Pasy wibracyjno-akustyczne oraz radarowy wyświetlacz prędkości

05 Lip 2021, 07:30

Witam

W mojej miejscowości jest prosty odcinek drogi gdzie jest wiele zdarzeń drogowych no i wiadomo kierowcy jeżdżą bardzo szybko nie patrząc na ograniczenia. Wnioskowaliśmy o próg zwalniający lecz niestety zarządca drogi odrzucił ten pomysł, gdzie mogę kierować jeszcze prośby o poprawienie bezpieczeństwa na tym odcinku? Droga jest powiatowa, więc nie wiem kto mógłby wystawić pozytywną opinię o montażu np. pasów wibracyjno-akustycznych oraz radarowych wyświetlaczy i wpłynąć w jakiś sposób na zarządce drogi.

Tak na marginesie myślicie, że pasy akustyczne na odcinku np. 200m (co jakiś czas po 3 pasy) i radarowy wyświetlacz prędkości poprawią bezpieczeństwo?
LynxBings
Nowicjusz

06 Lip 2021, 12:52

LynxBings napisał(a):myślicie, że pasy akustyczne na odcinku np. 200m (co jakiś czas po 3 pasy) i radarowy wyświetlacz prędkości poprawią bezpieczeństwo?
Moim zdaniem trochę na pewno tak. Już samo wyświetlanie prędkości na czerwono i zielono na pewno powinno zadziałać na zmniejszenie prędkości przez kierowców.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Wrz 2021, 09:05

Jednak po dłuższej analizie to neutralnie podchodzę do radarowego wyświetlacza prędkości, to jest prosty długo odcinek drogi i po tym jak poczytałem reakcje ludzi na radarowy wyświetlacz prędkości, obawiam się że dla niektórych może mieć odwrotny efekt. Niektórzy piszą, że "potestujemy rekordy prędkości" lub "potestujemy co pokaże przy jakiejś prędkości" dlatego już sam nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie.
LynxBings
Nowicjusz

22 Wrz 2021, 09:21

Rokiko napisał(a):Już samo wyświetlanie prędkości na czerwono i zielono na pewno powinno zadziałać na zmniejszenie prędkości przez kierowców
we Francji w miastach na każdym kroku są wyświetlacze prędkości, powiem Ci ze caky czas na czerwono świecą więc nie sądzę aby działało. Działa napewno oznaczenie o radarze na odcinku x czasami nawet 10km wtedy to wszyscy jadą grzecznie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Wrz 2021, 09:38

Kao napisał(a):we Francji w miastach na każdym kroku są wyświetlacze prędkości, powiem Ci ze cały czas na czerwono świecą więc nie sądzę aby działało.
Przyzwyczajenie kierowców że nic się nie dzieje bo to tylko informacja? Może i tak jest ciekawe jak by takie wyświetlacze były przed fotoradarami :) u Nas w większości są przy przejściach dla pieszych chociaż w paru miejscach tam gdzie jest przejście i taki wyświetlacz mamy też sygnalizację świetlną i jak jedziesz szybciej to zmieni ci się światło na czerwone.
LynxBings napisał(a):obawiam się że dla niektórych może mieć odwrotny efekt. Niektórzy piszą, że "potestujemy rekordy prędkości" lub "potestujemy co pokaże przy jakiejś prędkości" dlatego już sam nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie
No tak są też tacy co myślą inaczej, to fakt.
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Wrz 2021, 09:49

To w takim przypadku jak można na prostym odcinku drogi gdzie może jest 500m prosty , w terenie zabudowanym na drodze powiatowym poprawić bezpieczeństwo?
LynxBings
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

22 Wrz 2021, 10:00

zauważyłem taką rzecz we fr ze blisko szkół i tego typu miejscach gdzie są prostki z ograniczeniem do 50 lub mniej są umiejscowione światła z pomiarem prędkości, gdy znacznie przekraczasz prędkość włącza się czerwone światło, to jest niezłe rozwiązanie według mnie, oczywiście nie wszędzie da się zamontować takie rozwiązanie ale tam gdzie się da napewno poprawiło by to bezpieczeństwo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Wrz 2021, 10:23

tak tylko boje się efektu ubocznego, na zasadzie "nagrajmy filmik jak bijemy rekord" chociaż większość urządzeń ma niby wbudowane anty-rekordy ale mam mało danych dotyczących radarowych wyświetlaczy i poprawy bezpieczeństwa, ale w Polsce. Nasz naród jest dosyć specyficzny. Dzieciaki w szybkich samochodach mogą też testować z jak daleka zacznie pomiar itd. przez co może być bardziej niebezpiecznie. Dodatkowo, zarządca tej drogi jest taki, że najlepiej jest nic nie robić więc nie wiem czy wyrazi zgodę na takie radarowe wyświetlacze i jeszcze wyjdzie z inicjatywą gdzie można postawić żeby poprawić bezpieczeństwo.
LynxBings
Nowicjusz

22 Wrz 2021, 11:14

LynxBings napisał(a):tak tylko boje się efektu ubocznego, na zasadzie "nagrajmy filmik jak bijemy rekord"
Jest na to sposób :) wystarczy zamontować taki znak elektroniczny na którym nie będzie wyświetlana prędkość tylko np. Uśmiechnięta zielona buźka jak mieścisz się w prędkości przepisowej a jak nie to czerwona ponura i tyle. Informację dostajesz i tu nie ma możliwości o jakiś rekordach o których piszesz bo nie ma realnego wskazania prędkości.
Kao napisał(a):gdy znacznie przekraczasz prędkość włącza się czerwone światło
To jest fajne tylko mnie tu wkurza jedno, Ty jedziesz dobrze ale z naprzeciwka ciśnie i przez niego masz czerwone i musisz hamować. Jak by nie jechał z naprzeciwka za szybko to bym wtedy przejechał bez hamowania. No ale takich sytuacji się nie uniknie niestety. Niektórzy nie potrafią zrozumieć że czasem lepiej zwolnić jak mamy tak sterowany ruch bo szybciej przejedziemy niż co chwila między pasami cisnąć w pedał i ponownie się zatrzymywać.
Rokiko
Forumowicz VIP