Peugeot 206 CC (Roland Garros) vs Peugeot 307 CC

27 Paź 2016, 12:55

Witam. Przygotowuję się do kupna pierwszego, własnego samochodu ale nie będę udawał, że jestem jakimś specem od motoryzacji, więc po części liczę na Waszą pomoc :) . Po długich poszukiwaniach tego właściwego modelu wybrałem dwa, a dokładniej Peugeot 206 CC (najlepiej) w wersji Roland Garros (czytałem, że najmniej traci na wartości) oraz Peugeot 307 CC. Dodam, że obowiązkowo silnik 1,6 w benzynie. 2,0 raczej nie wchodzi w grę. Wiem, że kabriolety mają tylu przeciwników ilu zwolenników ale ja szukałem po prostu niebanalnego samochodu, ocierającego wyglądem o lekko sportowy styl, ze znośnym spalaniem. Jestem studentem ostatniego roku więc auto ma mi służyć w głównej mierze na dojazdy uczelnia - dom, w dłuższej perspektywie praca - dom. Samochód ma mi posłużyć kilka dobrych lat (aż się dorobię wymarzonego Audi TT :D ), więc wytrzymałość i awaryjność ma też dla mnie spore znaczenie. Póki co jestem singlem więc mało miejsca z tyłu to dla mnie nie problem, bo chyba oprócz niedzielnej jazdy do kościoła z dziadkami, tył raczej nie będzie wykorzystywany, a jeżeli już to bardzo rzadko. Dodam, że budżet jakim dysponuje to max. 13 000 zł. Wiem, że nie jest to jakaś astronomiczna kwota, ale myślę, że w tej cenie można kupić jakiś dobry model z w/w. Reasumując, które auto jest wg Was bardziej odpowiednie? Sam jestem bardziej nastawiony do tej pierwszej opcji, ponieważ słyszałem słyszałem, że w 307 CC często zdarzają się jakieś małe usterki, ale tak jak mówię nie chcę tu zgrywać jakiegoś fachowca. Dzięki za wszelkie sugestie :ok: .
krisowy
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 2011
Auto: Szukam

27 Paź 2016, 13:14

Które wybrać z tych aut po przeczytaniu Twojej wypowiedzi? Żadne z nich. :ok:
Wytrzymałość?? Bezawaryjność?? Wybrałeś słabe auta...
206 CC jest dwuosobowy, to jak chcesz wozić dziadków do kościoła?
307 CC po za otwieranym dachem nie ma żadnych plusów... Wystarczy poczytać opinie użytkowników...
Nie lepiej kupić zamiast niego legendarną Mazde MX-5? Tania w utrzymaniu, bezawaryjna, genialna w prowadzeniu, tylni napęd=zabawa, mały żwawy silnik = niskie opłaty, fantastyczną skrzynie biegów. Użytkownicy bardzo ją sobie chwalą. Na zimę można dokupić twardy dach i przyczepić-będzie jak coupe. Nie traci szybko na wartości.
Co z tego, że 2osobowe? Babcie możesz zawozić do kościoła na rano, a dziadka wieczorem; bo jazda tym autem jest niezłą zabawą. :D
Teksty, że: stara, brzydka, bo japończyk, za duże przebiegi, miękki dach- za 3... 2... 1... :lol:
twecho
Początkujący

Auto: M

27 Paź 2016, 13:28

Z tego co patrzyłem na opinie użytkowników to w 206 cc na krótkich odcinkach daje się z tyłu wytrzymać.

Pochodzenie nie ma dla mnie znaczenia, przez krótki czas rozważałem nawet kupno Taty :lol: . Co do Mazdy to patrzyłem na nią bo to ciekawa pozycja ale jest jeden szkopuł, o którym z resztą sam napisałeś. To ma być auto całoroczne, więc dach z tkaniny niestety odpada. Poza tym wariatów nie brakuje i chyba cały czas bałbym się, że jakiś czubek mi go porozcina :/ .

Ale dzięki za uwagi. Wezme pod uwagę ;).
krisowy
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 2011
Auto: Szukam

27 Paź 2016, 13:48

No właśnie, miękki dach. Ale to niestety cena za rozłożenie masy 50/50 dla dobrego prowadzenia.
Faktycznie sporo miejsca w 206 CC z tyłu:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Łatwy sposób by pasażer szczerze znienawidził kierowce :lol:
Musisz wziąć pod uwagę sprawność fizyczną i sylwetke pasażera (wskakiwanie na tylne siedzenie 3drzwiowego -w tym przypadku 2) stanowi wyzwanie w zwykłym hatchbacku, a co dopiero na tak ciasnej kanapie. Też zwróć uwagę, że będziesz musiał maksymalnie przesunąć fotel kierowcy i pasażera do przodu. Wyższa osoba ma przerąbane, bo nie ma z tyłu jak kolan "wsadzić" pomiędzy fotelem a drzwiami/fotelem a środkową kolumną.
Problem w tym, że wersje z twardym dachem za tą cenę + teoretycznie 4 osoby ma tylko 206, 307, Megane II.
Zawsze możesz rozpatrzyć opcje coupe. :)
twecho
Początkujący

27 Paź 2016, 14:22

Ew. e36 z hardtopem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Paź 2016, 14:28

E36 z hardtopem to nie rozwiązanie. Tak samo może być ta mazda MX-5 z hardtopem. Na zime idealne, ale przyjdzie lato, to będzie jeździć tak czy siak z dachem z tkaniny, który jest podatny na zawistnych wariatów z ostrym narzędziem...
A nie będzie przecież jeździć non stop z tym założonym sztywnym dachem, bo to się mija z celem cabrio. To lepiej kupić coupe z szyberdachem.
twecho
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...