Peugeot 207 - parująca lampa i zepsuty silniczek

08 Lut 2019, 22:43

Witam,

Mam problem z parującą lampą w peugeocie 207 oraz z zepsutym silniczkiem regulacji świateł. Czy ktoś orientuje się czy da się wymienić sam silniczek bez rozklejania całej lampy ?. Mechanik powiedział, że nie ma takiej możliwości. Chciał wcisnąć mi zamiennik, ale nie będę chińszczyzny kupował. Ktoś może doradzić co zrobić ?. Nie da się w ogóle tej lampy ustawić, świeci za wysoko nawet ręcznie...

Dziękuję i pozdrawiam
emksuuu
Nowicjusz

08 Lut 2019, 22:59

po 1 silniczek nie jest od ustawiania lampy
po 2 jeżeli nie da się wyregulować ręcznie to trzeba to naprawić (rozklejać lampe)
po 3 silniczek da się wymienić bez rozklejania lampy, to część wymienna.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lut 2019, 23:03

Sprawa wyglądała tak, że autko ostatnio zgasło przez przypadek przy ruszaniu. Po tym automatycznie silniczek zaczął pracować i nie chciał przestać. Podnosił światło stale na samą górę i nie dało się tego odpuścić. Później już w ogóle przestał reagować na cokolwiek. I po prostu przez to, że silniczek podniósł się maksymalnie w górę jest ograniczone pole manewru żeby to światło opuścić...

A to dziwne, to chyba ten mechanik jest jakiś niekumaty ;/
emksuuu
Nowicjusz

08 Lut 2019, 23:12

Zmień mechanika :yes:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lut 2019, 23:32

A nie orientujesz się jak dokładniej wymienić ten silniczek ?.
Wiem, że zderzak trzeba ściągnąć, ale po otwarciu dekielka który osłania żarówkę tam jest bardzo mało miejsca na wyjęcie tego silniczka. Bo zaraz za nim jest tył obudowy lampy...
emksuuu
Nowicjusz

08 Lut 2019, 23:39

zdjęcie zderzaka nic nie da, przecież on jest między dekielkami. W większości aut się poprostu go przekręca ( jak żarówkę). Jutro mogę dokładnie to zbadać bo chyba mam 207 na placu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...

08 Lut 2019, 23:42

Będę bardzo wdzięczny za pomoc ! ☺
emksuuu
Nowicjusz

12 Lut 2019, 23:26

niestety nie dałem rady sprawdzić bo inne lampy tam są ''agrotuning'' :mrgreen:

podaje przykładową aukcje
[link do oferty na Allegro wygasł]

jeżeli masz taki to się go przekręca i wtedy trzeba tą kulkę plastikową na końcu wysunąć z kolosza aby go wyjąć
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lut 2019, 23:46

Tam jest kurcze bardzo malutko miejsca na to. Obawiam się, że bez zdjęcia lampy nie da rady tego zrobić :(. Ale dziękuję !
emksuuu
Nowicjusz

15 Lut 2019, 13:38

Zdejmij lampę dobrze wysusz i sprawdź od razu czy nie jest gdzieś pęknięta. Wilgoć szybko niszczy żarówki i odbłyśniki więc warto się jej pozbyć i zabezpieczyć lampę na przyszłość żeby uniknąć takich problemów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!