Peugeot 206 vs Audi A3

13 Gru 2008, 20:07

Co wybrać:

Peugeot 206 rocznik 2004 cena 15 000zł
zalety:
-ekonomiczny
-tylko 4 letni

Audi A3 rocznik 2000/01 cena 20 000zł
zalety:
-marka

Który z tych dwóch lepiej wybrać?
wiciu
Nowicjusz

15 Gru 2008, 10:28

Ja bym bral audi. Fakt peugeot mlody, ale komfort, warunki jezdne, i chociazby materialy, z ktorych wykonane audi nieporownywalne.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

15 Gru 2008, 11:19

Nie jestem zwolennikiem Peugeotów, przejechałem się na dokładnie takim modelu - 206 i nie wspominam go dobrze.
Ale jestem też przeciwnikiem kupowania dobrych marek, ale za słabe pieniądze. Zajeżdżone Audi, to mimo, że jest to ciągle Audi to złe auto i można mieć z nim nie mniejsze problemy, jak z autami o klasę niżej, a do tego ceny części będą większe.

Mimo wszystko za Audi przemawia kilka innych rzeczy:
1. A3 to klasa C, a 206-tka to klasa B. Oznacza to generalnie gorsze parametry, mniej miejsca, gorsze materiały w Peugeocie.
2. Audi to jednak jakość. To marka aut w klasie premium. Nowe A3 to dalej klasa kompakt, ale nie można z nim równać innych aut w tej klasie, np. Astry, Golfa, Focusa. Lepsze jest porównanie drugiego kompakta premium jakim jest BMW serii 1.
3. We wszystkich rankingach bezawaryjności Audi będzie przed Peugeotem, a to oznacza, że prawdopodobieństwo poważniejszej usterki jest w Peugeocie większe.

Są jednak i minusy:
Kto kupuje na rynku wtórnym A3, czyli auto z prestiżem, dobrymi mocnymi silnikami, komfortowym wnętrzem, bardzo dobrym prowadzeniem za stosunkowo niewielkie pieniądze? Ktoś kto będzie nim jeździł do kościoła, czy ktoś kto nie będzie żałował sobie kręcenia kółek i bączków, raptownego ruszania, itp.?
Nawet Audi nie jest niezniszczalne i forsowanie auta z pewnością odbije się na jego awaryjności. Samochód to nie czołg, że możesz sobie z nim robić co chcesz, a on dalej jedzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Gru 2008, 22:00

co to w ogóle za porównanie.... peugeota do audi ?? to jakby porównać chłopa do księcia... wybór jest prosty...a te audi wcale nie muszą być zajeżdżone...prawda jest taka, że wszystko zalezy od poprzeniego właściciela...jesli dbał i sam bedziesz dbał to bedziesz jezdzil audica to usr.... śmierci :) ... jak dobrze trafisz to na pewno pojezdzisz w "luksusach" bardzo dlugo
Jumbo
Nowicjusz

15 Gru 2008, 23:35

Właśnie kupno samochodu to taka gra która polega na kupieniu w danym czasie tego dobrego egzemplarza, co samo w sobie proste nie jest.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2008, 18:22

samo życie...nigdy nie wiadomo na jaki model się trafi...ale... audi to górna półka ... o wiele mniejsze prawdopodobieństwo jeśli się trafi zadbany model że cokolwiek się zepsuje.. ja miałem audi a3 z 1997 roku, jezdzilem dwa lata i przez cały okres użytkowania ani razu mnie nie zawiodło 8) oczywiscie po zakupie odrazu wszystko powymienialem tj paski, oleje filtry itd... i cieszyłem się długą bezawaryjną jazdą w komforcie jakim na pewno nie daje peugeot 206 :?
Jumbo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...
    Cyfrowe lusterko wsteczne
    Wprowadzając nowe rozwiązanie technologiczne: cyfrowe lusterko wsteczne dające doskonały obraz, Audi dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo jazdy. Rewolucyjna technologia jeszcze pod koniec tego roku znajdzie się w wyposażeniu ...