Peugeot 208- duże spalanie

21 Kwi 2019, 09:06

Witam, mam problem z Peugeot 208 a dokładniej z jego spalaniem. Auto mam od roku, silnik 1.2 VTi o mocy 80 KM, rocznik 2013. Jeżdżę nim głównie po mieście i średnie spalanie wynosi ponad 9l. Jak na taki silnik jest to chyba dość sporo. Byłam w dwóch serwisach gdzie zostałam zbyta informacją że skoro nie świecą się żadne kontrolki nie są w stanie nic zrobić "widoczne ten model tak ma". Zostały wymienione świece, katalizator, sonda lambda, olej i filtry. Czy faktycznie w tym modelu takie spalanie jest normalne ?
pwin
Obserwowany

21 Kwi 2019, 09:27

pwin napisał(a):Jeżdżę nim głównie po mieście i średnie spalanie wynosi ponad 9l
To faktycznie może być całkiem normalne spalanie borąc pod uwagę jazdę tylko po mieście.
Tu duży wpływ ma na pewno styl jazdy. Może poczytaj o tym jak jeździć ekonomicznie i spróbuj zastosować się do takich rad obserwując czy zmniejszysz spalanie.
Zrobiłaś sporo wymian ale tak naprawdę mogły być one nie potrzebne, zrób jeszcze jeden test. Wyjedź za miasto na trasę i zobacz jakie będziesz miała spalanie przy średniej prędkości do 100km/h i daj znać.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Kwi 2019, 09:41

Na wynik spalania składa się wiele czynników podstawowe to styl jazdy, stan auta, miejsce jazdy (miasto, korki itp.)

Co do spraw technicznych to jaką masz skrzynie biegów, jakie masz felgi z oponami.
Styl jazdy i miejsce jazdy czyli po postoju nocnym jaki robisz pierwszy odcinek (długi/krótki), jak dohamowujesz auto, czy korzystasz z wysokich obr.silnika.

No i Twoje pomiary ... najlepiej zatankuj auto aż będzie się przelewać i przejedź xxx km.tak żeby ubyło Ci jak najwięcej i ponownie zatankuj do pełna. Do tego w czasie bym dołączył tego typu sprawdzian jak masz np.jakiś wyjazd za miasto.

Skoro tyle wymieniłaś sprawdź też hamulce w dwóch momentach jak dopiero ruszasz i jak są rozgrzane. Czyli mini wzniesienie i sprawdzian czy na luzie samochód sam zacznie zjeżdżać.

No i...akurat Francuzi w technologii vti nie byli mistrzami więc może się okazać że spalanie jest ok.chociaż w porównaniu do pionierów tego systemu (z Japoni) bardzo duże.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Kwi 2019, 09:56

Takie spalanie jest jak najbardziej normalne w miescie,niestety.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Kwi 2019, 13:51

PhantomASA1 napisał(a):Takie spalanie jest jak najbardziej normalne w miescie,niestety

Nie da się tego stwierdzić jednoznacznie.
Są różne konstrukcje silnikowe, różni kierowcy, i różne miasta. Jedno jest pewne jeżeli ktoś nie korzystaa z auta w ekstremalnie trudnych warunkach a auto technicznie i konstrukcyjnie jest ok.to 9l dla mikrusa jest dużo a nawet bardzo dużo.

Przez ekstremalnie trudne warunki pojmuje nie tylko zakorkowane ulice ale też odcinki po 2km.w ciągu dnia gdzie nigdy nie osiągniemy temperatury roboczej silnika.

P.s.

Najprostrze porównanie miałem u siebie w domu jednoczesne posiadanie ford ka 1,3 i toyota starlet 1,3 oraz 2l pb różnicy na tych samych odcinkach w tych samych rękach. Starlet paliła 6-7l a ka palił 8-9l.
szybki
Moderator - Tuning

21 Kwi 2019, 17:04

Stosunek wagi do mocy,wiadomo,jedynie po bezposrednim wtrysku moznavspodziewac sie mniejszego spalania,przepatrzylem wszystkie silniki benz.tego modelu,podobnej pojemnosci,ok.9l,jedynie trasa moze pokazac ,na trasie powinien spalic ok.5.5 l.To iest napewno silnik Vti ? Wiem ,ze 1.4 Vti byly montowane.Faktem jest iz Peugeot dla tego rzedu silnkow w przypadku tego modelu podaje spalanie w miescie na poziomie ok.5.2 l,ale czy mozna temu wierzyc,skoro rzeczywiste spalania srednio roznia sie od tych labolatoryjnych o ok.30% a czasami wiecej.Na trasie Peugeot wedle danych powinien spalic ok.3.8 l a srednio 4.3.Akurat dziewczyna brata ma ten mdel z silnikiem 1.6BMW,niezbyt udany silnik Bawarczykow,spalanie?Po miescie nie przekracza 7l,ale silnik ma 120 KM,trasa ok.4.7,przy 90 km/h.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...

