Witam. nowy na forum. jestem zielony w sprawach motoryzacyjnych. podstawowe rzeczy jak wymiana olejku, klocków lub inne proste rzeczy jestem w stanie zrobić sam, ale nadszedł moment, w którym nie wiem co robić.
Auto: peugeot 106 1992 1.1 benzyna
otóż opisze mój problem. odpalę silnik przejadę się kawałek, np do marketu wszystko ok. ale jak wyjdę na chwilę do marketu i ponownie odpalę silnik to samochód strasznie szarpie. zauważyłem pewną zależność. gdy ruszę i trzymam pedał gazu równo to szarpie, lecz gdy zwiększam obroty jest to tylko delikatnie odczuwalne. problematyczna sytuacja. z parkingów lub z podwórka chciałbym wyjeżdżać na spokojnie a nie ciągle przyspieszając. problem odczuwalny nawet podczas jazdy. bo gdy ruszę i jadę przez miasto równo 50km/h też czuć szarpanie. jak odpalę pod tym przykładowym marketem zostawię go na luzie to słychać że chodzi bardzo nierówno. głośniej ciszej głośniej ciszej... czasami po odpaleniu przez jakąś chwilę świeci się
kontrolka od ładowania.
macie jakieś proste pomysły, które mogłyby rozwiązać problem? jeśli możecie to takie proste czynności, które mogą pomóc. najchętniej załatwiłbym sprawę niskobudżetowo
![Szczęśliwy :D]()
może spróbować z wymianą filtra paliwa? widziałem też dodatki do paliwa, które czyszczą układ paliwowy, zmniejszają spalanie oraz redukują szarpanie.
z góry wielkie dzięki za każdy pomysł
pozdrawiam Bartosz.