Pełnomocnictwo

27 Mar 2010, 19:05

Witam,

Po zakupie samochodu (11.2009) dostałem od ojca pełnomocnictwo(ojciec jest współwłaścicielem) do załatwienia wszelkich spraw administracyjnych, min. związanych z przerejestrowaniem. To pełnomocnictwo zostało w wydziale komunikacji przy pierwszym przerejestrowaniu. Teraz chcę raz jeszcze przerejestrować samochód, tym razem chodzi o homologację. Będę ją zmieniał z ciężarowej na osobową. Pytanie, czy te pełnomocnictwo które zostało w WK będzie aktualne?
Ojca nie ma teraz w kraju i nie może napisać nowego.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

27 Mar 2010, 19:08

Iwan napisał(a):Pytanie, czy te pełnomocnictwo które zostało w WK będzie aktualne?

To zalezy czego ono dotyczyło.Jezeli tylko sprawy związanej z przerejestrowaniem
samochodu to mozesz o nim zapomnieć :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Mar 2010, 19:33

Ogólnie to ja jestem właścicielem a ojciec współwłaścicielem a pełnomocnictwo brzmi: "do załatwienia wszelkich czynności administracyjnych związanych z ubezpieczeniem, opłaceniem podatku i przerejestrowaniem samochodu." A przecież przy zmianie homologacji chodzi właśnie o przerejestrowanie, nie wiem nawet jak można to inaczej ująć.
Iwan
Iwan
Początkujący

27 Mar 2010, 20:09

Iwan napisał(a): A przecież przy zmianie homologacji chodzi właśnie o przerejestrowanie, nie wiem nawet jak można to inaczej ująć

Róznie mozna to interpretować i na pewno tak będzie ze strony WK.Mogą tamto
pelnomocnictwo potraktować jako jednorazowe do załatwienia jednej sprawy i finito.
Dotyczyło ono owszem przerejestrowania samochodu ale po kupnie od innego
uzytkownika.Teraz chcesz dokonać tzw.zmian konstr.z cięzarowego na osobowy.
Wiąze się to z wymianą DR a więc całkiem inna sprawa i podejrzewam ze albo będzie
musiał być przy tym twój "starszy"lub jego pelnomocnictwo... :?: :?: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Mar 2010, 20:20

A może to być jakieś pełnomocnictwo wysłane faxem do WK, czy coś?
Miał ktoś może taką sytuację?
Iwan
Iwan
Początkujący

28 Mar 2010, 08:23

Możesz niech Twój tata wyśle fax do Ciebie (są takie miejsca, w których mozesz faks odbierać), tylko podpis musi byc własnoreczny. Wydaje mi się, że musi też tam znajdować się jego numer dowodu.
Just keep trying.
Nanny
Początkujący

Miejscowość: Kraków

28 Mar 2010, 21:04

A jeszcze mam takie pytanie. Jakbym teraz zrobił badania na stacji diagnostycznej i usunął kratkę, to do urzędu mogę podejść, jak będzie ojciec, czyli za miesiąc? Czy jest jakaś sztywna data do której muszę zgłosić to w wydziale komunikacji?
Spieszy mi się dlatego, że nie mam kratki i trochę boję sie tak jeździć, a z papierem stwierdzającym demontaż i homologację na osobowy już by było chyba lepiej, w razie kontroli?
Bo kratki to mi sie już raczej nie opłaci kupować.
Iwan
Iwan
Początkujący

28 Mar 2010, 21:10

Iwan napisał(a): Jakbym teraz zrobił badania na stacji diagnostycznej i usunął kratkę

Oczywiście ze teraz mozesz to zrobić..Na zgłoszenie się do WK i wymianę DR/jestem
pewny ze DR Ci wymienią-zmiana rodzaju poj./ ma 30 dni od dnia wykonania tych
zmian w pojezdzie.Musisz wtedy jezdzić razem z zaświadczeniem wydanym na SKP
Iwan napisał(a): a z papierem stwierdzającym demontaż i homologację na osobowy już by było chyba lepiej, w razie kontroli?

Na pewno tak...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP