Peugeot 206 warto kupic?

23 Lip 2015, 21:52

Szukam auta bezawaryjnego i wygodnego , z tanimi częściami. Peugeot jest bardzo popularnym samochodem więc każdy mechanik powinien z nim sobie poradzić ( w razie co ) z częsciami chyba też nie ma większego problemu. Mógłby mi ktoś coś powiedzieć o tym aucie? Czy warto?
Krisseek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Cinquecento 98
Silnik: 700
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1998

24 Lip 2015, 06:08

Mam 206 1.6 w benzynce i nie dam złego słowa powiedzieć o tym aucie, z tym że ja swojego szukałam przez pół roku i udało się kupić egzemplarz w 100% bezwypadkowy od pierwszego właściciela z polskiego salonu w wersji Quicksilver.
Do jazdy po mieście autko idealne, bardzo zrywne i łatwo je zaparkować.
Z tyłu nie ma zbyt dużo miejsca i 3 dorosłe osoby będą miały ciasno ale jak jeździsz sam albo we dwójkę to nie ma problemu ze zmieszczeniem się.
Minusem jest nietrwała belka z tyłu i trzeba ją remontować co 100 - 150 tys. km koszt ok. 800 zł. Prawdę mówiąc więcej wydałam przez 2 lata na remont zawieszenia w poprzednim aucie.
Części eksploatacyjne typu klocki, tarcze nie są drogie, a np. rozrząd + pompa wody z wymianą to koszt 700 zł.
Dużo osób kupuje powypadkowe złomy a później mają problemy bo elektryka wariuje.
Najważniejsze to znaleźć zadbany egzemplarz.
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

24 Lip 2015, 08:06

Dokładnie,z zakupem 206 to ruletka,jedni chwalą a drudzy wyklinają to auto.. jak dobrze poszukasz to znajdziesz zadbane auto które jeszcze pojeżdzi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lip 2015, 08:10

Ja nie polecam.
Przedni zawias również niedomaga
Do tego elektronika to nie tylko niedziałające szyby a np. strzelające poduszki. Ja bym nie chciał skończyć życie w Pugu przez poduszkę. :ok: :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lip 2015, 10:48

Mam w rodzinie 206 i również złego słowa nie mogę powiedzieć - jedynie do czego można się przyczepić to słaba jakoś wykończenia kierownicy. Kiera wytarta jakby auto miało przejechane 400 tys. a ma o dużo dużo mniej.
Z napraw itp. to jedynie problemy z akumulatorem były, ale okazało się, że kupiony był ciut za słaby. Poza tym żadnych szczególnych napraw.
Co prawda auto mamy od nowości, więc może dlatego.

Jak się dba, tak się ma.
j0zek

24 Lip 2015, 19:31

Ja bym nie chciał skończyć życie w Pugu przez poduszkę. :ok: :mrgreen:

Koniu i zbuntowana poduszka odc 99 :D
Ja ze swojej strony dodam, że u mnie nikt nie ma w rodzinie 206 w związku z tym też nie mogę o nim złego słowa powiedzieć. 8)
Roller
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.4 80KM
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak naładować akumulator?
    Ładowanie akumulatora to pozornie łatwe zadanie, jednak może nastręczyć pewnych trudności. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Przede wszystkim należy pamiętać, że akumulator może być ładowany jedynie prądem stałym. Dlatego ...

25 Lip 2015, 00:20

Dziękuję za wszystkie opinie, rezygnuję z peugeota zbyt wielka niewiadoma dla mnie :mrgreen:
Krisseek
Nowicjusz

Auto: Fiat Cinquecento 98
Silnik: 700
Rok produkcji: 1998

25 Lip 2015, 09:09

Bardzo mądra decyzja :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4