21 Kwi 2019, 17:42

Ja akurat miałem/mam styczność z yarisami vvti to w 1,3 żeby osiągnąć 9l to już naprawdę trzeba wywijać i to tak max ostro. Chyba że autostrada i pedał w podłodze.
Zresztą moja mama jak wskoczyło jej spalanie na 8l sprawę mi zgłosiła i okazało się że z jednej strony hamulec trzyma. Po zrobieniu znowu koło 6l.
szybki
Moderator - Tuning

21 Kwi 2019, 19:27

Nowiutka z salonu Panda 1.2 kolegi pali 8 l na miejscu,poprzednia z tym samym silnikiem lzejsza o ok.100 kg palila o 1.5 l mniej,jeszcze lsejeza Skoda Citigo tez z salonu jego zony 1.3 pali ok.6 l,ile wazy Peugeot a ile Yaris?Gdyby wrzucic na bary Skodzie mase Pandy zuzycie paliwa drastycznie by wzroslo,ok.150 kg wiecej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Kwi 2019, 09:46

PhantomASA1 napisał(a):ile wazy Peugeot a ile Yaris?

Miałem yarisa 1 1,3 3d i 5d sądzę że masa to koło 1100kg obecnie mama ma yarisa 2 1,3 masa koło 1200kg. Chociaż musiałbym sprawdzić. No i trochę jeżdzę yarisem 1 ts turbo 150km i ten spali 8l-9l a przy 10l już trzeba się martwić o prawo jazdy :mrgreen:
Phantom ogólnie lubię testy spalania pb. Takie moje zboczonko raz nawet sprawdziłem auto do rajdowania n grupowe :ok: i to nie jest tak prosto czyli masa np.+100kg a spalanie + 1,5l bo jest wiele aspektów o których zapominamy. Oczywiście styl jazdy i stan auta są naj ale masz jeszcze kwestie opon , zbieżności, oporów powietrza, wagi felg, przełożeń skrzyni/głównego.itp.
Co do opon nie wiem czy się orientujesz ale kiedyś czytałem że najwięcej waży bieżnik więc kiedyś woziłem wagę ze sobą iważyłem tak więc przy 14astkach różnice starta opona/nowa opona 1kg. Nie wspomnę że są różne opony różnych producentów. I wbrew pozorom taki 1kg.wirującej masy na kole moż coś dołożyć spalania a razem z cięższą felgą potrafi zmienić wynik o 1,5l (tyle zmieniły mi szerokie opony i rozmiar większe koło w lexusie). Dlatego jak oem felga 17 ważyła 10,5kg to miałem zamienniki 8kg.

Następny temat to zbieżność która jest często lekceważona a...potrafi dołożyć w dużymaucie spokojnie 1l.

Kolejny temat techniki jazdy połączonej z techniką silnika bo w yarisie osiągniesz też 9l ale...jak nie potrafisz dobrze ruszać i zmieniać biegi czyli wystarczy że silnik będziesz przeciągał po obrotach uruchamiając vvti i temat pozamiatany. W silnikach zwykłych 16v to inaczej wygląda.
Tak naprawdę nie wiemy co producent 1,2 vti z puga wymyślił bo może chciał oszukać klienta (wszystkie motocwaniaki teraz tak robią czyli max mała pojemność i jak najniższy strzał nm) zrywnością i fazy załącza już przy 3,5k.rpm. :D

Ogólnie temat rzeka, już mi trochę przeszło interesowanie się takimi sprawami i wagi nie woże wbagażniku :oops:
szybki
Moderator - Tuning

22 Kwi 2019, 09:59

Dlatego,najprostszy sposob na sprawdzenie czy z autem jest wszystko ok.trasa,90 km/h,mysle,ze taki Ford nie powinien zszamac wiecej jak 4.5-5 l.Juz pisalem,moje auto wazy 1470 kg netto,brutto wraz ze mna to ok 1600 plus ze 30 kg gratow w bagazniku,spalanie na miejscu zima 9-10 l,od wiosny do zimy ok.7.5 l ale juz na trasie schodzi ponizej 5 l,gdyby nie trasy zastanawialbym sie czy nie pali zbyt duzo,ale jest wszystko ok.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Kwi 2019, 10:00

Moje auto zawsze zalewam pod korek,zbiornik caly czas full,czyli dodatkowa masa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Kwi 2019, 10:07

Tak jak pisałem masa jest jednym z wielu czynników które wpływają na spalnie.
Są też aspekty techniczne i serwisowe :ok:
szybki
Moderator - Tuning

22 Kwi 2019, 10:29

Oczywiscie,z prawie pustym zbiornikiem udalo mi sie wykrecic spalanie 4.2 na trasie zima,po czesciowo gorzystym terenie,zauwazylem,iz dynamiczne przyspieszania na miejscu,hamowania itd.itp.powoduja znaczny wzrost spalania,ale tozrozumiale,gdy jezdze z lekka noga nie przekrocze 7 l,ale nie chce tez silnika przymulac ,wole troche wiecej placic niz zawalac silnik nagarami.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Lip 2019, 07:07

Witam.
Ja posiadam peugeota 2008 1.2vti jest to troche większy model napompowane 208 i spalanie po mieście mam 6,9L do 7,1L/100km ,jedynie przy włączonej klimie wzrasta na 7,9L/100km .
mariusz1415
Nowicjusz

16 Lip 2019, 23:41

Moim zdaniem to normalne spalanie, silnik mały to i moc mała która potrzebuje trochę jazdy na niskich biegach by osiągnąć swój moment. Ludzie się boją silników z wyższą mocą bo te spalanie... A rzeczywistość inna mój 2.2 w trasie 5-6l przy 130 km/h , miasto ok. 10l/100km. Niskie spalanie osiągniesz jeżdżąc na najwyższym możliwie do jazdy biegu, chcesz mniejszego spalania? Naucz się jeździć Eco :)
zwiroo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Peugeot 607
Silnik: 2.2 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002