależności od stanu lakieru i koloru

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Lip 2019, 16:57

Myślę, że tu sprawdzi Ci się pasta Farecla G3. Ona powinna sobie poradzić z tym co opisałeś. sam z niej niejednokrotnie korzystałem i uważam że warto od niej zacząć.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lip 2019, 17:15

Mówisz o paście na sucho czy mokro?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lip 2019, 17:58

Dzięki za propozycje wurth ma taki minus że niestety cena jest dość wysoka. Chciałbym zrobić to dość budżetowo.

Macie inne pomysły ? Mam świadomość że gorsza chemia mogą uzyskać słabszy efekt

Za farecle dziękuje praca na mokro i później czyszczenie plastików itd odstrasza dość skutecznie.
edek341
Nowicjusz

16 Lip 2019, 18:06

Na 3Mie tez pracuję, jest lepszy jeżeli chodzi o trwałość blasku ale trzeba poświęcić duzo wiecej czasu aby ogarnąć ta pastę, dodatkowo nie wyjdzie dobry efekt robiąc te 1step, trzeba zmieniać pasty i korki, w skrócie 3M jest pracochłonny. Jeżeli juz chcesz coś z lepszej gamy to polecam produkty z palety Menzerna.

Farecla na mokro to juz przeżytek i przy tej pracy dopiero trzeba umiejętności aby uzyskać efekt, dodatkowo wieczne smugi :bored: . W zasadzie ja dalej używam farecli ale tylko na autobusy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2009 / relacja
    Summer Cars Party - Najszybsza impreza tego lata już za nami! Powoli opadają emocje po Summer Cars Party 2009 - imprezie która odbyła się 26 września 2009 na Lotnisku Sportowym "Muchowiec" w Katowicach. Można było ...
    Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

16 Lip 2019, 18:17

Są mniejsze pojemniki wurtha niż 1000ml ? Chciałbym dwa auta przejechać. I tyle.

W takim razie 3m odpada. Chciałbym uzyskać maksymalny efekt przy minimalnym nakładzie pracy.

Chciałbym zrobić to w dwóch krokach zaczynając od pasty sredniosciernej

KAO masz jakieś inne pomysły ?
edek341
Nowicjusz

16 Lip 2019, 19:13

250ml na oficjalnej stronie wurtha. Niestety ceny Ci nie podam bo wydoczna tylko po zalogowaniu. Ja mam inne ceny bo w euro :/
Tą pastą jak się postarasz i nie masz czarnego koloru to wystarczy 1 etap

https://eshop.wurth.pl/Politura-szybko- ... Name=SR001

Firma Boll mocno wbija się na rynek tutaj np masz takie zestaw za 100
[link do oferty na Allegro wygasł]

Kiedyś też robiłem z tej firmy [link do oferty na Allegro wygasł]

Teoretycznie to wszystko poleruje ale jak dojdziesz do wprawy to zawsze będziesz widział jakieś niedociągnięcia, ja już trochę tego tematu przerobiłem, robię korektę to moi współpracownicy mówią że igła a ja nigdy w pełni nie jestem zadowolony :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lip 2019, 19:53

Dziękuje za odpowiedź i podesłane linki.

Wezmę Bolla myślę że na moje amatorskie zapędy w zupełności wystarczy. Patrząc na moje zerowe doświadczenie w polerce i tak nie będę widział różnicy pomiędzy poszczególnymi środkami.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
edek341
Nowicjusz

17 Lip 2019, 10:36

Kao napisał(a):Mówisz o paście na sucho czy mokro?
Robiłem tą na mokro ale może faktycznie masz rację że to już trochę przeżytek i są lepsze które nawet mniej brudzą auto i nie trzeba później takiego czyszczenia jak po G3.
Kao napisał(a):coś z lepszej gamy to polecam produkty z palety Menzerna.
Tego nie używałem ale słyszałem że dobre, cena też spora. szkoda że tych bardziej profesjonalnych produktów nie ma w mniejszych opakowaniach tylko zawsze takie duże.
edek341 napisał(a):Wezmę Bolla myślę że na moje amatorskie zapędy w zupełności wystarczy
Daj znać czy będziesz zadowolony.
Cichy77
Forumowicz VIP

17 Lip 2019, 21:01

Zawędrowałem dziś trochę przypadkiem do sklepu z chemia samochodowa i polecono mi produkt menzerna 3w1. Sprzedawca sugerował że idealne pod amatora bo nie wyrabia się tak szybko i że względu na tłusta konsystencję bezpieczniejsza dla lakieru.

Za 250 ml 49zl i plus taki że wystarczy jedno przejście. Zmienię decyzję i pójdę w ten temat bo pracy dużo mniej a w rękąch amatora może i tak cudów nie być.

Wstawię zdjęcia po testach. :piwo:
edek341
Nowicjusz

01 Sie 2019, 10:18

edek341 napisał(a):Za 250 ml 49zl i plus taki że wystarczy jedno przejście
O tego nie widziałem jeszcze :)
edek341 napisał(a):Wstawię zdjęcia po testach.
Zrób zdjęcie przed i po żeby było widać różnicę :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Sie 2019, 13:48

klementoni napisał(a):jednak pan z ... dobrał pastę dopasowaną do mojego samochodu
tzn. jaką, rozmawiamy tu o konkretach. Pasta polerska może być dopasowana do zniszczonego lakieru biorąc pod uwagę rysy jego przejrzystość, a nie do samochodu.
Cichy77
Forumowicz VIP