Pasy Smart Kid Belt

03 Wrz 2019, 23:46

Cichy77 napisał(a):Podsumowanie jest takie: Pasy Smart Kid Belt warto mieć w samochodzie ale nie zastąpią one bezpieczeństwa takiego jak daje fotelik. Oczywiście będą bardzo dobrym rozwiązaniem dla dzieci które już wyrosną z fotelika w celu odpowiedniego zapięcia pasa i tu ich nic już nie zastąpi ale dopóki dziecko może jeździć w foteliku w nim będzie bezpieczniejsze.
Tu się zgodze, że warto je mieć w samochodzie bo sie przydaja przy róznych sytuacjach . 2. czy dają takie bezpiecześńtwo jak fotelik czy nie? - wg mnie patrząc na wyniki testów i badania prowadzone przez specjalstów o których wyzej pisałem- u starszych dzieci zapewnią bezpieczeństwo. I kto nie może sobie pozwolić na fotelik czy wybiera wygode nie wożenia wielkiego fotelika w aucie- też może się czuć, że zapewnia dziecku pełne bezpieczenstwo
yaross
Nowicjusz

Auto: chevrolet orlando

04 Wrz 2019, 13:18

yaross napisał(a):u nich nakaz jazdy w fotelikach jest do 130 cm wzrostu a nie jak u nas do 150. I dziecko wyższe niż 130 może jezdzić bez fotelika!!!
Ale u nas też dziecko które będzie cięższe od 36kg nie wsadzisz do fotelika nawet jak będzie miało 130cm bo się nie zmieści i wtedy zostaje opcja takiego pasa z ewentualną podkładką z Isofix pod pupę.
Mi generalnie chodzi o to żeby mniejszych dzieci nie wozić z takim pasami co już nie raz widziałem, raz nawet zwracałem uwagę osobie która miała dwójkę dzieci zapiętą w tych pasa a nie miały chyba nawet 100cm ;/ Na moją uwagę Mama odpowiedziała skoro mają atesty to są bezpieczne tak samo jak fotelik i nie dało się z nią rozmawiać i wytłumaczyć że mniejsze dzieci nie są w ten sposób dobrze chronione. One oczywiście nie miały podkładek pod pupę żeby wyżej siedziały.

yaross napisał(a):Popatrz na Szwecje- wzór w przewożeniu dzieci - wymyślili RDF i Isofix i wiele krajów sie na nich i ich badaniach wzoruje
Zgadza się jak jestem za takimi rozwiązaniami. Sam Isofix choć niektórzy uważają że jest zbędny moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie. Ja sam zawsze stosowałem foteliki z takim rozwiązaniem.

Jak się okazuje Smart Kid Belt jest dla dzieci od 4 do 13 lat (wadze 15-36kg) i do 150cm wzrostu :shock: czyli tak jak foteliki z ostatniej grupy 2/3 dla największych dzieci które mogą w nich jeździć.

Znalazłem jeszcze ciekawy film na temat tego pasa który warto obejrzeć:
[film niedostępny na youtube]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Sty 2020, 23:18

Cichy77 Ty tak serio z tym filmem? Nie podejrzewałem Cie że w takie ... BZDURY uwierzysz... Dla mnie to paranoja!!! Weż pociągnij dziecko zapięte w najlepszy na rynku ( najbezpieczniejszym najdroższy, polecany przez foteik.info najlepiej :naughty: :naughty: :naughty: ) za nogi i zobacz co sie zadzieje - zanurkowało?! Naprawdę?? Już były opinie na temat tego filmu w necie , dziwie sie że fotelik sie z tego jeszcze nie wycofał , ze dalej to tkwi w sieci, wstyd tylko dla nich i pokazali do jakich metod potrafi sie posunąć konkurencja żeby pokazać jak to foteliki są lepsze od skb ... żenada
yaross
Nowicjusz

Auto: chevrolet orlando

07 Sty 2020, 15:31

yaross napisał(a):Cichy77 Ty tak serio z tym filmem? Nie podejrzewałem Cie że w takie ... BZDURY uwierzysz...
Tu nie chodzi o film a o zdrowy rozsądek. Nie chce mi się pisać i ciągle wyjaśniać że taki pas nie zastąpi fotelika ale będzie bardzo przydatny i spełni swoją funkcję u dzieci które wyrastają z nich.

