Witam mam takie pytanie , mechanik wymieniałmi pasek rozrządu wraz z napinaczem, po wyjechaniu z warsztatu po jakieś 200 km nagle zgasło auto. Po otworzeniu maski zobaczyłem pęknięty wałek rozzadu zaraz przy rolce. Czy wałek mógł pęknąć od złego ustawienia rozrządu czy to mało prawdopodobne czy raczej zużycie materiału? Napiszcie bo nie wiem co robić !!!
Najlepiej jak byś zrobił zdjęcie. Po śladzie pęknięcia można by coś powiedzieć.
Najsłabszym elementem rozrządu jest pasek i to on pęka - pokrzywione zawory, zniszczone szklanki. Moim zdaniem to zużycie materiału.
No chyba, że wałek był uderzony i miał mikropęknięcie.
no w sumie to autkiem smigałem 2 lata i nic dziwny przypadek byłby żeby po wymianie paska nagle sie wałek zuzył i pękł tym bardziej powiedziałem typowi że dziwny odgłos wydaje silnik , taki metaliczny stukot
Nawet jeśli wałek by dostał strzała jak ktoś napisał - nastąpiło by bicie boczne na kole i to mogło spowodować jego uszkodzenie po przejechaniu 200km. Coś musiał uszkodzić mechanik.
Koło pasowe na wałku rozrządu jest osadzone na stożku bez klina.Przy wymianie rozrządu ściąga się to koło przez uderzenie z boku lub za pomocą ściągacza.Na pewno koło wcześniej było za mocno dokręcone i w czasie zbijania pękł wałek rozrządu.
Jak przygotować wnętrze samochodu na zimę? Podpowiadamy! Zima w samochodzie może oznaczać nie tylko śnieżne widoki za oknem, ale również… błoto, wilgoć, sól i nieprzyjemne zapachy wewnątrz samochodu! Jeśli chcesz, by wnętrze auta przetrwało zimę w dobrym stylu ...
@Mii - pierwszy SEAT oferowany wyłącznie on-line Krótko po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego auta SEAT-a modelu Mii, hiszpański producent wprowadza unikalną wersję swojego przedstawiciela segmentu A – @Mii, który będzie dostępny tylko przy zamówieniu ...
Noi wszystko jasne , specjalista popier... sie o jeden ząbek na zapłonie i głowica do wymiany na szczęście to już jego problem. Wałek pękł w 2 miejscach
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.