Temat trochę odgrzeję, ale w sumie pytanie dotyczyło silnika, więc coś mogę o tym powiedzieć.
Od niedawna mam 308 II SW (nie 3008) z tym silnikiem i bardzo miło mnie zaskoczył - jednym słowem "daje radę"
Autkiem jeżdżę głównie po mieście i średnio raz na miesiąc robię trasę ~600 kilometrów w większości autostradą. Wcześniej jeździłem beemką z 2,5-litrowym 6-cylindrowym benzynowym silnikiem. Jeśli chodzi o przyśpieszenie w normalnych warunkach drogowych jest zbliżone.
Średnie spalanie w mieście mogło by być mniejsze, bo na moich odcinkach (~5 km w jedną stronę) komputer pokazuje około 10 litrów.
Mam też dość szerokie opony - 225/45/R17, które mają już 4 lata, więc na lepszych oponkach może wynik byłby lepszy. Dodatkowo moje auto jest wyposażone w automatyczną skrzynię, co też pewnie wpływa na większe spalanie.
Na obniżenie spalania w mieście może wpłynąć system Start&Stop, w który jest to auto wyposażone. Zanim zacząłem jeździć 308-ką nie byłem przekonany do tego rozwiązania, zwłaszcza w silnikach z turbo. Teraz przekonałem się i do tego rozwiązania
![Wink ;)]()
Ja jestem zadowolony z wyboru aut.