Peugeot 206 - tłumik końcowy odpadł

09 Maj 2020, 22:21

Witam. Dziś podczas jazdy zauważyłem, że auto strasznie ryczy, a szczególnie podczas zdejmowania nogi z gazu.. Na postoju zaczęło mi coś strzelać w tłumiku... Zjechałem na bok, patrzę a tam tłumik końcowy odpadł... Oderwał się z rury i wisi... Powiedzcie mi co należy zrobić, pospawać? Kupić jakiś złącznik?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Eskimos91
Początkujący

Auto: Fiat

09 Maj 2020, 22:59

Na zdjęciu nie można tego ocenić ale napewno da się pospawać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Maj 2020, 11:55

Kao napisał(a):Na zdjęciu nie można tego ocenić ale napewno da się pospawać

Najpierw należy zadać pytanie dlaczego odpadł...Jak zgnił, to nie ma co spawać. A robić wstawki to robota bez sensu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2020, 21:00

Nie jest zardzewiały, po za tym miejscem gdzie się urwał.
Eskimos91
Początkujący

Auto: Fiat

11 Maj 2020, 09:53

Jeśli nie jest zardzewiały w innych miejscach to po prostu wystarczy kawałek rury o odpowiedniej średnicy,nasunąć na urwane ,pospawać dookoła i gotowe,jeśli jednak układ jest już zetlały to niestety szkoda kasy,urwie się niebawem znowu w miejscach pospawania.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Maj 2020, 21:48

Eskimos91 napisał(a):Powiedzcie mi co należy zrobić, pospawać? Kupić jakiś złącznik?
Zajechać do specy od tłumików i tam naprawić. Dywagacja tutaj czy spawać , czy kupić jakąś tam opaskę nie ma sensu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...
    Płyn hamulcowy - nasze bezpieczeństwo na drodze
    Stan płynu hamulcowego nie jest badany w czasie obowiązkowych przeglądów przez Stacje Kontroli Pojazdów, ale doświadczenia mechaników jasno pokazują, że po polskich drogach porusza się wiele aut, w których ...

03 Cze 2020, 09:55

Jeżeli urwał się w miejscu gdzie był łączony tłumik z rurą z układu wydechowego to jest szansa na pospawanie czasem te łączenia dużo szybciej korodują. Jednak jeżeli nie było to miejsce łączenia to nie ma sensu zawracać sobie głowy naprawami i wstawkami bo to oznacza że w każdym innym miejscu może się zaraz przydarzyć taki sam problem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35