Pęknięcia opony na szarpakach podczas przeglądu ?

09 Paź 2021, 14:14

Witam,
Kilka dni temu robiłem przegląd. Jeden z łączników stabilizatora trochę "strzelał", więc Pan ze stacji dość długo trząsł samochodem na szarpakach. Na oponach nic nie zauważył. Dziś kiedy zamieniałem opony (oś tylnią na oś przednią - aby zrównoważyć zużycie) zobaczyłem że dwie opony na przedniej osi są popękane. Pęknięcia są widoczne na bokach opon, od strony silnika, zaraz przy feldze.
Opony: Dębica Frigo HP2 25/55R16
Rok produkcji: 2018.
Przez trzy sezony przejechały maksymalnie 50tys km.

Muszę zaznaczyć,że byłem zmuszony założyć zimówki z początkiem sierpnia tego roku, bo letnie miałem dość przetarte i cały czas do dziś na nich jeździłem.

Samochód: Mazda3 BL

Dlaczego tak popękały???
Bjoerndalen53
Obserwowany

09 Paź 2021, 14:18

Pytanie jak one są głębokie? Ale słysząc opinie o oponach Dębicy, ja bym wymienił.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Paź 2021, 14:25

Ciężko ocenić, na oko widzę szczelinę na kilka dobrych milimetrów, a na końcu szczeliny jakiś biały materiał.
Oczywiście opony już zamówiłem nowe.
Ciekaw jestem dlaczego tak popękały. Czy możliwe jest,że podczas tego przeglądy Oo
Bjoerndalen53
Obserwowany

09 Paź 2021, 22:41

Dębica to Goodyear, właściwości jezdne dobre, ale sporo ludzi narzeka na niską trwałość produktów Goodyeara.
Szarpaki raczej jej nie uszkodziły, najwyżej mogły powiększyć istniejące pęknięcia.
Z tego co mi się obiło o uszy, to trwałe opony robią-Bridgestone, Yokohama i Michelin, dotyczy to również jego tańszych marek-
Kleber, BF Goodrich, Kormoran
Sam mogę potwierdzić trwałość Yokohamy i Bridgestone, bo używam ich od ładnych paru lat.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Paź 2021, 23:31

Mam letnie i zimowe z Dębicy i chwalę sobie. Nie słyszałem o podobnych przypadkach.
Gość114260

10 Paź 2021, 07:06

Sam miałem Dębice Frigo HP i też sobie chwaliłem, ale to były nówki max 4 sezony eksploatacji. A o delikatności Goodyearów i pochodnych czytałem w necie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALPINE A450
    Będąca bezpośrednim następcą modeli Alpine z okresu "niebieskiego", Alpine A450 nie musi już walczyć o zwycięstwo w klasyfikacji ogólnej wyścigu 24H Le Mans. Jej nazwa jest nawiązaniem do dorobku modeli A441, A442 ...
    Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...