Peugeot 206 jako pierwszy samochod dla laika. Warto?

17 Lip 2013, 16:49

Witam!

Jestem na etapie konczenia kursu na prawko, do konca wakacji zamierzam je zdac, i kupic swoje pierwsze auto. Budzet jaki posiadam to kwota do 6000zl. Przegladalem nieco oferty i przyznam ze najbardziej wpadl mi w oko wyzej wymieniony Peugeot 206. Niby do tej kwoty mozna kupic taka "dwiescieszostke", tylko czy to auto za ta kwote nie okaze sie niewypalem? Licze rowniez na jakies propozycje badz alternatywy. Jezeli istnieje opcja kupienia czegos taniej to napewno ja rozwarze. Grunt zeby bylo ekonomicznie. :)

Pozdrawiam
PEESKA
Obserwowany

Auto: Bentley Continental GT

20 Lip 2013, 17:39

Pomoze ktos badz rozwieje moje watpliwosci? :)
PEESKA
Obserwowany

Auto: Bentley Continental GT

20 Lip 2013, 21:10

Pomogę :) Autko jakim jest peugeot 206 jest autem roku w .. którymś tam :D Nie ważne, ogólnie to mogę polecieć, aczkolwiek zastanowiłbym się nad Clio 2. Może i nie jakoś super wygląda ale:
1. Jest najbardziej popularnym samochodem miejskim w Polsce (oczywiście z tamtych lat) więc jest w czym wybierać.
2. Ma świetną jednostkę napędową 1.2 8V który jest tak prosty i ekonomiczny że lepiej wychodzi na tym od 206 :)
3. Ma mniej wad, bo np. 206 miewa problemy z tylnym zawieszeniem które trzeba dobrze sprawdzić.
4. Jest przestronniejsza i równie dobrze wyposażona :)

Wiem co mówię mam taką w garażu ;)
Jeżeli podoba Ci się Peugeot to go bierz bo jest równie dobry.
Ps. OMIJAJ KOMISY !!! Kupuj od spokojnych ludzi z podwórka ;)
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

20 Lip 2013, 22:11

Odpuść sobie francuskie samochody bo po co ryzykować...
Ze swojej strony polecam rovera 200 albo nowszego 25
W miare świeże rocznikowo dobrze wyposażone i przeważnie nie kombinowane.
A jak coś większego to rover 400
Warto też pomyśleć nad golfem, możesz w tej kwocie mieć ładnego golfika III, IV też się trafi ale w tej kwocie będzie to ryzykowny zakup.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

20 Lip 2013, 23:08

Argumenty kolego ?? GOLF w TDI !! Żeby poczuć co to trumna na kółkach.. Nie masz chyba pojęcia, po czym to widzę ? Po tym że nie dajesz powodów do kupna (konkretnych) i w dodatku pakujesz wszystkie auta francuskie do jednego worka. A Clio 2 jest w pierwszej trójce aut miejskich w Europie, podobnie jest z Peugeotem ;) Polecam mu wersje z 1.2 8V a nie 1.9 dci więc jeżeli się znasz to powinieneś wiedzieć że jest to dobre autko z tą jednostką napędową. A o Roverze to jeszcze nie słyszałem :( Ekonomiczny wóz dla laika, ja mu nie polecam laguny II tylko proste Clio, a Rover w czym on jest lepszy ? No wiadomo elegancki, prestiż ale to jego pierwszy samochód, więc nie musi być szpan na pół wsi że ma TDI albo Rovera w skórze. A jeżeli jesteś uparty to może podaj koledze jakiś zadbany egzemplarz bo z tym będzie chyba ciężko w Polsce :( Albo chociaż jakiś silnik ..

Ps. Wg to poleć mu Audi A6 co z tego że nie tego szuka, ale AUDI to jest auto.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 07:47

Akurat z Clio II miałem styczność i moge powiedzieć że całkiem fajny i bezawaryjny samochodzik,egzemplarz którym miałem okazje jeżdzic służył jako typowy wół roboczy i dzielnie to znosił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Alfa Romeo Giulia GTA 1965 rok
    Pośród Alf Romeo z lat 60., które najbardziej zapadły w pamięć jej miłośników, pierwszoplanową rolę zajmuje Giulia Sprint GTA, niezaprzeczalna gwiazda wyścigów. Jej kształt jest prawie taki, jak ...

