Peugeot 106 1993 rok 954cm3 - problem z paleniem

19 Wrz 2008, 21:34

Witam! Mam nie mały problem z moim peugeotem, biorąc pod uwagę stan poziomu paliwa uważam że samochód dosłownie połyka benzynę.
zatankowałem do pełna i po przejechaniu zaledwie 445km bak jest prawie pusty. Jest to o tyle dziwne gdyż średnie spalanie to ok 6,5l/km a z moich obliczeń jest to aż! 9,8l/km !!!

Jeśli ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi to proszę o odpowiedz...:)

z góry dziękuję i pozdrawiam !
cypis
Nowicjusz

• 19 Wrz 2008, 23:23

WITAM

Kupiłem SEATA LEONA (1.6 benzyna, 1999 r.100 KM) i pali jak smok 11,5 litra benzyny a nie przeciągam go więcej niż do 3000 obrotów, nie wiem dlaczego. dotego wstawiłem gaz i jak na razie wyliczyłem ze spalił ponad 14 lit. gazu. Wiem że sonda napewno jest ok bo 2 razy był sprawdzany komputer. Z tego co wiem i widzę po znajomuch co mają auta 1.6 to polą im ok 8,5 lub 9,5 litra benzyny w mieście.
    Może ktoś zna jakiś mozliwy powód dlaczego tyle pali.
    Dzięki za każde info
    norbert13

20 Wrz 2008, 13:23

No racja - jak na taki silnik,to pali ci jakbyś miał poj. 2 litry...
    Trzebaby zmierzyć opór czujnika temperatury lub sprawdzić jego odczyty na komputrze - chodzi o to,czy czasami nie jest włączone częściowo ssanie.
    A jak wygląda sprawa z uruchamianiem zimnego i ciepłego silnika?I podczas jazdy silnik pracuje normalnie,nie dławi się?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
      Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...
      Dobry akumulator prosto z półki
      Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...