Peugeot 206 chyba coś z chłodnicą

09 Lis 2008, 12:30

Siema mam taki problem z moim plaskaczem, nie wiem co to dokładnie jest ale chyba coś z chłodnicą... Wygląda to mniej więcej tak że podczas wzrostu temperatury do około 90 włącza się chłodnica i oprócz niej coś chrobocze i dość głośno stuka... jak się jeździ to wszystko jest ok, dopiero w momencie gdy są jakieś korki albo auto pracuje ostro to się to pojawia i zawsze po włączeniu się chłodnicy.

Może ktoś z was się już z tym spotkał i wie o co dokładnie chodzi i co należy zrobić... z góry dzięki :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław
  • 09 Lis 2008, 14:46

A co oznacza sforumułowanie,że włącza się chłodnica?Chłodnicy nie da się włączyć...
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Lis 2008, 16:30

heh no właśnie teraz jak to czytam to widzę, że walnąłem gafę... chodziło mi, że włącza się wentylator... :oops:
    Wezyrro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

09 Lis 2008, 21:47

To raczej normalne,że podczas jazdy,wentylator się nie włącza,ponieważ płyn chłodniczy jest chłodzony powietrzem,które przelatuje przez chłodnicę.Natomiast jak się stoi bądz jedzie bardzo wolno w korku,to wentylator ma prawo się włączyć,a raczej powinien,ponieważ płyn chłodzący silnik nie jest niczym chłodzony.
    Co do chrobotania,to skoro pojawia się ono po włączeniu wentylatora,to będzie to poprostu wentylator.Sprawdz,czy łopatki wentylatora nie ocierają o obudowę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Lis 2008, 12:56

Normalne by było jakby się włączał i pracował tak jak fabryka chciała tylko, że on pracuje tak właśnie jakby o coś obijał... sprawdziłem to co pisałeś i niby wszystko jest ok i już tak się nie dzieje, przynajmniej na razie... Będę dalej to obserwował...

Ps. i tak dzięki za zainteresowanie się moim problemem
    I całkiem możliwe ,że ten taki paseczek co tam jest, jest do wymiany...
    Wezyrro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M3 i BMW M4 Coupe z nowym, mocnym silnikiem
      Debiut nowego BMW M3 Limuzyna oraz nowego BMW M4 Coupe zwiastuje wejście na rynek nowej generacji samochodów sportowych o wysokich osiągach, stworzonych przez BMW M GmgH, a także oznacza zaszczepienie filozofii BMW ...