Pegout 5008 nie zbyt tani ?

28 Sty 2025, 08:39

Byłem obejrzałem, nawet na warsztat zabrałem. Było trochę więcej malowania, niż handlarz powiedział ( jakie zdziwienie :mrgreen: ). Pasek rozrządu był cały postrzępiony, po podłączeniu do komputera wyskoczyły błędy. Facet z M4K garage powiedział aby uciekać od tego szrotu. Jak nie chcę mieć skarbonki. Polecił inne auta, a jak już bardzo chcę Pegouta, albo Citroena. To benzyna przynajmniej 1.6. tylko nie 156 koni. Najlepiej to 180 koni, ewentulnie 165 koni, o ile jest dokumentacja, że był dobrze serwisowany. Znalazłem taki...... założę nowy temat bo to inne auto.
sebix007
Nowicjusz

28 Sty 2025, 09:40

Nie no chłopie dobrze Ci doradził :D :D

Ty masz jak mój kolega, najpierw się napalasz bo obiekt miał być jedyny na świecie i nic go nie zastąpi. Jak ja mówiłem mu że wybrał shit to się obraził. Pojechał do obcego który potwierdził mu że to jest shit ale zaproponował mu inny shit który miał być lepszy od tamtego shit.
To jest taka cechą mojego kolegi że shit od obcego jest fajny i pachnący.
Tu masz podobnie, jednak można zastąpić 1,2purtech, już nagle jest skarbonka bo obcak tak powiedział no ale obcak polecił kolejny shit i to znaczy że będzie ok. Tylko trzeba mieć udokumentowane że ktoś wymienił pół silnika żebym miał spokój nie nie musiał wymieniać tej samej połowy bo jest jeszcze jedna połowa :ok: :ok: :ok:

M4k + 1,6 puretech sądzę że eleganckie zestawienie. Założę się że wybór padł na podstawie YT :ok: :ok: :wink:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Sty 2025, 10:57

Fakt nie znałem żadnego warsztatu w okolicy więc wybór padł na podstawie Youtuba. Kolesie mieli dobry mienik bo na moim cześć uszkodzeń blacharskich nie wyszła. Sprawdzanie miało być w 4 etapach. Za każdy 100 zł. Po pierwszym etapie blacharka i spód zawołali nas i powiedzieli, że oni to by skończyli sprawdzanie po tym pierwszym etapie. Szkoda pieniędzy na niego i czasu. Później jeszcze z pol godziny wyjaśniali dlaczego nie ten egzemplarz i silnik. Wiec zapłaciłem 100 i jestem zadowolony, ze nie naraziłem się na inne ogromne koszty.
sebix007
Nowicjusz

28 Sty 2025, 11:12

Do sprawdzenia auta nie trzeba mieć szczególnie wygórowanych umiejętności więc luz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2025, 11:25

Nie wiem czy się znają czy nie na naprawach. U mnie w miesicie mam zaufanego mechanika. Taki garażowy, ale od 10 lat zajmował się moimi autami i będzie to robił nadal. Dobrze robi, nie zdziera zbyt dużo w porównaniu z innymi, nigdy mnie nie oszukał. Jakbym kupował u mnie w miesicie to bym się udał do niego aby obejrzał auto, postawił na kanał, podłączył do komputera itd. Ale będąc 150-200 kilometrów od domu, muszę komuś zaufać. Bo sam nie jestem specjalistą. Samochodami interesuje się jak mam kupić nowy. A, że założyłem sobie budżet ok 60-70 tysięcy to nie są jakieś bardzo małe pieniądze aby kupować w ciemno. Jak bym znalazł coś fajnego to i do 90 bym dołożył. Ale ogólnie nie chcę wydawać prawie całej wolnej gotówki na samochód, Więc szukam czegoś tak do 70. A nie ma za dużo aut 7 osobowych, co by spełniły moje wymagania. Nie za duże, nie za małe takie w sam raz :)
sebix007
Nowicjusz

28 Sty 2025, 12:46

sebix007 napisał(a):A nie ma za dużo aut 7 osobowych, co by spełniły moje wymagania.

To się nazywa Fixum dyrdum. Tu piszesz jak nie chcesz się władować na koszty a potem wybierasz sztandarowe miny z rynku. Bravo dosyć skomplikowane no ale kto bogatemu zabroni :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2009 / relacja
    Summer Cars Party - Najszybsza impreza tego lata już za nami! Powoli opadają emocje po Summer Cars Party 2009 - imprezie która odbyła się 26 września 2009 na Lotnisku Sportowym "Muchowiec" w Katowicach. Można było ...

28 Sty 2025, 12:55

No nie chce się władować. mój mechanik to ogólnie 90% nowych silników by odrzucił w benzynie. Powiedział, że te nowe benzyny to d..... Jeszcze ropniaki się trzymają. Na moim miejscu by kupił cytrynkę z silnikiem 2.0 HDI , wyłączył adblue a z DPF, jakbym raz na tydzień, raz na dwa tygodnie przejechał się za miasto 20 kilometrów i wrócił. To by było optymalne, ale ja wiem..... Za chwilę zaczną badać spaliny na przeglądzie i kto mi podpisze przegląd ?
sebix007
Nowicjusz

28 Sty 2025, 14:39

A jak się ma to adbleu do kontroli spalin? Ale fisiujesz.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sty 2025, 15:02

Czyli mówisz, że z wyłączonym adblue po ewentualnym zepsuciu samochód przejdzie przegląd ? Podobno to dziadostwo psuje się na potęgę a naprawa kosztuje naście tysięcy. I taka przejażdżka ok 40 kilometry by wystarczyła aby taki filtr się wypalił ?
sebix007
Nowicjusz

28 Sty 2025, 15:16

Adblue nie ma się nijak do wypalania fapa a norma emisji zapewni Ci kondycja układu wtryskowego a nie FAP czy adbleu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika