rafffixx napisał(a):ABSu nie ma jako najbiedniejsza wersja puga XN, przy dosikaniu hamulca na postoju nic dziwnego się nie dzieje, dopiero podczas jazdy. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z poślizgiem? Dotychczas hamując, nawet mocno na suchym asfalcie nic takiego nie było. Czy może to kwestia tego że opisywana wyżej sytuacja działa się na zimnym silniku i po nocy olej jeszcze był 'nierozgrzany' i czujnik zwariował przy przeciążeniu od hamowania?
W takim razie raczej jest gdzieś zwarcie... Ale to dziwne w sumie, przy odpalonym silniku i na postoju też powinno się tak dziać w takim wypadku (w końcu nie masz czujników ABS). To że był zimny silnik nie ma tu znaczenia... I tak nie powinno się tak zdarzyć. Czy ten objaw nadal występuje???
Pozbierajmy fakty:
Jedziesz po śnieżku -> wciskasz hamulec ze sprzęgłem do oporu -> dopóki trzymasz hamulec świecą się obie kontrolki???
Totalnie dziwna sprawa, zacząłbym od wizyty u DOBREGO elektryka żeby przejrzał całą instalację (powiedz mu o tym problemie) ale lepiej nie uciekaj z forum bo przy takich "dziwnych" akcjach lubią ludzi naciągać.
No ale mam jeszcze jeden pomysł:
Jaki masz stan głównych płynów w samochodzie (głównie chodzi mi o stan: hamulcowego, chłodniczego, oleju w silniku)?
Ile masz oleju na bagnecie - najważniejsze???
Jaki to olej?
Proponowałbym jeszcze pomiar:
1. Kompresji silnika.
2. Ciśnienia oleju.
A czy po odpaleniu silnika świecą Ci się jakieś kontrolki???
Np. Odpalasz silnik i przez pierwsze 2 sekundy świeci się kontrolka ciśnienia oleju albo cuś???
Pozdrawiam
![Uśmiechnięty :)]()
.