Peugeot 106 1.5 diesel co o nim myslicie?

17 Lip 2007, 18:58

Dzieki wielkie :)

a polecal byc co? diesel czy cos na gaz?? chodzi mi o cos z tym nowszym gazem tylko.

Aha i troche moze głupie pytanie :
Ktos mi kiedys powedzial ze lepiej kupic diesla bo w turbo dieslu sie ta turbina szybciej zuzywa i przez to silnik pada. czy to prawda?
tihomax
Początkujący

18 Lip 2007, 06:43

tihomax:Jeśli chodzi o szybsze zużywanie się turbiny - chodzi o to, aby nie wyłączać silnika od razu po zatrzymaniu, tylko chwile odczekać, aby turbina nieco ostygła, ponieważ pracując - mocno się nagrzewa.
O instalacjach: syn i ja mamy instalację Elpigaz - taką, jak w zapodanym linku. Uważam, że jest to bardzo dobra instalacja. Założona i zestrojona przez dobrego gazownika nie sprawia żadnych problemów. Jak każda - wymaga "czułości" w postaci czystego filtra powietrza, dobrych świeć ( nie muszą być "do gazu" ) i dobrych kabli WN. Pomyśl o jednym: gdy siądzie Ci gaz - zawsze możesz przełączyć na benkę i dojechać, gdzie trzeba. W dieslu: ON niewiele tańszy od Pb; wymiany oleju i filtrów częstsze w dieslach starszych; gaz nie sięga 2zł. To tyle; to jest moje zdanie; na gazie jeździmy z synem od połowy 90-tych lat. To zawsze były "tanie" w tankowaniu lata. PODSTAWOWY WARUNEK: instalacja musi być ze wszystkimi swoimi elementami - nie uboższa, bo taniej. :D :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

19 Lip 2007, 02:05

jeszcze jedno pytanie do gazu czy smierdzi w aucie bo pamietam ze kolega mial poldka na gaz to bylo go czuc w srodku nawet. jak sie to przedstawia?
a moza wiedziec jakie auta macie teraz i wogole jakie mieliscie z gazem?
tihomax
Początkujący

19 Lip 2007, 07:23

tihomax: :D W poldku była dość prosta instalacja - I-szej generacji; jak była zbyt bogato ustawiona, to i mogło "pośmierdywać". Wszystko zależy od sumienności montera i szczelności połączeń. Pytasz, jakie mieliśmy auta na gazie...Pierwszym był VW Derby - Polo sedan; poj....0,9. Gaźnik, więc I-sza gen. Bez problemów. Potem był Kadett '87, poj.1.3 - też gaźnik. Po kadecie Astra 1.6, '95 monowtrysk; instalacja II-giej gen., z komputerem gazu i emulacją sondy lambda - "Elpigaz" - bez zarzutów do dziś - jeździł i do dziś jeździ syn, wierz mi, sporo jeździ...3lata i ponad 80tys km; wymiany podstawowe - świece, kable, filtry powietrza i gazu. Dwie korekty ustawień w serwisie. Ja mam fiestę '95, 1.3 monowtrysk; też instalacja "Elpigaz". Nigdy, nigdzie nie śmierdział i nie śmierdzi gaz, chyba, że powiemy o spalinach z auta przed nami jadące - to wtedy czujesz, że gość pomyka na lpg. Nie bradziaż, tylko kupuj, montuj i śmigaj: 30 litrów gazu tankujesz - niecałe 60 zeta płacisz! Spalanie gazu może być większe od spalania benki o ok. 20%. Ufff, wystarczy? To bywaj! :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

05 Maj 2011, 14:07

Witam,
chciałabym kupić samochód, 106tkęwłaśnie, ale kompletnie sięnie znam, nie wiem o co pytać sprzedającego itp
znalazłam w necie ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i chciałabym prosić o opinie czy jest ware zainteresowania???

bardzo podobają mi się 106tki ale nie chcę się naciąć na minę

z góry dziękuję za wszelkie rady;)

pozdrawiam
jagna
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2013 za nami! / relacja
    W tym roku w drugi weekend września odbyła się VII ecycja największej motoryzacyjnej imprezy Summer Cars Party. Tym razem pierwszy raz w historii SCP mieliśmy dwa dni na odwiedzanie imprezy na lotnisku "Muchowiec" w Katowicach. ...