Przykładowo pięciolatek będzie bezpieczniejszy w foteliku niż zapięty takim pasem.

yaross napisał(a):wstyd tylko dla nich i pokazali do jakich metod potrafi sie posunąć konkurencja żeby pokazać jak to foteliki są lepsze od skb ... żenada
A może zdrowy rozsądek? SKB jest dobry ale nie zastąpi fotelika w 100%. Są przypadki w których sprawdzi się lepiej ale są też takie w których będzie gorzej chronił dziecko niż fotelik.

Wiem, że SKB mocno się teraz reklamuje a nie popadajmy w paranoję że jest to najlepsze rozwiązanie i już fotelik nam nie jest potrzebny.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Kwi 2020, 09:27

Tu ciekawy wpis z naszego profilu na Facebooku, pozwoliłem sobie go zacytować i odpowiedzieć bezpośrednio w temacie.
Wyniki oczy otwierają

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Bardzo ciekawe nawet nie wiadomo kto wykonał takie testy, a taką grafikę można wykonać bez problemu w kilkadziesiąt minut. Zastanawia mnie jak pas trzypunktowy może być bezpieczniejszy od czteropunktowego szczególnie przy zderzeniu czołowym? W takim razie w samochodach rajdowych powinni stosować pasy trzypunktowe skoro są bezpieczniejsze :)

Może powinien być tu podany wiek dziecka bo to ma duże znaczenie.

Najciekawsze jest to że we wszystkich kategoriach pas wygrywa z fotelikami. Resztę pozostawiam bez komentarza!
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

04 Cze 2020, 09:29

Wiek dziecka producent podaje, że od 5 lat chyba. Ja dla syna założyłem jakoś po 7 roku życia zamiast podkładki i jest spoko moim zdaniem.
moklocz85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 08 06 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...

04 Cze 2020, 09:57

moklocz85 napisał(a):Wiek dziecka producent podaje, że od 5 lat chyba.
No tak widziałem te pasy u znajomego który ma syna 6 lat i z ciekawości sprawdzaliśmy zapięci w foteliku i w pasach. Pasy ok trzymają i można je dopasować, nic poza tym. W samochodzie z tyłu nie ma poduszek ani kurtyn. W foteliku dziecko w tym wieku siedzi bezpieczniej ma ochronę głowy i ramion które można odpowiednio dopasować. Pas przebiega prawidłowo.

Po takich rożnych za i przeciw ze sprawdzaniem również wygody dziecka, kolega stwierdził, że jak jeszcze trochę poczeka z tymi pasami zanim pozwoli dziecku przesiąść się na nie.

Oczywiście cena jest nieporównywalna z dobrej jakości fotelikiem ale jak widzę czasem, że dzieci jadą nie zapięte w samochodzie i bez fotelików to już lepszy taki pas niż nic ale o to muszą zadbać rodzice.

Jeżeli chodzi o te pasy to moim zdaniem najlepiej sprawdzą się u dzieci powyżej 140cm wzrostu czyli tak od około 9 lat wzwyż.

