Peugeot 208 - Jaki półpokrowiec na zimę?

17 Lis 2022, 20:50

Dobry wieczór.
Może ktoś używa półpokrowca (na same szyby) na Peugeota 208?
Jeśli tak, to mógłby powiedzieć, czy takie rozwiązanie się sprawdza?
Auto nocuje na dworze - pokrowiec w teorii to same plusy (cholerne odmrażanie i odśnieżanie - kto to lubi?)
Jest w sieci tego sporo, ale boję się, że to tania chińszczyzna obciągnięta gumką od gatek.
Są jakieś polskie, porządne?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
mar_ko
Nowicjusz

Miejscowość: Gostyń

18 Lis 2022, 10:43

Najlepiej szukać takiego materiałowego bo te takie cienkie śliskie szybko się rwą. Miałem taki pokrowiec na cały samochód i jak przyszedł myślę fajny nie dużo miejsca zajmuje (był taki jasno szary). Po pierwszym założeniu już gdzieś pękł a jak to się stało to dalej rwał się w zastraszająco szybkim tempie.

Masz trzy rodzaje takich mat antyszronowych na szyby. Pierwszy jest tylko na przednią szybę i wkłada się go pod uszczelki drzwi po bokach. Zakłada się w miarę szybko i złożona nie zajmuje dużo miejsca.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Druga to taka którą zakłada się na przednią szybę i drzwi przednie więc chroni ona trzy szyby. tu już założenie jest bardziej czasochłonne i skomplikowane bo musimy jej boki włożyć za uszczelki drzwi i dodatkowo przypiąć gumkami na których są haczyki do felg.

W końcu jest trzecia która ochrania wszystkie szyby i powinna się w miarę szybko zakładać pod warunkiem że nie mamy na dachu wystającej anteny. Ta mata ochrania wszystkie szyby i nie wymaga montażu jak wcześniejsze przez wkładanie między uszczelki drzwi i nadwozia. Wystarczy ją rozłożyć i przypiąć specjalnymi gumami z haczykami do kół.

Tą matę można wykorzystać w lato przy upalnych dniach.

Ogólnie problemem jest materiał i tu na pewno nie polecam osłon z materiału PEVA lub podobnych bo rozpadają się w rękach, a jak wytrzymają chwilę to wystawione na działanie słońca potrafią się po pewnym czasie kruszyć. Wiem to z własnego doświadczenia. Dobrym materiałem powinien być Spunbond choć sam nie miałem okazji go przetestować to widziałem taki pokrowiec i materiał wydawać się porządny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...