Peugeot 3008 1.2 130 km z turbiną opinie

24 Mar 2016, 21:19

Witam, mam na oku peugeot 3008 1.2 130 km z turbiną w benzynie. chciałbym dowiedzieć się waszych opinii na temat tego silnika itp, mieliście styczność z tym silnikiem ? Proszę o pomoc.
AmonBeats
Nowicjusz

Auto: Skoda

30 Mar 2018, 10:00

Temat trochę odgrzeję, ale w sumie pytanie dotyczyło silnika, więc coś mogę o tym powiedzieć.

Od niedawna mam 308 II SW (nie 3008) z tym silnikiem i bardzo miło mnie zaskoczył - jednym słowem "daje radę" :ok:

Autkiem jeżdżę głównie po mieście i średnio raz na miesiąc robię trasę ~600 kilometrów w większości autostradą. Wcześniej jeździłem beemką z 2,5-litrowym 6-cylindrowym benzynowym silnikiem. Jeśli chodzi o przyśpieszenie w normalnych warunkach drogowych jest zbliżone.

Średnie spalanie w mieście mogło by być mniejsze, bo na moich odcinkach (~5 km w jedną stronę) komputer pokazuje około 10 litrów.
Mam też dość szerokie opony - 225/45/R17, które mają już 4 lata, więc na lepszych oponkach może wynik byłby lepszy. Dodatkowo moje auto jest wyposażone w automatyczną skrzynię, co też pewnie wpływa na większe spalanie.
Na obniżenie spalania w mieście może wpłynąć system Start&Stop, w który jest to auto wyposażone. Zanim zacząłem jeździć 308-ką nie byłem przekonany do tego rozwiązania, zwłaszcza w silnikach z turbo. Teraz przekonałem się i do tego rozwiązania ;)

Ja jestem zadowolony z wyboru aut.
rafalPL81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 23 12 1998
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Peugeot 308 II SW
Silnik: 1.2 PureTech 130 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec kręcenia liczników?
    Z dniem 1 stycznia 2014 r. weszła w życie nowelizacja rozporządzenia Ministra Transportu w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów. Jedną ze zmian jest zobowiązanie stacji kontroli pojazdów do ...
    Jazda na oponach letnich zimą to przepis na wypadek
    Jesienno-zimowa pogoda za oknem, a niebawem zapowiadana mroźna zima to także pogorszenie warunków jazdy na drogach. Kierowcy powinni przywyknąć do opadów deszczu i mokrych ulic – przymrozków, śniegu, ...