PS. Pamiętajcie, że nie wszystkie nawet nowe auta mają z tyłu kurtyny i poduszki powietrzne i co wtedy? Jest dużo rzeczy które trzeba wziąć pod uwagę przy takich pasach bo może się okazać że w jednym samochodzie z poduszkami bocznymi i kurtyną z tyłu sprawdzą się o wiele lepiej niż w drugim który nie będzie miał takich systemów bezpieczeństwa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2020, 09:19

Moim zdaniem to rozwiązanie jest ok. Jeżeli założy się tak, jak powinno i stosuje się dla dziecka o odpowiednim wieku i wzroście to musi działać. Oglądałem test z Hiszpanii i tam porównywali do fotelików. Wypadł w testach całkiem dobrze. Oczywiście fajnie, jak z tyłu by były poduszki lub kurtyna, wtedy bezpieczeństwo pierwsza klasa.
JacekBrzez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2001
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Ford Fiesta

01 Paź 2020, 18:45

Jestem mamy trójki dzieci i uważam, że Smart Kid Belt znacznie ułatwiło mi życie codzienne. Bezproblemowo mogę zmieścić trójkę starszaków w małym aucie na tylnej kanapie. Jazda jest bezpieczna a potwierdzają to posiadane przez to urządzenie atesty i homologację.
Oni
Nowicjusz

04 Paź 2020, 14:26

Dla mniejszych dzieci fotelik, dla starszych to rozwiązanie wydaje się bardzo fajne.
malmon3
Aktywny

04 Lut 2021, 09:50

Słuchajcie, takie pytanie - są w ogóle podkładki które mają mocowanie ISOFIX? Nie mogę znaleźć nic w temacie, więc podpinam się z zapytaniem tutaj.
moklocz85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 08 06 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 2,0
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Lut 2021, 09:58

moklocz85 napisał(a):są w ogóle podkładki które mają mocowanie ISOFIX?
Pewnie że są i one są najlepsze bo wpinasz w zaczepy i dziecko zapina się już tylko pasem a podstawka jest zawsze na swoim miejscu.

Tu masz link do podstawek z isofix https://allegro.pl/kategoria/foteliki-s ... azu=ISOFIX

Ja korzystałem jakiś czas temu z podstawki CARETERO PUMA zapina się na isofix ale nie ma regulacji żeby ją przybliżyć do oparcia i czasem jak uchwyty isofixa nie są głęboko schowane to między oparciem a podstawką robi się przerwa i to moim zdaniem minus. Jednak podstawka na isofix jest bardzo stabilna i nie ma tu mowy o jakimś przekręcaniu czy też wysuwaniu z pod dziecka. Warto by było żeby miała jeszcze tą regulację odległości zaczepów, przynajmniej ja na to bym zwrócił uwagę przy kolejnym zakupie.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Sie 2021, 07:44

U nas pas Smart kid Belt już od przeszło roku spelnia swoje zadanie. Widziałam mnóstwo testów, przekonały mnie, szczególnie te w hiszpanii nie manipulowane w żaden sposób. Konkurencja się obawia produktu, takiego zdania jestem i stad te zle opinie. Bo jest tani, sprawdza się i sprzedaz fotelików moż spaśc . Ja pas polecam
Olkos
Nowicjusz

13 Sie 2021, 20:14

Znakomicie sprawdzają się również nie tylko w życiu codziennym jak pisałam ale również w tym roku przetestowałam je podczas urlopu za granicą. Łatwo je przewieź w bagażu podręcznym, a podczas wynajmu auta lub transferów są niezastąpione.
Oni
Nowicjusz

16 Sie 2021, 13:11

Piszcie może dla jakich dzieci używacie tych pasów i jakiego wzrostu. Te pasy nie są dla wszystkich dzieci odpowiednie.
Olkos napisał(a):Bo jest tani, sprawdza się i sprzedaz fotelików moż spaśc
Ehh... których fotelików podaj może wagowo dla jakich dzieci?
Oni napisał(a):podczas wynajmu auta lub transferów są niezastąpione
Przy wynajmie samochodu można go wynająć z fotelikiem najczęściej w cenie wynajmu auta. Sprawdzą się np. w autokarze, busie gdzie dzięki nim dobrze dziecku zapniemy pas.

Pisząc ogólnikowo wprowadzacie innych w błąd.
Rokiko
Forumowicz VIP