Peugeot 206 se 1.4 spadające cięgna wybieraka

14 Lut 2021, 14:37

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu Peugeot 206 se 1.4, rocznik 2004. Mam problem z cięgnami lewarka zmiany biegów. Stare cięgła wypadały tak, że wypadała kulka wybieraka z cięgła głównego. Zakupiłem nowe i założyłem i problem znikł, ale tylko na 70 km, po przejechaniu tego dystansu spadło mi cięgno od lewarka, ale kulka wybieraka została na swoim miejscu. Moje pytanie, czy może być to wina wyrobionych kulek na lewarku, wadliwego cięgna, czy może coś innego? Z góry dzięki wielkie za pomoc. :D
Maciar
Obserwowany

15 Lut 2021, 19:43

A jak zakładałeś nowe to wchodziły ciasno czy lekko? Przypuszczam, że może to być wina wyrobionych elementów kulowych do których przypinasz drążki.
Można kupić cały zestaw naprawczy chyba z 120zł i powinno być ok. lub dokup i wymień jeszcze element OE 244989 do którego podłączasz cięgna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...