Peugeot 306 (2001 r.) wyciek oleju/paliwa?

03 Sty 2021, 17:06

Cześć. Około miesiąc temu zauważyłem że w górnej części obudowy silnika znajduje się sporo cieczy typu olej/olej napędowy (albo mieszanka tego i tego). Oprócz tego jeden z wtrysków jest mocno zapaskudzony wręcz oblepiony czymś typu nagar. Macie jakieś sugestie czym może to być spowodowane?
Odkryłem to na parę dni przed planową wymianą oleju. Podczas jego wymiany mechanik oczyścił całość i stwierdził, że na razie nie wie co może być przyczyną. Kazał stawić się gdy silnik znów się zaleje. Wystarczyła podróż 500 km i widać to co na zdjęciach.
Easydriver
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa / Złotoryja
Prawo jazdy: 22 05 2016
Auto: Ford Maverick, poluję na BMW
Silnik: 2.3 i 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

03 Sty 2021, 21:30

Ewidentnie coś się leje. Jeżeli jest to ON to bez trudności można to wyczuć....Silnikowy raczej nie, bo między pokrywą a tymi plamami kadłub widać, że jest czysty.
Odpal auto, niech ktoś potrzyma go na podwyższonych obrotach ( np. 2500 albo 3000 ) a ty obserwuj skąd się leje. Może coś zauważysz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sty 2021, 22:51

Dzisiaj był sprawdzany na rozgrzanym silniku (może powinienem na zimnym?). Na każdych obrotach nic się nie dzieje, tzn nie widać żeby paliwo lało się w którymś miejscu.
Jednakowoż odbyłem wcześniej podróż około 15 km po mieście i mam wrażenie że więcej cieczy pływa po obudowie. Na oko po prostu jest jakaś nieszczelność i powoli się wylewa... Czy to możliwe i jak groźna może być ta usterka? Czy może to być coś poważniejszego? Wizyta u mechanika nieunikniona?
Easydriver
Początkujący

05 Sty 2021, 16:15

Obojętnie co się nie leje, to lać się nie powinno. Jak sam nie umiesz sprawdzić skąd się leje, to myślę, że warto zajrzeć do mechanika. Myślę, że jak on popatrzy fachowym okiem, to będzie wiedział skąd się leje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2021, 18:43

Dokładnie, warto udać się do mechanika, Do tego myślę, że warto przeczyścić wtryski jakimś specyfikiem np tec2000.
malmon3
Aktywny

20 Sty 2021, 00:15

Ok. Nie czyscilem wtryskow ale udałem się do mechanika. Okazało się że drobnostka. Z tego co zrozumiałem to była nieszczelność na wężyku który odprowadza niezuzyte paliwo z powrotem? Było to we wtrysku tyle że nie chodziło o wężyk który odprowadza paliwo do cylindrów tylko ten który odprowadza je z powrotem.
W sumie to chętnie dowiedzialbym się więcej o takim mechanizmie, jakby ktoś był chętny wytłumaczyć będę wdzięczny :l
Easydriver
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...