Pęknięty wałek rozrządu VW PASSAT B3 1.6TD

09 Kwi 2009, 17:53

Witam mam takie pytanie , mechanik wymieniałmi pasek rozrządu wraz z napinaczem, po wyjechaniu z warsztatu po jakieś 200 km nagle zgasło auto. Po otworzeniu maski zobaczyłem pęknięty wałek rozzadu zaraz przy rolce. Czy wałek mógł pęknąć od złego ustawienia rozrządu czy to mało prawdopodobne czy raczej zużycie materiału? Napiszcie bo nie wiem co robić !!!
greyt
Początkujący

• 09 Kwi 2009, 19:51

Najlepiej jak byś zrobił zdjęcie. Po śladzie pęknięcia można by coś powiedzieć.
    Najsłabszym elementem rozrządu jest pasek i to on pęka - pokrzywione zawory, zniszczone szklanki. Moim zdaniem to zużycie materiału.
    No chyba, że wałek był uderzony i miał mikropęknięcie.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

09 Kwi 2009, 20:24

tez bym obstawiał że wałek mógł dostać strzała podczas wymiany paska i poszło pęknięcie
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

09 Kwi 2009, 20:34

no w sumie to autkiem smigałem 2 lata i nic dziwny przypadek byłby żeby po wymianie paska nagle sie wałek zuzył i pękł tym bardziej powiedziałem typowi że dziwny odgłos wydaje silnik , taki metaliczny stukot
    greyt
    Początkujący

09 Kwi 2009, 20:37

Nawet jeśli wałek by dostał strzała jak ktoś napisał - nastąpiło by bicie boczne na kole i to mogło spowodować jego uszkodzenie po przejechaniu 200km. Coś musiał uszkodzić mechanik.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

09 Kwi 2009, 22:04

Koło pasowe na wałku rozrządu jest osadzone na stożku bez klina.Przy wymianie rozrządu ściąga się to koło przez uderzenie z boku lub za pomocą ściągacza.Na pewno koło wcześniej było za mocno dokręcone i w czasie zbijania pękł wałek rozrządu.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

@Mii - pierwszy SEAT oferowany wyłącznie on-line
      Krótko po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego auta SEAT-a modelu Mii, hiszpański producent wprowadza unikalną wersję swojego przedstawiciela segmentu A – @Mii, który będzie dostępny tylko przy zamówieniu ...

11 Kwi 2009, 10:42

Noi wszystko jasne , specjalista :D :D :D popier... sie o jeden ząbek na zapłonie i głowica do wymiany na szczęście to już jego problem. Wałek pękł w 2 miejscach
    greyt
    Początkujący