Peugeot 206 czy Golf 4?

11 Sie 2008, 14:17

Zastanawiam się nad zakupem auta 206 czy Golf4.Chodzi mi o ekonomie i awaryjność tych aut.Który warto?
GRZECHU1974
Nowicjusz

Miejscowość: inowrocław

11 Sie 2008, 23:29

Dziwne porównanie. Przede wszystkim Peugeot 206 to klasa B. Golf IV to klasa wyżej - C. Ma to o tyle istotne znaczenie, że 206-tka jest o klasę niższa, czyli mniejsza, mniej komfortowa, itd.

Do tego Peugeot 206 jest stosunkowo awaryjny. Siada zawieszenie, które jest zbyt delikatne jak na polskie warunki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Sie 2008, 14:26

Zdecydowanie Golf.
diamek1
Nowicjusz

12 Sie 2008, 23:03

Nie wiem czy Peugeot jest awaryjny osobiście wydaje mi się że nie. Do tego Silniki koncernu Peugeot Citroen są dużo lepsze, mam tu na myśli diesele HDI. Do tego mówiąc wprost 206 jest dużo ładniejsza i mniej rzuca się w oczy, do tego jest dużo bardziej oryginalna niż golf.
kociub
Początkujący

15 Sie 2008, 23:46

W ogóle co to za porównanie. Tylko i wyłącznie golf żaden inny wynalazek. :wink:
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sie 2008, 00:15

kociub napisał(a):Nie wiem czy Peugeot jest awaryjny osobiście wydaje mi się że nie. Do tego Silniki koncernu Peugeot Citroen są dużo lepsze, mam tu na myśli diesele HDI. Do tego mówiąc wprost 206 jest dużo ładniejsza i mniej rzuca się w oczy, do tego jest dużo bardziej oryginalna niż golf.

Pod jakim względem lepsze? -_-

Golf, PEUGEOT NIE.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...
    Trójkołowe pojazdy elektryczne Toyota "i-ROAD"
    Wiele mówi się dziś o nowych koncepcjach organizacji transportu miejskiego, inteligentnych miastach, oraz innowacjach mających zrewolucjonizować komunikację w dużych aglomeracjach. Konkretne przykłady takich zmian ...

16 Sie 2008, 11:54

Jeden znajomy ma golfa IV 1.9 tdi, drugi kumpel ma 206 1.4, golf kumpla tragedia.Ciagle cos pada, plastiki w srodku sie strasznie niszcza, wycieraja sie uchwyty na drzwiach, galka biegow.206 drugiego trzyma sie jak najbardziej ok.Zawieszenie nie psuje sie szybciej niz w golfie, maly silnik, ale i male autko wiec ma kopa, we wnetrzu wszystko trzyma sie nienagannie.
Ja tam bym sie zastanawial, golfy sa naprawde przereklamowane.
Tomek1111
Nowicjusz

16 Sie 2008, 14:01

Bez watpienia Golf
Bardzo wiele mowisz o SOBIE, gdy wydajesz sie mowic o innych ludziach.
Architek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgorzelec

16 Sie 2008, 15:15

Tomek1111 napisał(a):Jeden znajomy ma golfa IV 1.9 tdi, drugi kumpel ma 206 1.4, golf kumpla tragedia.Ciagle cos pada, plastiki w srodku sie strasznie niszcza, wycieraja sie uchwyty na drzwiach, galka biegow.206 drugiego trzyma sie jak najbardziej ok.Zawieszenie nie psuje sie szybciej niz w golfie, maly silnik, ale i male autko wiec ma kopa, we wnetrzu wszystko trzyma sie nienagannie.
Ja tam bym sie zastanawial, golfy sa naprawde przereklamowane.

75 KM i ma kopa? Ciekawe czym szybciej wyprzedzisz Golfem 1.9 TDI (ciekawe jeszcze jaka wersja, ale najsłabsza ma 90 KM), czy Peugeotem 206 1,4.

Miałem 206-tkę i źle ją wspominam. Bardzo czułe auto. Z którego roku znajomy ma tego Peugeota i ile ma przebiegu?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Sie 2008, 17:40

Nie jestem znawca Volswagenow, ale mam mechanikow w rodzinie i nie chwala tego autka, chodzi o Golfa IV...
Za to kolega ma 206, tyle, ze silnik 2.0 HDI :)
Ladnie ten samochod fruwa.
Co do podzespolow, to faktycznie zawieszenie nie jest zbyt dobre
na polskie drogi, ale cos za cos...
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

17 Sie 2008, 00:28

Co do tego jakie dokladnie kumple maja te auta to nie wiem.
Fakt faktem, ze na golfa jeden ciagle nazeka a na 206 ten drugi nie, jezdzilem tylko jako pasazer ale auto naprawde zdaje sie byc w lepszej formie mimo ze przebig nie wiele mniejszy.Nie zrozumcie mnie zle w zadnym wypadku nie jestem fanem francuskich aut, ale golf IV jest przereklamowany.Przynajmniej wedle moich doswiadczen.
Tomek1111
Nowicjusz

18 Sie 2008, 08:52

Wybór jest dosyć prosty.
Golf IV, to nie jest to czego można by spodziewać się po samochodach VW,a tym bardziej po "legendzie" Golfa II i częściowo III.
Niezaprzeczelanie jest to samochód mniej awaryjny od Peugota,ale jednak.Napewno jest samochodem znacznie bardziej komfortowym i praktycznym od 206.Podejrzewam,że i ceny w serwisie są sporo niższe od francuzika.
Jeżeli już coś wybierasz z tych dwóch,to tylko Golfa.
patrykuu
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

18 Sie 2008, 17:40

to ze auto jest mniejsze to nie znaczy ze mniej komfortowe to sprawa pierwsza ...

206 nie jest zla a moze jakas corolla albo stilo lub punto2
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny