yaross napisał(a):u nich nakaz jazdy w fotelikach jest do 130 cm wzrostu a nie jak u nas do 150. I dziecko wyższe niż 130 może jezdzić bez fotelika!!!
Ale u nas też dziecko które będzie cięższe od 36kg nie wsadzisz do fotelika nawet jak będzie miało 130cm bo się nie zmieści i wtedy zostaje opcja takiego pasa z ewentualną podkładką z Isofix pod pupę.
Mi generalnie chodzi o to żeby mniejszych dzieci nie wozić z takim pasami co już nie raz widziałem, raz nawet zwracałem uwagę osobie która miała dwójkę dzieci zapiętą w tych pasa a nie miały chyba nawet 100cm ;/ Na moją uwagę Mama odpowiedziała skoro mają atesty to są bezpieczne tak samo jak fotelik i nie dało się z nią rozmawiać i wytłumaczyć że mniejsze dzieci nie są w ten sposób dobrze chronione. One oczywiście nie miały podkładek pod pupę żeby wyżej siedziały.
yaross napisał(a):Popatrz na Szwecje- wzór w przewożeniu dzieci - wymyślili RDF i Isofix i wiele krajów sie na nich i ich badaniach wzoruje
Zgadza się jak jestem za takimi rozwiązaniami. Sam Isofix choć niektórzy uważają że jest zbędny moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie. Ja sam zawsze stosowałem foteliki z takim rozwiązaniem.
Jak się okazuje Smart Kid Belt jest dla dzieci od 4 do 13 lat (wadze 15-36kg) i do 150cm wzrostu
![Zszokowany :shock:]()
czyli tak jak foteliki z ostatniej grupy 2/3 dla największych dzieci które mogą w nich jeździć.
Znalazłem jeszcze ciekawy film na temat tego pasa który warto obejrzeć:
[film niedostępny na youtube]