Peugeot 107 problem ze spryskiwaczami

03 Lut 2021, 23:56

Witam
Mam problem ze spryskiwaczami , z tyłu wszysto działa normalnie natomiast z przodu nie leci płyn , tzn leci ale bardzo bardzo delikatnie . Co może być problemem ?
marcin14ns
Obserwowany

• 04 Lut 2021, 00:21

marcin14ns napisał(a):Co może być problemem ?
    Nie jestem jasnowidzem a na odległość trudno stwierdzić. Podejrzewam że są zapchane-zanieczyszczone końcówki spryskiwaczy lub jakaś nieszczelność na połączeniu przewodów od pompki.... :?:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

04 Lut 2021, 00:38

Dzięki za odpowiedź. Myslisz zeby najpierw Spróbować przeczyścic dysze ? Czytalem zeby tego nie robić igła ale szczerze nie wiem jak sie za to zabrać
    marcin14ns
    Obserwowany

04 Lut 2021, 10:55

Otwórz maskę i od spodu leci po niej wężyk z pompki do trójnika. Odepnij od tego trójnika wężyk, który leci od pompki i włącz spryskiwacze. Zobaczysz z jaką siłą poleci płyn. Chyba, że do zbiorniczka lejesz wodę zamiast płynu, to mogą być zakamienione dysze. Chyba, że mieszkasz w regionie gdzie są obecnie mrozy, to dysze mogą być po prostu zamarznięte.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Lut 2021, 11:35

Bardzo często problemem są zaworki zwrotne w trójniku. One po jakimś czasie słabo się otwierają a jak przychodzą mrozy to potrafią i zamarznąć. Ja miałem taki problem właśnie jak tylko spadała temperatura niewiele poniżej zera to po nocy praktycznie nie leciał płyn, a jak było ciepło to ciśnienie było słabe. Zastąpiłem trójnik z zaworkiem zwykłym trójnikiem bez zaworka i teraz działa mi dobrze w każdych warunkach. Co ciekawe płyn nie cofa się mocno bo pp przyciśnięciu spryskiwacza prawie od razu lepi płyn z dysz spryskujących szybę.

Ale odepnij najpierw wężyk tak jak radzi @MotoAlbercik i zobacz...
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      BMW i3 Concept Coupe - nieograniczony dostęp do sieci
      Dzięki funkcjom systemu BMW i ConnectedDrive model BMW i3 Concept Coupe ma nieograniczony dostęp do sieci. Przy w pełni naładowanych akumulatorach układ napędowy BMW eDrive, w który wyposażono BMW i3 Concept Coupe, ...