Pęknięta chłodnica

08 Maj 2010, 21:52

Witam wszystkich!
2 dni temu zauważyłem, że wyciekł mi cały płyn chłodniczy. Okazało się, że mam małą dziurkę w chłodnicy. Nowa chłodnica 270zł :cry: Poradziłem się znajomego i pewnego mechanika. Znajomy poradził odtłuścić i zakleić poxipolem. Mechanik powiedział, że to na krótką mętę. Spawanie/lutowanie też odradził, bo podobno tez jest to mało trwałe. Wyczytałem w internecie, że większość ludzi jednak spawa i nie narzekają. Za miesiąc wybieram się w daleką trasę (ok 1500km w jedną stronę) i nie wiem czy skusić się na spawanie czy nazbierac na nową chłodnicę. Potrzebuję naprawdę fachowej opini żeby uniknąć kłopotów. Jak trwałe jest spawanie? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele zależy od fachowca który się tym zajmuje, ale załóżmy, że znam kogoś o kim słyszę dobre opinie. Nie ukrywam, że zdarza mi się poszaleć i przeciągnąć moją Mazdę ile się da jeśli jest ku temu okazja.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

08 Maj 2010, 23:24

ggmarszal napisał(a): Nowa chłodnica 270zł

Nie mowię ze to mało... :!: :!:
ggmarszal napisał(a): Za miesiąc wybieram się w daleką trasę (ok 1500km w jedną stronę)

Policz sobie ile w razie "W" bedzie to Ciebie kosztowało.Wnioski wyciąnij sobie sam.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Maj 2010, 23:38

jak kolega wyżej napisał nowa, lub poszukaj dobrej używki na pewno taniej i pewniej
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

09 Maj 2010, 08:46

heh ;)
lutowanie to ma sens jak jest maleństwo, poxipol to sobie od razu odpuść :mrgreen:
nowa chłodnica albo nowy rdzeń (są firmy wymieniające rdzeń a zostawiają ci Twoją ramkę, cena 70% nowej chłodnicy, warto) lub nowa chłodnica (ale nie byle jaka),
270 to na prawde nie dużo :wink:
u mnie to jest min 800PLN :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Maj 2010, 21:08

Pęknięty plastik czy metal?
Ja spawałem pęknięty plastik odpowiednim topikiem i pomogło.
Komfort i bezpieczeństwo w standardzie
artt
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

12 Maj 2010, 07:19

Metal. Zdecydowałem się na zakup nowej.

[ Dodano: Pią Maj 21, 2010 07:42 ]
Wymieniłem chłodnice na nową. Najpierw wlałem 5 l płynu, odpowietrzyłęm układ i stopniowo dolewałem więcej płynu do zbiorniczka. W sumie wlałem 6 litrów. Zrobiłem 300km w ciągu 3 dni i zauważyłem, że zbiorniczek jest pusty. Ktoś wie ile płynu wchodzi do Mazdy 323f? Odczepiłem wężyk podłączony do krućca i płyn się wylewał co świadczy o tym, że jest w chłodnicy, ale mam wątpliwości co do jej szczelności. Sprawdziłem czy wężyki są wilgotne w miejscach połączeń, ale nic nie znalazłem. Może przesadzam i mieści się wiecej niż 6 litrów, ale wolę zapytać i jeździć w spokoju.
Można mieszać różne płyny do chłodnic czy muszę dokupić identyczny?

[ Dodano: Pią Maj 21, 2010 07:44 ]
Lipa z tymi tematami, bo mój zaginie gdzieś w archiwum przez to, że nie mogę go odkopać.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    VII Eliminacja Wojny Północ-Południe / relacja
    W ubiegłą sobotę odbyła się największa do tej pory eliminacja cyklu Wojna Północ-Południe. Areną zmagań zawodników było katowickie Summer Cars Party, które przez 6 lat swojego istnienia urosło do rangi ...