Peugeot 207 - rozrusznik czy akumulator?

06 Gru 2024, 21:19

Po przekręceniu kluczyka słyszę tylko cykliczne dźwięki jakby stukania ale nic się więcej nie dzieje. Trochę wcześniej poczytałem i w niektórych źródłach doczytałem, że może to być nienaładowany akumulator. Po części to jest realne, bo od mniej więcej tygodnia samochód stał w garażu nie używany, ale z drugiej strony przed próbą włączenia silnika nic nie wskazywało na rozładowany akumulator - centralny zamek się otworzył, lampki się palą, światła normalnie się włączyły. Pytanie gdzie szukać rozwiązania? Sam raczej pod maską grzebać nie będę, zastanawiam się tylko czy to jakiś banał czy jednak szukać lawety i do mechanika go zawieźć?
rzodkiew
Obserwowany

07 Gru 2024, 10:12

Akumulator :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Gru 2024, 19:08

To nie jest pewne,wpierw trzeba sprawdzić w jakiej jest formie, jeśli okaże się naładowany to zużyte szczotki w rozruszniku daja taki sam objaw,zresztą padnięty aku to przy próbie kręcena kontrolki gasną .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Gru 2024, 23:39

Faktycznie, dzisiaj ogarnąłem sobie prostownik i podładowałem akumulator i potem zapalił normalnie. Niemniej jednak dziwne było dla mnie to, że wszystko działało na tym akumulatorze - światła, lampki, nawet radio. I właśnie przy przekręcaniu kluczyka lampki nie przygasały. Jedyne, co nie działało, to rozruch. Aku raczej do wymiany, bo swoje lata już ma.
A i tak wkrótce planuję do mechanika pojechać z innym tematem, to przy okazji rozrusznik i szczotki mi przejrzy.
Dzięki za odzew!
rzodkiew
Obserwowany

08 Gru 2024, 12:43

Dziwne,u mnie we wszystkich autach gdy aku było słabe rozrusznik robił cyk a lampki gasły,jedyny przypadek gdy straciłem masę ,przeczyszczenie pomogło,objaw identyczny a wszystko był sprawne poza nią.Jedno pewne,pierwsze zawsze sprawdza się stan aku.Słuszna decyzja z tym rozrusznikiem,coś już go może boleć,gdyby był całkiem sprawny problemu mogłoby nie być,potrzebuje większej mocy energii by ruszyć,chyba tutaj w tym przypadku w tym tkwi problem skoro kontrolki nie gasły.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...