Peugeot 205 jak rozpoznać pojemność silnika?

18 Lis 2007, 12:22

Witam. Dowiedziałem się właśnie, że mój sprowadzany rok temu peugeot ma silnik 1.4... Ale w papierach mam 1.1! Podobno niemiecki właściciel wymieniał silnik. Trochę późno się o takim czymś dowiedziałem. Moje pytanie brzmi: czy w razie jakiejś kontroli ktoś będzie w stanie rozpoznać na oko, że pojemność silnika nie gra z papierami? I jak sprawdzić, czy rzeczywiście mam inny silnik? W dowodzie nie ma już numerów silnika.
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

• 18 Lis 2007, 12:43

Podczas kontroli lub podczas przeglądu technicznego nikt nie jest tego w stanie wykryć.Dokładne dane są ukryte w numerze silnika i w numerze VIN.A to już cięzko rozszyfrować.Jedynie producent może ci pomóc.Nie wiem tylko,czy ta różnica w pojemności nie ma wpływu na twoje ubezpieczenie...
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Lis 2007, 13:11

pewnie ma znaczenie przy ubezpieczeniu. ja sie bardziej przejmuje, że kiedyś jakiś nadgorliwiec zauważy to przy przeglądzie, a to byłby chyba kłopot. tylko ktoś mi kiedyś mówił, że tego nie idzie rozpoznać. po Twojej wiadomości jestem spokojniejszy. a za większą pojemnością przemawia też to, że mimo 17 lat Mucha rozpędza się migiem do 170 na godzinę...
    Dzięki za informację. MotoAlbercik, jesteś skarbem tego forum :D
    pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
    kubik
    Początkujący

18 Lis 2007, 13:19

Dziękuję za uznanie i ciesze się,że znowu pomogłem :) .
    Co do tej pojemności - to da się tylko odczytać albo po tych numerach,co w zasadzie jest niemożliwe,bo za dużo z tym zachodu,albo pozna to tylko wprawny mechanik po zdieciu głowicy i zmierzeniu średnicy cylindrów,bo od tego zależy właśnie pojemność silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...