21 Lip 2013, 08:45

turbiak napisał(a):Argumenty kolego ?? GOLF w TDI !! Żeby poczuć co to trumna na kółkach..

Nie miałem styczności z clio jednak miałem wątpliwą przyjemność pojeździć trochę 206 i mogę wymienić szereg wad ( kupiony do szybkiej odsprzedaży, szczęście ze poszedł w 2 tygodnie bo nabawił by mnie rozstroju nerwowego) a właściwie prawie same wady:
- drogie części czy to aso czy zamienniki
- marna widoczność przy manewrach
- ciasnota wnętrza, czułem się jak sardynka w puszce
- mała komora silnika, wszystko tak skompresowane, że przy ewentualnej kolicji pod maską robi się niezła demolka.
- jeżeli ktoś lubi ciepełko we wnętrzu samochodu to zimą poczuje je nie wcześniej niż po 20 minutach a dmuchawa na wyższych obrotach hałasuje jak kosiarka
- wymiana koła bywa bardzo upierdliwa a to za sprawą niefortunnego umiejscowienia koła zapasowego pod podwoziem
- skrzynia biegów to jakaś porażka!!! pojęcie precyzyjności nie istnieje
- tylna belka...
- ogolnie zawieszenie nie wytrzymujące polskich dróg
- problematyczna elektryka, często zdycha prędkościomierz
- plastiki, jazda po nierownym podłożu dostarczy nam mnóstwo wrażeń akustycznych dla ucha bardzo nieprzyjemnych w postaci wszelkiej maści zgrzytów i trzasków...

turbiak napisał(a): a Rover w czym on jest lepszy ? No wiadomo elegancki, prestiż ale to jego pierwszy samochód, więc nie musi być szpan na pół wsi że ma TDI albo Rovera w skórze.

A Rover w czym jest lepszy? Przede wszystkim prosty jak budowa cepa, dobrze wyposażony i bezawaryjny. Nie ma w nim nic drogiego i upierdliwego w naprawie. Zaraz pewnie przeczytam o wydmuchiwanej uszczelce w benzyniakach ale w 25 ten problem praktycznie nie występuje. Szpan na pół wsi bo masz TDI albo Rowera w skórze? To chyba w jakieś zaściankowej rzeczywistości, może jakaś po pgrowska wieś? Roverek to tani, wygodny i ekonomiczny samochód idealny na początek przygód z motoryzacją. Nie będzie to samochód, który zniechęci kierowcę do dalszych przygód za kółkiem.
A tu ładny roverek z mega ekonomicznym SDI :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

21 Lip 2013, 11:11

Ale nie możesz wymieniać wad które według Ciebie są słabe. Ok tylna belka na pewno, ale skrzynia mało miejsca ? W BMW też jest mało miejsca po to żeby czuć auto a w 206 nie ma mało miejsca.
Bardzo mi przykro że masz złe wspomnienia po peugeocie, ale jednak jest popularny w swojej klasie prawie jak golf i nie mam 100 % bezawaryjności ale ludzie tym jeżdżą i jest im dobrze że nie powiedzieć za dobrze :) Co do Rovera to może jest prosty i mało awaryjny ale widzisz, ogłoszenie od handlarza, wypucowany, garażowany i wg.. Milion razy wolałbym młodszego Peugeota z pod kogoś domu ( tak jak jeździ moja sąsiadka od nowości ! ) a nie Rvoera z niemiec o którym prawie nic nie wiesz a część i mechanik też nie są za darmo. Jeżeli nie Peugeot to bierz Clio mam i jestem zadowolony.

Ps. Clio ma wady, nie jest idealne np. problemy czasami z elektroniką lub jakieś małe mankamenty, ale ten samochód nie stanie na drodze, ma dobrze ocynkowaną blachę i świetny silnik .
Polecam. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Nie zbyw atrakcyjny, ale prosty i niezawodny i od ludzi którzy umieją jeździć autem i znają jego historie a to jest najważniejsze przy kupnie autka 10 letniego.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika