Pęknięcia opony na szarpakach podczas przeglądu ?

09 Paź 2021, 13:14

Witam,
Kilka dni temu robiłem przegląd. Jeden z łączników stabilizatora trochę "strzelał", więc Pan ze stacji dość długo trząsł samochodem na szarpakach. Na oponach nic nie zauważył. Dziś kiedy zamieniałem opony (oś tylnią na oś przednią - aby zrównoważyć zużycie) zobaczyłem że dwie opony na przedniej osi są popękane. Pęknięcia są widoczne na bokach opon, od strony silnika, zaraz przy feldze.
Opony: Dębica Frigo HP2 25/55R16
Rok produkcji: 2018.
Przez trzy sezony przejechały maksymalnie 50tys km.

Muszę zaznaczyć,że byłem zmuszony założyć zimówki z początkiem sierpnia tego roku, bo letnie miałem dość przetarte i cały czas do dziś na nich jeździłem.

Samochód: Mazda3 BL

Dlaczego tak popękały???
Bjoerndalen53
Obserwowany

09 Paź 2021, 13:18

Pytanie jak one są głębokie? Ale słysząc opinie o oponach Dębicy, ja bym wymienił.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Paź 2021, 13:25

Ciężko ocenić, na oko widzę szczelinę na kilka dobrych milimetrów, a na końcu szczeliny jakiś biały materiał.
Oczywiście opony już zamówiłem nowe.
Ciekaw jestem dlaczego tak popękały. Czy możliwe jest,że podczas tego przeglądy Oo
Bjoerndalen53
Obserwowany

09 Paź 2021, 21:41

Dębica to Goodyear, właściwości jezdne dobre, ale sporo ludzi narzeka na niską trwałość produktów Goodyeara.
Szarpaki raczej jej nie uszkodziły, najwyżej mogły powiększyć istniejące pęknięcia.
Z tego co mi się obiło o uszy, to trwałe opony robią-Bridgestone, Yokohama i Michelin, dotyczy to również jego tańszych marek-
Kleber, BF Goodrich, Kormoran
Sam mogę potwierdzić trwałość Yokohamy i Bridgestone, bo używam ich od ładnych paru lat.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Paź 2021, 22:31

Mam letnie i zimowe z Dębicy i chwalę sobie. Nie słyszałem o podobnych przypadkach.
Gość114260

10 Paź 2021, 06:06

Sam miałem Dębice Frigo HP i też sobie chwaliłem, ale to były nówki max 4 sezony eksploatacji. A o delikatności Goodyearów i pochodnych czytałem w necie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...