PhantomASA1 napisał(a):ile wazy Peugeot a ile Yaris?
Miałem yarisa 1 1,3 3d i 5d sądzę że masa to koło 1100kg obecnie mama ma yarisa 2 1,3 masa koło 1200kg. Chociaż musiałbym sprawdzić. No i trochę jeżdzę yarisem 1 ts turbo 150km i ten spali 8l-9l a przy 10l już trzeba się martwić o prawo jazdy
Phantom ogólnie lubię testy spalania pb. Takie moje zboczonko raz nawet sprawdziłem auto do rajdowania n grupowe
![OK :ok:]()
i to nie jest tak prosto czyli masa np.+100kg a spalanie + 1,5l bo jest wiele aspektów o których zapominamy. Oczywiście styl jazdy i stan auta są naj ale masz jeszcze kwestie opon , zbieżności, oporów powietrza, wagi felg, przełożeń skrzyni/głównego.itp.
Co do opon nie wiem czy się orientujesz ale kiedyś czytałem że najwięcej waży bieżnik więc kiedyś woziłem wagę ze sobą iważyłem tak więc przy 14astkach różnice starta opona/nowa opona 1kg. Nie wspomnę że są różne opony różnych producentów. I wbrew pozorom taki 1kg.wirującej masy na kole moż coś dołożyć spalania a razem z cięższą felgą potrafi zmienić wynik o 1,5l (tyle zmieniły mi szerokie opony i rozmiar większe koło w lexusie). Dlatego jak oem felga 17 ważyła 10,5kg to miałem zamienniki 8kg.
Następny temat to zbieżność która jest często lekceważona a...potrafi dołożyć w dużymaucie spokojnie 1l.
Kolejny temat techniki jazdy połączonej z techniką silnika bo w yarisie osiągniesz też 9l ale...jak nie potrafisz dobrze ruszać i zmieniać biegi czyli wystarczy że silnik będziesz przeciągał po obrotach uruchamiając vvti i temat pozamiatany. W silnikach zwykłych 16v to inaczej wygląda.
Tak naprawdę nie wiemy co producent 1,2 vti z puga wymyślił bo może chciał oszukać klienta (wszystkie motocwaniaki teraz tak robią czyli max mała pojemność i jak najniższy strzał nm) zrywnością i fazy załącza już przy 3,5k.rpm.
Ogólnie temat rzeka, już mi trochę przeszło interesowanie się takimi sprawami i wagi nie woże wbagażniku
![Zakłopotany :oops:]()