Peugeot 106 problem z przegubem

29 Lut 2012, 09:43

Panowie i panie!
Mam taki problem. Ostatnio podczas ruszenia zaczął przeskakiwać mi przegub. Stało sie to prze skręconych kołach w prawo. Okazało sie że poszła osłona przegubu i było w nim pełno lodu. Cała półoś została wymieniona. Jednak zrobiłem na niej jakieś 100km i przegub znowu przeskoczył. Po ponownym rozebraniu przegub wydaje sie dobry (choć obudowę trzeba wymienić). Wydaje mi sie że cały przegub sie za bardzo wysuwa i wtedy przeskakuje. Tylko dlaczego tak sie wysuwa. Ten pierwszy co przeskoczył też był chyba dobry tylko sie rozsunął.
Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak, że
Wymieniłem na nowe nocowanie silnika, wszystkie poduszki.
Wymieniłem na nowy wahacz razem z silentblokami.
Założony nowy oryginalny przegub.
Po paru kilometrach przegub znowu się rozchodzi i przeskakuje.
Właściwie wszystko co jest możliwe to zostało wymienione.
ktoś mi jest wstanie w jakiś sposób pomóc?

A wie ktoś może jakie wymiary powinna miec półoś do 106??? Moja ma jakieś 618mm jak jest całkowicie ściśnięta, czyli bez tej wewnętrznej sprężyny.
gradzio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106

04 Mar 2012, 12:12

Zdjęcie

Zdjęcie

Tak wygląda przegub wyprostowanych kołach. Wyraźnie widać że te łożyska za płytko siedzą.

Auto było oglądane przez blacharza i powiedział że nie widzi aby coś było wygięte przesunięte, czy skorodowane.
gradzio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106

31 Mar 2012, 20:17

A jak z drugiej strony przegub pracuje. To co pokazujesz to jest wewnętrzny, a czy zewnetrzny pracuje poprawnie?
Może właśnie ten drugi jest uszkodzony i przy skręcie nie pracuje prawidłowo, co za tym idzie wyciąga ośkę i powoduje zerwanie przegubu wewnętrznego.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

31 Mar 2012, 20:51

nadwozie sie rozeszło
typowa usterka w kadetach i fiatach
sprawdź jak jest z drugiej strony i poduszki silnika
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...